С мажоретки ли да посрещаме бегълците

С мажоретки ли да  посрещаме бегълците | StandartNews.com

Трагичният инцидент край турската граница, при който вследствие на рикошет бе убит афганистанец, бе неизбежен. От три години насам България се превърна в част от пътното трасе на бежанците към Европа. Макар и да не изпитваме наплива на хилядни тълпи, подобно на Италия и Гърция, нелегалните пресичания на браздата у нас нараснаха драстично.

Въпреки оградата, видеонаблюдението и координацията на охраната с гръцките и турските служби, границата ни все още е сравнително лесно преодолима, особено за опитните каналджии.

Когато трима патрулиращи полицаи се натъкнат на група от 54 млади мъже нощем в гората в Странджа рискът да стане сакатлък е чудовищно голям. На първо място, с огромния имигрантски поток потайно пристигат какви ли не опасни люде - терористи, дезертьори от армиите и паравоенните формирования с кръв по ръцете и скрита самоличност. Заради преливането на военния конфликт от Сирия в Турция и раздаденото безконтролно на калпак оръжие изобщо не е чудно из нашите планини

да почнат да се срещат въоръжени четници

Работата на Гранична полиция е да охранява браздата и граничните територии. Дълг е на българските граничари да спират и неутрализират заплахите. За целта държавата им е дала оръжие и прерогативи да го използват в защита на националната сигурност. За пошъл вкус и дори известно слабоумие свидетелства развилнялата се кампания срещу българските граничари. Стигна се дотам виден политик от Реформаторския блок да призове произвелият изстрел граничен служител да бъде арестуван и разследван за предумишлено убийство. На будните съвести от жълтите павета, които не са ходили по-далеч от съседния гей-клуб, е мъчно да се обясни, че
държавната граница не е селски плет,
та всеки да го прескача. Няма как сипещите от екрана огън и жупел активистки да вдянат какво е граничар да носи караулна служба край браздата, да бъде вдиган по бойна тревога и да обхожда нощем шубраците около границата. Както са тръгнали, утре някои от тях ще поискат да свалим охраната на границата и да пратим мажоретки с хляб и сол да посрещат имигрантите.

Разпалените спорове около нещастния случай щяха да бъдат здравословни, ако обществото и най-вече държавните ни мъже успеят да схванат всеобхватния характер на настъпващата опасност и вземат изпреварващи мерки.
След като

бяха потопени от имигрантската вълна

дори колоси като Германия затвориха границите си и се опитват да преброят пришълците. Досега федералните провинции са регистрирали 409 хиляди души, счита се, че има поне още 290 хиляди души, част от които в неизвестност. Твърде флегматично Европа в пакет се опитва да вземе палиативни мерки, докато отделните държави гледат сами да си решат проблема, като хлопват вратите и да изтласкват по всички възможни начини пристигащите от Азия и Африка. Съвсем наскоро турският премиер Ахмед Давутоглу предупреди българския си колега Бойко Борисов, че към Европа

ще се запътят 7-8 млн. клетници.

Прогнозата изобщо не изглежда пресилена като се има предвид, че само сирийските бежанци вече са над 5 млн. /от тях 2.2 млн. на турска земя/. Продължават да се раздухват военните авантюри в Сирия, Ирак, Йемен и Афганистан. От самоубийствения атентат в Анкара и водения конфликт с ниска интензивност в Югоизточна Турция може да се заключи, че съседната страна е на крачка от колапса. Ветровете на войната духат все по-силно и приближават пожара до българските граници. Драматичните събития би трябвало да светнат червената лампичка на народното представителство, министрите, службите за сигурност и върховния главнокомандващ за свикване на спешни заседания на отговорните институции, на които да бъдат разгледани новите рискове пред националната сигурност.

Напълно реалистичният сценарий за изсипване на милиони бежанци, понякога въоръжени, ще изисква не просто да бъде вдигната ограда на турската граница, но и да бъдат поставени по-солидни защитни съоръжения. Наложително ще бъде в района да се разположат военни подразделения, способни да спират при нужда нахлуване на големи маси хора. Полезно ще бъде да се засили и бойната подготовка на родните граничари, които тепърва ще се сблъскват с критични ситуации. Предстоят тежки изпитания, които ще поставят на карта мира и сигурността, не само на България, но и на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай