Разкритите афери с лекарства сложиха точка на клеветите срещу Марешки

Разкритите афери с лекарства сложиха точка на клеветите срещу Марешки | StandartNews.com

Пламен Христов е депутат от Парламентарната група на "Воля". Преди да влезе в Народното събрание, в продължение на 14 години, е част от висшия мениджмънт на семейния бизнес на Веселин Марешки. Разговаряме с него по повод разкритата от прокуратурата схема за източване на лекарства от НЗОК.

- Как от партия "Воля"коментирате резултатите от акцията срещу източване на лекарства ?
- Ние приветстваме усилията на институциите да разкриват, а надявам се, че и ще накажат, участниците в подобни схеми. Това е проблем, за който нашият лидер Веселин Марешки алармира отдавна. А именно- извършване на реекспорт на лекарства, източени от аптеки и болници чрез мними пациенти. Това е само една от схемите в бранша, която трябва да бъде осветена и прекратена.

- Да, но имаше такива упреци и към семейния бизнес на г-н Марешки, в който и Вие до скоро сте участвал?
- Точно благодарение на такива внушения, преди половин година прокуратурата е започнала разследвания. Както виждате, схемите, до които е достигнала сега, напълно опровергават поръчковите предавания и статии, които имаха само една едничка цел- да очернят името на г- н Марешки и "Воля". Още в началото ние заявихме ясно, че нашият бизнес винаги е бил чист и почтен, че няма от какво да се притесняваме. Нещо повече – предложихме да бъде използван големият ни опит в бранша, за да бъдат разкрити порочните практики.

- Но в тези предавания се твърдеше, че според документи на КЗК една от компаниите на семейство Марешки прави реекспорт.
- Първо да Ви опровергая- такъв официален документ няма. Трябва да се разбере, че реекспортът на лекарства е абсолютно законна дейност в целия Европейски съюз. Износът се осъществява както от малки, така и от някои от най-големите търговци на едро в България. Но е добре да се знае нещо много важно- този износ не може да бъде причина за липсата на дадено лекарство в аптеките. Нормалната практика на сериозните компании е да изнасят само количествата, останали след задоволяване на нуждите на българските клиенти. За съжаление обаче у нас има регистрирани десетки търговци на едро и дребно (аптеки), които са създадени с една единствена цел- да станат звено в криминална схема от типа на тази, която беше разкрита. Схемите са много и разнообразни. В тях участват лекари, фармацевти, директори на болници, и служители на контролни органи, които са си затваряли очите. Това е само един от многото примери за източване на държавата. Проблем, за който ние от "Воля" винаги говорим и настояваме да се вземат най-после мерки да се спре това ограбване. Защото то засяга джоба на всеки българин. В случая здравето и живота му. Тези схеми се знаят отдавна.

- Какво трябваше да се направи, за да бъдат прекратени по-рано?
- На първо място законодателни промени. Но и при сега действащите закони има достатъчно инструменти в ръцете на Изпълнителната агенция по лекарствата и останалите звена в Министерството на здравеопазването, за да се противодейства в голяма степен на криминалния реекспорт. Ще Ви дам един пример- както казах,в момента реекспортът се прави от търговци на едро. Проблемът е, че някои от тях купуват лекарствата за износ от аптеки или си ги доставят чрез съмнителни канали от държави извън ЕС, което вече е незаконно. При елементарна проверка от страна на контролните органи може да се установи откъде въпросният дистрибутор се е снабдил със стоката. И, ако той я е закупил от аптека, следва да бъде санкциониран. Ако не може да докаже обратния път до производителя, може да се стигне и до отнемане на разрешението за дейност. Но това въобще не се прави. Т.е. пак стигаме до генералната тема добър стопанин ли е държавата и как си пази интересите.
Има и други въпросителни – например, всеки дистрибутор, преди да извърши износ, е длъжен да обяви в ИАЛ лекарствата, които ще изнася зад граница. Толкова ли е трудно тази агенция, ако знае за недостиг на определени лекарства на българския пазар и като вижда кой какво изнася, да извършва постоянен мониторинг и контрол на тези дистрибутори?
Главният прокурор обяви, че в схемата са замесени аптеки и вериги аптеки. По закон управителят на всяка аптека е длъжен да бъде член на Българския фармацевтичен съюз. Като също по закон съюзът има право да упражнява контрол върху аптеките. Защо тогава е допуснал грубото погазване на добрата фармацевтична практика? Членове на Българската асоциация на собствениците на аптеки са част от клеветническия хор срещу г-н Марешки. Дали членове на въпросната асоциация са сред ударените при акцията на контролните органи от миналата седмица?
Бих искал да допълня и това, че във въпросните предавания срещу Веселин Марешки, за които споменах, Вашата колежка от БНТ размахваше списък на КЗК с всички търговци на едро, осъществяващи реекспорт и се опитваше да внуши, че това е нещо нередно и в него имало фирма на Марешки. Искам обаче да попитам дали в същия този списък не фигурира фирма, която в момента е предмет на акцията на МВР, МЗ и на прокуратурата. Ако е така, то защо „разследващата" журналистка не видя и не освети истинските закононарушители?! Можем ли да си направим извода, че някой е искал да покрие престъпна дейност, като измести вниманието към очерняне на един почтен бизнесмен и е използвал за това обществената телевизия?! Това са все въпроси, на които очакваме да чуем отговорите в близко бъдеще, още повече, че министър Ананиев обеща, че няма да спре проверките. Радвам се, че въпросната акция имаше такъв широк обществен отзвук, защото на всеки стана ясно, че всичко, което се изсипа по наш адрес, е било клевета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай