Реформи за излишни деца

Реформи за излишни деца | StandartNews.com

Проверката на 4-о помощно училище в столицата няма да завърши с желания от родителите резултат - тоест няма да открие педофил. Просто защото това не е работа на образователното министерство. За сметка на това обаче тя извади на бял свят десетки скрити недъзи на образователната ни система що се отнася до децата, имащи нужда от специална грижа. Недъзи, които сме свикнали да прикриваме, премълчаваме и замитаме под килима, защото обикновено за тези малчугани говорим само в подобни ситуации. Когато има скандал.

Всъщност за техните родители всеки ден от живота е малък ад, в който те се опитват да осигурят достоен живот за детето си. Не лукс, а просто възможност то да се чувства обичано и спокойно. Не бог знае каква скъпа терапия, а нормалната възможност да се придвижат между два етажа, което в огромната част от училищата ни е невъзможно, защото няма рампи. Искат да им осигурят живот, в който няма да са излишни. Държавата им показа, че това е невъзможно.

Четвърто помощно е планирано като ракетата носител на МОН за постигане на европейската визия, с която след време трябва да се сдобият този тип родни училища. Реновирано с пари от Брюксел, с кабинети за сензорна, арт и каква ли не още терапия. За съжаление - в същото това училище децата биват оставени за отглеждане не на терапевта, а на чистачката, въпреки че това си плаче за наказание дори в обикновено училище. На фона на всички нововъведения, които трябва да направят школото образец за пред Брюксел, родителите там имат достъп до будката на портиера. Ако им трябва информация за децата, трябва да се борят с месеци с персонала, за да получат нужните данни. Сигурна съм, че там има хора, които работят с тези деца с много любов. Но двойно повече съм сигурна, че след като в училището образец проверителите за нула време успяха да установят поне седем-осем нарушения, другите подобни школа в още по-голяма степен не са място, където можеш спокойно да дадеш детето си. Как тогава ще се сбъднат утопичните евроидеи да интегрираме повечето от тези деца в нормални училища? След като дори със специални педагози те не получават нормална грижа, как ще се справи с тях претоварен учител с 30 души клас? В "Стандарт" са идвали родители на такива деца, които отчаяно обикалят цяла София, за да намерят училище с психолог и ресурсен учител, което е склонно да даде поне малък шанс на децата им. Повечето от тях разказват, че детето им бива записано, за да получи училището субсидия, след което почти не може да разчита на специално отношение или допълнителни занимания. Един от бащите със сълзи разказваше за единствения случай, когато учителката дала за пример сина му - с думите "Дори идиот като него разбра". Не искал да остави детето си там, но единственото училище, което му предлагали като алтернатива, било на другия край на столицата. Майка на дете от 4-о помощно пък сподели, че системно наричали детето й "кретен", но нямало как да го отпише, защото по-добро училище няма да намери.

Истината е, че всички подобни реформи се правят не водени от идеята какво е по-добро за децата, а какво е по-добро за парите. Затова или остават на хартия, или разбиват вече готови работещи структури и на тяхно място не построяват нищо. А на родителите остава да се лутат между институциите в очакване някой да вземе присърце проблема на децата им - което в държава като нашата май е свръхочакване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай