Риск печели за реформаторите

Риск печели за реформаторите | StandartNews.com

Блокът избра властта, на местния вот може да засенчи БСП

Постигнатият компромис около съдебната реформа без съмнение показа, първо, че управляваща коалиция е в състояние да издържи на един сериозен трус и, второ, че като събеседник на тази коалиция се нареди и ДПС. Защото в разговорите през следващите месеци - около конкретните параметри на реформата - Движението ще има място в тях. Или казано направо, по-отчетливо ще се превърне в партньор на управляващата коалиция. Нещо, което анализаторите от "Галъп интернешънъл" и Института "Иван Хаджийски" отдавна предвидиха.

В центъра на цялата драма около постигането на този консенсус без съмнение бе Реформаторският блок (РБ). Неговата позиция носеше два големи риска. Първият бе РБ да остане на страната на губещите, защото в един момент инициативата за съдебната реформа бе иззета от реформаторите и бе поета от ГЕРБ и ДПС. В тази ситуация РБ трябваше или да се присъедини към победителите, или да продължи да

плаши с половин уста, че ще напусне управлението

А именно с това пък бе свързан и вторият риск - вътрешното напрежение в блока. Защото, ако Радан Кънев плаши с напускане, другите лидери в блока не звучат по този начин, особено ДБГ и СДС. Изправен пред тези два риска, РБ изигра правилно картите си като част от победителите. Какво ще последва оттук насетне? Партиите в Блока ги свързват не толкова някакви симпатии или идеология, а участието във властта. Така че съвсем закономерно се стигна и до решението им да излязат с обща регистрация на предстоящите кметски избори въпреки спецификите на местния вот. То трябваше да бъде взето по-рано, но не мисля, че това е чак толкова важно. Все пак, освен че е знак за единство, това решение ще гарантира, че няма да се появят някакви дублетни форми на РБ, които да объркат избирателите.
По-интересно е как ще реагират привържениците на Реформаторите на направения от лидерите компромис. Той ще се хареса определено на периферния електорат на отделните партии в него, но наистина може да доведе до известен отлив от твърдите ядра, особено от по-младите избиратели. Така че постигнатото споразумение няма да повлияе еднопосочно в това отношение. Но всеизвестно е, че в местите избори главна роля играят икономическите интереси и местните структури. А в последните месеци РБ усилено работи в тази насока и действа изключително прагматично. И във всяка община структурите на Блока ще решават за себе си как точно ще играят. Защото има няколко знакови места, където

РБ може да опонира сериозно на ГЕРБ

Преди всичко това са Плевен и Хасково, а също и Монтана, където има стари "сини" традиции. И ще бъде интересно дали там хората няма отново да припознаят РБ като техен наследник. Така че през октомври може да се получи доста интересна политическа картинка - Реформаторите да получат повече гласове и да завоюват по-добри позиции от БСП. Поне като яркост и медийно присъствие, ако кандидат-кметовете им стигнат до втори тур, дори и да не го спечелят.
А и в средносрочна перспектива не виждам кой от РБ има интерес да напусне властта. Още повече че разговорите за конституцията ще траят очевидно с месеци. И от тази гледна точка в Реформаторския блок ще надделеят центростремителните, а не центробежните сили.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай