ПРОУЧВАНЕ: 50% от седмокласниците не знаят как се кандидатства

ПРОУЧВАНЕ: 50% от седмокласниците не знаят как се кандидатства | StandartNews.com

Близо половината ученици от 7 клас в столицата, за които през май предстоят изпити за кандидатстване в гимназия, всъщност не са наясно с реда и условията за прием в бъдещите си училища. Горе-долу в тези граници варира и процентът на децата, които всъщност не са наясно от какви школа точно им предстои да избират, въпреки че става въпрос за бъдещата им професия. Това става ясно от проучване на Центъра за кариерно развитие към регионалния просветен инспекторат в столицата.

Едва 51% от запитаните ученици заявяват, че са наясно с процедурата по кандидатстване и условията, за да бъдат приети в гимназия. 26% са посочили, че информацията им по въпроса е непълна. 23 на сто, или горе-долу всеки пети ученик, твърди, че не е наясно с процеса, който му предстои. Сред учениците, дали отговор "не", са предимно деца от районите Красно село, Възраждане, Овча купел, Красна поляна и Банкя. Практиката показва, че всяка година има ученици и родители, които не са наясно с образуването на баловете, начина на кандидатстване и класиране, затова и редовно се появяват кандидат-гимназисти, подали списък с над 100 желани училища, при положение, че системата обикновено класира до около 20-то желание.

Основният проблем при избора на учениците се състои в това, че те не са наясно с предлаганите от школата в техния район профили и професии. 50% от децата знаят какви профили се предлагат от училищата в региона, 31% са запознати "горе-долу". Отново всеки пети е в неведение с възможностите на школата, от които му предстои да избере.

Любопитното е, че учениците са малко по-наясно с това какво предлагат професионалните гимназии - 62% от запитаните твърдят, че са наясно с това какви професии дават техникумите в близост до дома им. 18% обаче не са запознати с това. Едва 61% от седмокласниците вече са си направили конкретни планове къде и как ще кандидатстват. 28% все още се колебаят върху кое училище ще падне изборът им. В пълно неведение тъне всеки десети ученик, на който явно му е все тая какво бъдеще ще избере. Интересното е обаче, че на въпрос какво училище биха избрали, ако кандидатстват днес, най-много ученици са посочили "професионална гимназия". Това влиза в противоречие с изградената от години представа, че мнозинството от децата в столицата се борят да влязат в профилирани школа с изучаване на чужд език. 42% от запитаните биха избрали техникум, ако кандидатстването бе днес. В полза на гимназията са гласували 20%. Останалите са посочили спортни училища или такива по изкуствата, а 11% не знаят на какво би паднал изборът им. На въпрос от каква допълнителна информация се нуждаят, за да си изберат училище, 36% са посочили "за приема", а 35% - за предлаганите професии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай