С еврооблигациите за Е370 млн. се отваряме за нови инвеститори

Момчил Андреев, главен изпълнителен директор на „ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕАД

С еврооблигациите за Е370 млн. се отваряме за нови инвеститори | StandartNews.com

- Г-н Андреев, „Енерго-Про" пуска корпоративни облигации. Защо се налага това, в какво ще се инвестират набраните от емисията пари?
- Енерго-Про Варна обяви днес /б.ред. вчера/, че погасява предсрочно облигацията от 130 млн. евро, която емитирахме миналата година. Същевременно Енерго-Про а.с. Чехия пласира успешно евро-облигация от 370 млн. евро на борсата в Дъблин. Поръчките надхвърлиха 800 млн. евро, а заявки подадоха международни и български банки, застрахователи, пенсионни и инвестиционни фондове. Това е и оценка за качеството на активите и потенциала на групата ни. По-рано тази година Енерго-Про получи кредитен рейтинг ВВ от Fitch Ratings и ВВ- от S&P Global Ratings. Емисията е пласирана сред широк спектър от институционални инвеститори в цяла Европа. Нетните постъпления ще бъдат използвани за погасяване на текуща кредитна задлъжнялост на групата и за общи корпоративни цели.

- Каква доходност ще носят облигациите и защо за компанията е по-изгодно да емитира ценни книжа, вместо да вземе банков заем?
- Доходността за инвеститорите ще е 4 процента годишно. С тази облигация допълваме и диверсифицираме източниците на финансиране при изгодни финансови условия, отваряме се към различен тип инвеститори. Резултатът е показателен за качеството на активите и мащаба на групата Енерго-Про.

- Вече падна първият сняг. Готова ли е „Енерго-Про" за предстоящата зима?
- В готовност да реагират са нашите 382 екипа, напълно оборудвани с материали, инструменти лични предпазни средства и облекло за работа в зимни условия. В пълна готовност е и автомобилният парк на Енерго-Про Мрежи, който включва над 900 автомобила с висока и нормална проходимост, багери, автокранове, вишки и други. Можем да пренасочим хора и техника от един район към друг и сме отработили взаимодействието с областните администрации и общинските служби в Североизточна България.
През годината системно инвестирахме в развитие на мрежата, в просеки и профилактика.

- ЧЕЗ продава бизнеса си в България. Появи се информация, че индийската компания „Фючър енерджи" (Future Energy) е избрана за купувач. Тази компания позната ли е на енергийния бизнес в България и как сделката ще се отрази на пазара?
- Продължаваме да проявяваме интерес към активите на ЧЕЗ в България. Въздържаме се от коментар за текущи сделки.

- Предстои да се разширят възможностите за търговия на ток на енергийната борса. Как това ще се отрази на пазара?
- Колкото е по-прозрачен и ликвиден пазарът, толкова по-добре е и за търговците, и за потребителите.

- Хората вече имат право да сменят доставчика си на ток. Много хора ли използват тази възможност?
- Вече всеки може да излезе на свободния пазар. Цената на тока на свободния пазар обаче през последните месеци скочи и се доближи до цената на регулирания пазар. Липсва финансов стимул и затова малко хора се възползват от тази възможност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай