Решението на КЕВР за тока е разумен компромис

Решението на КЕВР за  тока е разумен компромис | StandartNews.com

Има една обективна истина и тя е, че за този хал, на който е българската енергетика, решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е балансирано. Могат да се намерят облекчения в системата, но те не се търсят. Веднага мога да подскажа две решения, по които никой не работи. Първото е обратното актуване на активи, в които Националната електрическа компания /НЕК/ е инвестирала стотици милиони - става дума за "Цанков камък". Тези пари трябва да бъдат върнати на НЕК от държавата. Второто решение е скъпото въглищно производство -

няма толкова скъпи въглища в света

И сега се оказа, че електроенергията за бизнеса е много скъпа, но това е резултат от хала, на който се намира секторът вследствие на политически решения. Въпросът е защо не се изтъкват виновните и не им се търси отговорност. Става дума за драстичното поскъпване на тока от т. нар. американски централи. Навремето цената е била калкулирана на 35 евро, сега е 75 евро, това са повече от два пъти. Защото финансовият модел, приет през 2001 г., когато са подписани договорите, е за цена от 35 евро. И за това трябва да има виновни.
Другият въпрос е

защо няма виновни за огромните инвестиции в "Белене" и "Цанков камък"

Това, че днес политиците са си договорили мир между политическите партии - ами това е точно цената на електроенергията, която плащаме всички.

Историята с ВЕИ-тата е изключително погрешна политика, следвана от три правителства. Това е проспано държавно ръководство на процеса. Още от 2006 г. предупреждавахме, че изпусне ли се процесът, става страшно. Тогава никой не слушаше специалистите. Идва баба, която не знае къде се издават лицензите. След 10 минути тя излиза с подписан предварителен договор за присъединяване на ВЕИ.

Другата истина е, че всички вълнения срещу цената на тока ще приключат след Нова година, когато се либерализира пазарът. Но е факт, че и тогава ще има добавка "социална отговорност".

В този смисъл решението на КВЕР е неизбежно и балансирано. Може да се спори дали да не се разтовари тежестта на бизнеса за сметка на битовите абонати. Но като се има предвид икономическата криза и бедността на народа, смятам, че това е разумен компромис. Но това натоварване на бизнеса е в рамките на следващите 5 месеца до Нова година. След това всичко ще бъде свободно.

На пазара ще излязат редица по-евтини производители на ток

които ще конкурират останалите и ще се получи поевтиняване на тока. Тогава може да се получи и друго - сегашните евтини производители да се опитат да вдигнат цената. Но те пък ще трябва да се конкурират с евтината енергия по линията Украйна-Румъния. Това е голяма опасност за скъпите родни производители на електроенергия, които ще трябва да оцелеят при по-ниски цени. Защото е голяма опасността много от тях да затворят и на улицата да останат миньори и работниците от ТЕЦ-ове.

В този ред на мисли не смятам, че чужди инвеститори ще тръгнат да напускат страната ни заради скъпия ток. Защото цената на тока е само един от компонентите като макроикономически фактори. Другите са по-важни - евтина работна ръка, близки "гладни" пазари като Гърция. Затова съм сигурен, че от Нова година ще наблюдаваме голяма динамика на процесите в енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай