Русия ще подкрепи и двете българки

Русия ще подкрепи и двете българки | StandartNews.com

Ние не можем да правим спрямо Москва различна политика от ЕС и НАТО

Владимир Кисьов

В медиите тия дни се появиха коментари, че изборът на Кристалина Георгиева за български кандидат за генерален секретар на ООН означава промяна в отношенията между България и Русия. Няма такова нещо. Има сигнали от Русия, че няма да се създават пречки и на двете българки - и на Кристалина Георгиева, и на Ирина Бокова. Всичко друго е спекулация. С Москва трябва да водим нормална политика, нормални междудържавни отношения. Няма никакво основание за промяна на досега съществуващите.

В сряда, когато е цветното гласуване в Съвета за сигурност на ООН, ще се покаже тази позиция на Русия. Аз очаквам Москва да подкрепи и двете българки. Както и не очаквам някоя от петте страни с право на вето да го изрази към Кристалина Георгиева. Вчера на дискусията ясно пролича тази тенденция -

нямаше провокативни въпроси, нито пък преднамерено поведение

Грозно впечатление обаче правят хейтърските атаки към нея - имала лош английски, говорела с клишета, използвала заучени фрази. Много грозно поведение и то идва от България, от един-два електронни сайта. Медиите и пресата като цяло успяха да запазят добрия тон. Защо се прави това? Защото сме българи. Прочутият гений български - геният на завистта, се проявява отново. А това абсолютно не е в интерес на България. За жалост този зъл гений, тази характерна българска черта, се проявява във всички сфери, във всички области. Нека си припомним обаче поговорката, че каквото ние сами си направим, никой не може да ни го направи.

А всъщност някак си забравяме, че сме изправени пред уникалната ситуация - две българки може да оглавят двете най-големи световни организации - ООН и ЮНЕСКО. Да не забравяме, че Ирина Бокова има още две години до края на мандата си като генерален директор.

И това трябва да ни прави горди, че сме българи

А не да се маскарим. Неслучайно българският казан в ада нямал пазачи. Защото един друг се дърпаме към дъното.
Като говорим за българо-руски взаимоотношения, искам да обърна внимание на думите на руския президент Владимир Путин, че страните, влезли в НАТО след 2000 година, в това число и България, трябва да напуснат Алианса. Това е изказване, напълно лишено от логика. Ако говорим за сигурността на Русия, то Москва забравя, че НАТО е отбранителна организация, а не нападателна структура. И се осигурява сигурността на всички държави, членуващи в този съюз. Така че няма причини за безпокойство.

Все се питаме може ли, трябва ли, да се балансира между Русия и САЩ. Всъщност единственият възможен баланс е в контекста на поетите ангажименти и поетите споразумения в съюзите, в които България участва - Европейския съюз и НАТО. Ние не можем да имаме собствена политика извън политиката на ЕС и НАТО. Премиерът Бойко Борисов заяви, че Русия и САЩ трябва да се разберат. Но той имаше предвид нещо конкретно - ветото за генерален секретар на ООН. И е прав - Русия, САЩ и Китай ще решат избора.

В това е и нашият реален шанс. Великобритания и Русия гласуват досега против Гутереш, който има най-много одобрявания. Изборът обаче се решава от ветото. Така че България има своя шанс и за него трябва да работят всички институции и политици, изпълнителна власт и президентството. Да направят всичко възможно българка да спечели високия пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай