Рекорди в производството на зърно по света

Рекорди в производството на зърно по света | StandartNews.com

Глобалната зърнена реколта ще е по-голяма, отколкото се очакваше преди месец. Такава е прогнозата на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO), оповестена на 1 февруари.

Според експертите от FAO, през 2017 г. обемът на производството на зърнени култури в света е над предходните пикови исторически стойности. Пазарите на всички основни зърнени култури са стабилни, благодарение на увеличените добиви и рекордните преходни запаси. Експертите акцентират най-вече върху съотношението на нивото на запасите към равнището на глобалното потребление. Този показател е значително над средните исторически стойности и характеризира „много добре подсигурен пазар".

Очаква се глобалната реколта от зърнени храни да е 2,64 млрд. тона, с 32,8 млн. тона ръст спрямо 2016/17 г. Така прогнозната летва е вдигната с 13,5 млн. тона. Увеличените добиви и рекордните преходни запаси означават и рекордно предлагане на зърнени храни в света – 3, 33 млрд. тона. Това, при изоставащо потребление, води до натрупване на още по-голям преходен глобален запас от зърно в края на 2017/18 г. – 738,6 млн.т, с 36 млн. т над нивото в края на предходния сезон. Съотношението на нивото на запасите към равнището на потребление през 2017/18 г. се очертава да достигне 27,7 на сто - най-висок показател от 18 г. насам.

Прогнозата за глобалния добив от пшеница е коригирана във възходяща посока с 2,8 млн. тона - от 754,8 млн. на 757,5 млн. т.

Прогнозата за световното потребление се намалява с 6 млн. тона спрямо данните отпреди един месец – до 733,9 млн. т. Тази диспропорция води до рязко увеличение на глобалния преходен запас от пшеница – 269,8 млн. т, в сравнение с 257,0 млн. т от декемврийския доклад. Според анализаторите това е обективна предпоставка за запазване на относително ниските цени на зърното на световния пазар.

Очаква се, че през 2017/18 г. обемът на световната търговия със зърно да достигне 404 милиона тона, което е само с 1.8 милиона тона (0,4%) под нивото на рекордното постижение от миналия сезон. Обемът на търговията с всички основни зърнени култури (с изключение на царевицата) може да намалее. През 2017/18 г. (юли - юни) обемът на световната търговия с пшеница се очаква да стигне 175 милиона тона, което е с 2 милиона тона (1,4%) по-малко в сравнение с 2016/17г. и с 500 хил. тона под равнището на декемврийската прогноза. Този спад, в сравнение с предходния сезон отразява преди всичко редуцирането на търсенето от страна на Индия, Китай, Мароко и Тайланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай