Русия се разпада, Турция доминира в Близкия изток

Русия се разпада, Турция доминира в Близкия изток | StandartNews.com

Прогнозата е на "Стратфор" за следващите 10 г.
Тежка криза удря Германия, възход за Полша

Глобалната карта ще претърпи основни метаморфози в следващите 10 г. Нови държави ще се превърнат в лидери в различните ключови световни регион. Полша ще стане новият геостратегически партньор на САЩ в Европа, Турция ще се превърне в доминант в Близкия изток, а Русия ще отстъпи позиции пред Китай и Япония в Източна Азия. Освен това Руската федерация не може да продължи да съществува в сегашната си форма. Това са предвижданията в Петата прогноза за десетилетието (2015-2025 г.) на консултантите от американската частна разузнавателна и аналитична компания "Стратфор".

Конфронтацията с Русия, причинена от кризата в Украйна, ще остане централна тема в международната политика през следващите няколко години, смятат анализаторите. Огромната зависимост на Русия от износа на енергийни източници и невъзможността да се предвиждат цени правят невъзможно Москва да задържи институционален контрол върху цялата територия на страната. "Стратфор" очаква авторитетът на Москва да намалее сериозно, което в крайна сметка ще доведе до разпад на федерацията.

Русия се провали в опита да превърне приходите от продажба на енергийни ресурси в устойчива икономика, като остана уязвима за колебанията на международния пазар. Освен това Руската федерация няма никакъв защитен механизъм спрямо силите на свободния пазар, коментират авторите на прогнозата. Според "Стратфор" тази ситуация ще доведе до повторение на събитията от 1980 г. и 1990 г. Този род проблеми Русия решаваше в миналото с помощта на КГБ, но сега Федералната служба за сигурност (ФСБ) е отслабена поради факта, че членове на нейното ръководство участват в икономиката. Тайните служби няма да успеят да ограничат центробежните сили, които ще тласнат регионите вън от контрола на Москва, прогнозира "Стратфор".

Полша ще диверсифицира търговските си взаимоотношения, за да се очертае като доминираща сила на стратегическо ниво в Северна Европа. Тя ще се превърне и в лидер на антируската коалиция, към която ще се включи и Румъния през първата половина на това десетилетие. През втората половина този съюз ще играе основна роля в промяната на руските граници и извличане на изгубени територии чрез неформални и формални средства. С отслабването на Москва този съюз ще оказва доминиращо влияние не само в Беларус и Украйна, но и далеч на изток. Това ще засили допълнително икономическите и политическите позиции на Полша и нейните съюзници. Поляците, както и румънците, ще извлекат полза от стратегическо партньорство със САЩ, чиито интереси в региона са очевидни.

На юг капацитетът на руснаците да контролират Северен Кавказ ще се изчерпи, а Централна Азия ще влезе в период на нестабилност. На северозапад регионът Карелия ще иска да се присъедини към Финландия, а в Далечния изток крайбрежните райони, които са по-близо до Китай, Япония и САЩ, отколкото до Москва, ще започнат да се държат като независими. Останалите региони няма да търсят автономия, но ще бъдат поставени в ситуация да бъдат автономни, смятат от "Стратфор".

Разпадането на Руската федерация ще доведе до появата на най-големите кризи през следващото десетилетие. САЩ ще се опитат да изградят система от съюзници извън НАТО, за да отговорят на нестабилността, причинена от разпада на Русия, като ще се опитат да привлекат Турция и Азербайджан и да настанят свои сили в тези държави. През втората част на следващото десетилетие САЩ ще се концентрират в опитите да предотвратят възможността за евентуална ядрена катастрофа, която може да бъде причинена от разпада на Русия. Изчезването на централната власт на Москва ще създаде огромен проблем с контрола над ядрените оръжия на Русия и как може да бъде гарантирано, че те няма да попаднат в ръцете на екстремисти.

Според "Стратфор" САЩ ще бъдат единствената сила, която ще може да се занимае с този проблем, но няма да може да гарантира, че няма да бъде изстреляна нито една ядрена ракета.

Европейският съюз никога няма да се върне към единството си отпреди кризата и ако оцелее през следващото десетилетие, ще бъде доста по-фрагментиран. ЕС няма да успее да се справи с основния си проблем, който е не еврозоната, а зоната за свободна търговия. Германия е гравитационният център на ЕС и произвежда 50% от общия БВП. Половината от него е предназначен за останалите страни членки. Германия е създала своите производствени мощности, които значително изпреварват способността за тяхната консумация, дори при стимулиране на националната икономика. От износа основно на Германия зависи поддържането на икономически растеж, пълна заетост и социална стабилност в еврозоната. Структурите на ЕС, включително ценообразуването на еврото и многото европейски регулаторни органи, са предназначени, за да улеснят тази зависимост от износа. Тези фактори са разделили Европа на две части. Средиземноморска Европа и държави като Германия и Австрия имат коренно различни модели на поведение и нужди, а нито една политика не може да пасне за цяла Европа. Това е и основен проблем, тъй като каквото е необходимо за една част от Стария континент, оказва негативно влияние в друга.

Прогнозира се, че в Германия ще започне продължителен икономически спад, който ще доведе до вътрешна социална и политическа криза, което ще намали влиянието на страната в Европа през следващите 10 г. В центъра на икономическия растеж и повишаване на политическо влияние ще бъде Полша, която поддържа един от най-впечатляващите растежи извън Германия и Австрия.

Светът е навлязъл в период на падение на националните държави, създадени от Европа в Северна Африка и Близкия изток.

В много държави властта вече не е държана от институциите, а пръсната между въоръжени фракции, които са в неспирни конфликти помежду си. Намесата на САЩ в такива конфликти чрез въздушни удари няма да бъде достатъчна, за да приключат тези конфликти с установяване на единна власт, смятат анализаторите.

Турция, чиито южни граници са уязвими заради конфликта в Сирия, постепенно ще бъде въвлечена в конфликта. До края на десетилетието Турция ще се е утвърдила като най-силната държава в региона, прогнозира "Стратфор".

Китай е приключил цикъла на бърз икономически ръст при ниски заплати и вече е навлязъл в нова фаза на по-бавен ръст и увеличаване на властта на диктатурата. Китай ще продължи да бъде голяма икономическа сила, но няма да остане двигател за световен растеж, какъвто беше до скоро. Тази роля ще бъде поета от група от 16 държави в Югоизточна Азия, Източна Африка и части от Латинска Америка. Китай няма да стане агресивна военна държава, прогнозират още от "Стратфор". Япония остава най-вероятният претендент за доминантна позиция в Източна Азия заради две причини - географското си положение и нуждите си от внос.

САЩ ще продължат да бъдат най-голямата икономическа, политическа и военна сила в света, но ще бъдат по-малко ангажирани с тази си роля, отколкото в миналото, смятат анализаторите. Ниските нива на износ, опитът от конфликтите през последното десетилетие и увеличаващата се енергийна независимост ще накарат САЩ да бъдат все по-внимателни във военните и икономическите си намеси по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай