16:45 ч.

12.12.17

3 мин.

0

3

0

ПРОУЧВАНЕ: Повишава се доверието в армията и полицията

от редактор |

ПРОУЧВАНЕ: Повишава се доверието в армията и полицията

През 2017 г. в очите на българското общество осезаемо се повиши авторитетът на армията - до нива от 51% доверие. Недоверието слезе на нива до 33%. Доверието в полицията затвърди известна положителна инерция през 2017 г. Преди две години то беше на нива около 30%, а сега е 46%. За последните две години недоверието спадна - от стойности, близки под 60%, преди две години, до стойности от 44% - сега. Това сочат данни от проучване на „Галъп интернешънъл", част от обобщение на отиващата си 2017 г. Данните са базирани на традиционния ежемесечен „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл" – независимото от външно финансиране изследване с десетки индикатори. Последната вълна на изследване е между 30 ноември и 7 декември 2017 г. Пълното обобщение ще излезе скоро в традиционната книга на агенцията. В следващите дни и седмици от „Галъп интернешънъл" ще продължат да публикуват данни по важните теми на обществото ни.


Доверие в армията


През 2017 г. в очите на българското общество осезаемо се повиши авторитетът на армията - до нива от 51% доверие. Недоверието слезе на нива до 33%.


По този начин армията затвърждава допълнително по традиция високия си рейтинг като една от най-уважаваните измежду институциите на властта. Армията е една от малкото институции, при която стойностите на доверие и недоверие се движат в годините на сходни нива. А това като цяло е рядкост при институциите в страната, защото обикновено негативните оценки решително преобладават.


Вероятно този допълнителен моментен ръст в 2017 г. е обществена инерция около встъпването в длъжност на президента Румен Радев – доскорошен генерал от военновъздушните сили. Традиционно високите нива на доверие в армията се дължат най-вече на нейната непартийност. В годините в началото на века обаче постепенно се налагаше тенденция към спад в авторитета на армията в обществото, за да се стигне до последното десетилетие, когато положителни и отрицателни стойности на практика се уеднаквиха. Една от причините вероятно е свързана с намаляването числеността на армията, респективно на нейната тежест в общественото мнение, както и на редицата трудности, които армията изпитваше в годините. Вероятно влияние оказваха и съюзническите ангажименти, които не предизвикваха ентусиазъм в мненията на мнозина. Доверието във военния министър Красимир Каракачанов в последните две години премина от обичайните си до този момент нива от около 10, понякога до 15%, за да достигне трайно на равнища от 20–25%, които задържа и в хода на 2017 г. Това прави Каракачанов един от сравнително одобряваните участници в политическия процес. Разбира се, вероятно се усеща и влиянието на президентските избори, където Каракачанов имаше силен резултат, а и „бонусът" доверие, който участието във властта понякога дава.


Доверие в полицията


Доверието в полицията затвърди известна положителна инерция през 2017 г. Преди две години то беше на нива около 30%, а сега е 46%. За последните две години недоверието спадна - от стойности, близки под 60%, преди две години, до стойности от 44% - сега. Идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция или пък за конюнктурен ефект, който се дължи на усещането за стабилизация на властта.


Последният осезаем пик в доверието към полицията беше по времето на първия мандат на ГЕРБ, когато активността на вътрешния министър Цветан Цветанов се открои. Доверието в полицията тогава достигна кратковременна пикова стойност близка до 50%. В края на 2010 г. обаче скандали разсеяха това усещане.
Доверието в полицията като цяло се влияе от подобни политически фактори в много по-голяма степен в сравнение с армията. Така например, периода на главния секретар Бойко Борисов беше един от периодите с най-високи стойности. Скандалът около Румен Петков пък доведе до ръстове на негативните оценки и т.н.


Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от над една десета от пълнолетното население. Все още обаче близо 40% не са запознати с личността на Валентин Радев – това е закономерно на този етап.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:12 · 16.12.2017
има я около 35 000 чиляка и спец полиция има така да се каже4 специалиста изстреляха 500 куршума срещу 50годишен ловец от лясковец който ги отблъсна с50 патрона двама рани а един беше гръмнат в гръб от приятелски огън шумкарската битка беше за да се превземе къщата не защото има сирене и мляко а заради къщата но човека сия пази и тук бойко е прав българите си пазим сами къщите най добре и трябва да има закон за това
Потребител · 19:24 · 13.12.2017
Ай сиктир, Бълтария имала армия и полиция !
Потребител · 22:38 · 12.12.2017
ташак
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент