Путин прати топката в полето на Брюксел

Путин прати топката в полето на Брюксел | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

С изявлението си след преговорите с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина руският президент Владимир Путин на практика отново ни показа висш пилотаж в световната политика. Всички очаквахме големи новини за грандиозни енергийни проекти, реанимация на "Южен поток" и пр., а Владимир Путин заяви само следното:

"Ние сме готови да реализираме всеки газов проект, но са ни нужни предварителни гаранции. Просто няма да повярваме само на разговори, че това ще представлява голям взаимен интерес, и пари за това няма да отделим."

С лаконичното си изявление в Атина президентът Владимир Путин ясно показа на Брюксел, че вече играе с обратен гард. Той просто почака да се види какво ще се случи със "Северен поток-2", с газовия пазар в Европа, с шистовия газ. И след като котировките на природния газ паднаха под нивата на шистовия газ, стана ясно, че руският газ отново става актуален за Европа, какъвто е бил по принцип и винаги досега.

Така че напълно нормално е от дипломатическа гледна точка Путин вече да играе с обратен гард. А това означава, че сега топката е в Брюксел и Русия очаква следваща стъпка от него, а именно - да даде сериозни гаранции.
За какви гаранции говори Владимир Путин?

Русия ще направи газопровод през Черно море до бъдещия газов хъб "Балкан" край Варна, след което транспортирането на газа до Европа вече не трябва и няма да бъде неин проблем. Дали този газопровод ще се казва "Южен поток-2" или по друг начин, няма никакво значение. А накъде ще тръгне този газ и как ще се разпределя той - това вече трябва да е наш, на ЕС, въпрос.

След като и премиерът Бойко Борисов потвърди, че в рамките на "Плана Юнкер" могат да бъдат усвоени 2.2 млрд. евро за изграждането на газова инфраструктура, това означава само едно - продължаване на газопровода към Европа.
Затова ние ще приемем руския газ в бъдещия хъб "Балкан" край Варна, след което съвместно с други инвеститори ще изградим инфраструктура към Европа, която ще отговаря напълно на изискванията на Третия енергиен пакет.

И това е и най-елегантното, соломоновското решение на казуса

- хем ЕС да получи големи количества руски газ, хем да се изпълни и Третият пакет.
Ние сме в напреднала фаза с проекта за транспортиране на руския газ за Европа. За тази цел може да се използва трасето на "Южен поток" през Северна България, което доказано е най-краткото и икономически най-обоснованото, с висока степен на проектна готовност, със сервитути, отчуждителни процедури и пр. Този маршрут не беше избран случайно, а поради факта, че той отива директно към големите газохранилища в Банатски двор и в Баумгартен, без които един такъв голям газопровод няма как да съществува. Докато ако тръбата поеме на юг към Гърция, там няма нито газохранилища, нито възможност за изграждане на такива, поради което и обезпечаването на налягането на газа през зимата ще бъде един сериозен проблем.

Така че аз не виждам нищо обезпокоително в настояването от страна на Путин за гаранции.
Напротив. Виждам поредния добре обмислен ход на многоходовата руска дипломация. Знаем, че когато рибата започва да кълве, рибарят трябва леко-леко да подръпне кордата и тогава рибата налапва куката. А с изказването си в Атина
Путин показа, че е в позицията на рибаря.

Според мене обаче може да възникне проблем с това откъде ще тръгне руският газ към Варна. Защото досега всички мълчаливо заобикалят деликатния въпрос, че тъй като по същество "Южен поток-2" е Кримският поток, как ще реагира ЕС на това. Защото още

в момента, в който приеме "Южен поток-2",
Брюксел автоматически признава анекса на Крим

Така че тука много вероятно ще се сблъскаме пак с един сериозен геополитически казус.
От друга страна обаче фактът, че газът ще се доставя на самата граница на ЕС, може да го обезсили. От трета страна, нека обективно погледнем фактите. Всички санкции на Запада да обезсили икономиката на Русия всъщност не засягат доставките на руски природен газ. Защо? Ами просто защото Европа има огромна нужда от доставките на тези количества руски газ. Следователно дали газът ще идва в бъдещия газов хъб "Балкан" от Анапа или от Крим - не би трябвало да има някакво политическо значение.

Второ, за всички е ясно, че от системна гледна точка газовият хъб "Балкан" е едно куцо магаре без руския газ. Именно затова и самият еврокомисар Мигел Ариас Каньете официално заяви, че не изключва Русия да е един от източниците за доставки на газ за "Балкан".

Ето защо и Путин ясно и категорично заяви в Атина, че не е достатъчно само това, което казва еврокомисарят Каньете, а трябва да има и официално становище на Европейската комисия.
Това е гаранцията, която иска Владимир Путин.
Така че отново излизаме на изходна позиция, но вече на по-висок, по-ясен етап в отношенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай