С еврооблигациите за Е370 млн. се отваряме за нови инвеститори - Анализи - Стандарт Нюз


20:55 ч.

30.11.17

3 мин.

0

0

0

С еврооблигациите за Е370 млн. се отваряме за нови инвеститори

от Стефан Кючуков |

С еврооблигациите за Е370 млн. се отваряме за нови инвеститори

Момчил Андреев, главен изпълнителен директор на „ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕАД


- Г-н Андреев, „Енерго-Про" пуска корпоративни облигации. Защо се налага това, в какво ще се инвестират набраните от емисията пари?
- Енерго-Про Варна обяви днес /б.ред. вчера/, че погасява предсрочно облигацията от 130 млн. евро, която емитирахме миналата година. Същевременно Енерго-Про а.с. Чехия пласира успешно евро-облигация от 370 млн. евро на борсата в Дъблин. Поръчките надхвърлиха 800 млн. евро, а заявки подадоха международни и български банки, застрахователи, пенсионни и инвестиционни фондове. Това е и оценка за качеството на активите и потенциала на групата ни. По-рано тази година Енерго-Про получи кредитен рейтинг ВВ от Fitch Ratings и ВВ- от S&P Global Ratings. Емисията е пласирана сред широк спектър от институционални инвеститори в цяла Европа. Нетните постъпления ще бъдат използвани за погасяване на текуща кредитна задлъжнялост на групата и за общи корпоративни цели.


- Каква доходност ще носят облигациите и защо за компанията е по-изгодно да емитира ценни книжа, вместо да вземе банков заем?
- Доходността за инвеститорите ще е 4 процента годишно. С тази облигация допълваме и диверсифицираме източниците на финансиране при изгодни финансови условия, отваряме се към различен тип инвеститори. Резултатът е показателен за качеството на активите и мащаба на групата Енерго-Про.


- Вече падна първият сняг. Готова ли е „Енерго-Про" за предстоящата зима?
- В готовност да реагират са нашите 382 екипа, напълно оборудвани с материали, инструменти лични предпазни средства и облекло за работа в зимни условия. В пълна готовност е и автомобилният парк на Енерго-Про Мрежи, който включва над 900 автомобила с висока и нормална проходимост, багери, автокранове, вишки и други. Можем да пренасочим хора и техника от един район към друг и сме отработили взаимодействието с областните администрации и общинските служби в Североизточна България.
През годината системно инвестирахме в развитие на мрежата, в просеки и профилактика.


- ЧЕЗ продава бизнеса си в България. Появи се информация, че индийската компания „Фючър енерджи" (Future Energy) е избрана за купувач. Тази компания позната ли е на енергийния бизнес в България и как сделката ще се отрази на пазара?
- Продължаваме да проявяваме интерес към активите на ЧЕЗ в България. Въздържаме се от коментар за текущи сделки.


- Предстои да се разширят възможностите за търговия на ток на енергийната борса. Как това ще се отрази на пазара?
- Колкото е по-прозрачен и ликвиден пазарът, толкова по-добре е и за търговците, и за потребителите.


- Хората вече имат право да сменят доставчика си на ток. Много хора ли използват тази възможност?
- Вече всеки може да излезе на свободния пазар. Цената на тока на свободния пазар обаче през последните месеци скочи и се доближи до цената на регулирания пазар. Липсва финансов стимул и затова малко хора се възползват от тази възможност.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент