Рик Лаймън: Изтокът се прегърна със Запада

Рик Лаймън: Изтокът се прегърна със Запада | StandartNews.com

Изборът на поляка Туск показа новите отношения в ЕС

Рик Лаймън, в. "Ню Йорк таймс"

Избирането на Доналд Туск, политически умелия полски премиер ветеран, който слабо владее английски и не говори френски, за председател на Европейския съвет е както признание на растящото влияние на Полша, така и нов знак, че старите разграничения между Източна и Западна Европа бързо се разпадат.

"Може да се каже, че Полша пристигна на Запад", каза бившият посланик Януш Райтер, основател на Центъра за международни отношения във Варшава. "Избирането му в Брюксел показва, че трябва да предефинираме какво разбираме под Запад, за да включим страните от Централна и Източна Европа", добави той.

Бившите страни от Източния блок, които споделяха общия стремеж да се отърсят от съветските окови преди четвърт век, тези дни не говорят в един глас. Дори по толкова важен въпрос като конфликта в Украйна твърдолинейната позиция на Полша и балтийските страни не се споделя от други страни в региона като Словакия и Унгария.
А схващането за благоденстващия Запад и бедния, мъчещ се Изток до голяма степен бе заличено през последните години, след като страни като Испания и Италия изпаднаха в икономически затруднения, а Полша е единствената европейска страна с икономически растеж във всяко тримесечие от появата на рецесията през 2008 г.
В университета на родния си Гданск 57-годишният Туск активно е участвал в организирането на подкрепа за "Солидарност", профсъюзното движение, което поведе борбата за сваляне на комунизма през 80-те години. Той бе избран за депутат през 1991 г. като представител на партия, на която бе съосновател, и работи в парламента през по-голямата част от следващите две десетилетия. През 2001 г. става един от учредителите на партия "Гражданска платформа" и се кандидатира неуспешно за президент през 2005 г. с програма за капитализъм на свободния пазар и по-голяма международна роля за Полша.

Две години по-късно "Гражданска платформа" спечели парламентарните избори и Туск оттогава е премиер, изграждайки особено силни отношения с Ангела Меркел. Макар и отношенията на Туск с Франция да не са били винаги толкова близки, той изгради връзка с президента Франсоа Оланд, който с нищо не попречи на избирането му в събота.

Александър Смолар, който дели времето си между Варшава и Париж като председател на фондация "Батори", насърчаваща демокрацията и гражданското общество, заяви, че през последните 5-6 години е забелязал осезаема промяна в начина, по който западноевропейските лидери възприемат Полша.

"До неотдавна, когато в Париж и Брюксел се обсъждаше европейската политика, не се споменаваше никоя от страните от т.нар. Нова Европа. Винаги ставаше дума за Стара Европа, за Германия, Франция, Великобритания, Италия", каза Смолар. "Сега е съвсем друго. Полската позиция по много въпроси, особено относно Русия и Изтока, винаги се споменава и се приема сериозно", добави той.

Туск стигна до върха на Европейския съвет, откъдето ще действа като своего рода говорител на континента на международно ниво, след години лобиране от Полша страните от бившия съветски блок да се включат в ръководните структури.

"Щом бе приет този аргумент, изглеждаше доста логично един от най-важните постове да отиде при една от най-големите и най-влиятелни страни в региона. Освен това навсякъде в Европа постепенно отслабват нагласите за по-силен Европейски съюз. Само в Полша тези нагласи се усилват", каза Марчин Заборовски, директор на Полския институт по международни въпроси.

Като политик Туск има репутация на човек на компромиса и умелото парламентарно маневриране. Второто умение се прояви тази година, когато той успя да съхрани правителството си след скандал, в който високопоставени официални лица бяха записани с подслушвания да правят нелицеприятни коментари, включително да се организира парламентарен вот на доверие преди очаквания опозиционен.

Очаква се обаче именно уменията му на намиращ компромиса да влязат в действие в Брюксел. Дори по въпроса за украинската криза, който предизвиква емоционални реакции в Полша, Туск бе по-малко гласовит в призивите за тежки санкции срещу Русия в сравнение с някои съседни страни или дори САЩ.

"В Брюксел той ще е човекът, който намира компромис", каза полският анализатор по европейски въпроси Марек Вашински. Проблемът според Вашински е, че едно от другите умения на Туск е да премахва потенциални опоненти на управлението си и като резултат няма силен кандидат да го замени като премиер, а изборите са догодина.
В езиково отношение избирането на Туск може да се приеме и като знак за промяната в отношението на западноевропейските столици към Полша и Изтока. Макар и вторият му език да е немски, знанията му по английски са скромни (първата си пресконференция в Брюксел след номинирането му той проведе на полски) и не говори френски - език, който някога се смяташе за предусловие за толкова висок пост.

"Надявам се и смятам, че Туск няма да се прави на едно от западноевропейските момчета, че няма да се присъедини към клуба им. Полша никога няма да е втора Белгия или Франция. Тя също обаче е част от Европа и сега позицията й получава еднаква тежест, ни повече, ни по-малко от тази на Германия или Италия", каза бившият дипломат Райтер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай