Протестът на безсилието

Протестът на безсилието  | StandartNews.com

Поредният протест в подкрепа на едната реформа и срещу другата реформа ще се проведе утре. За съдебните реформи става на въпрос. Да, вече не е една съдебната реформа, били станали две. Поне така твърдят една група "професионално" протестиращи и един партиен лидер - Радан Кънев. Безсилието на една политическа сила, каквато е ДСБ, да осъществи постигането на съгласие за провеждането на съдебната реформа по един определен, незнайно от кого, модел, стана причина за поредното антагонистично състояние на обществото. Пак се появиха морални съдници, които делят обществото на "добри" и на "лоши", на "оригинал" и на "имитация". Ясно е, че политиците се хранят от противоборство, от разделението, чрез което да владеят една или друга общност, но когато става въпрос за интереса на цялото общество, то е крайно време играта на "наши" и "ваши" реформи и най-вече интереси, да спре.

Нали общата цел е постигане на напредък в правосъдието и утвърждаване на върховенството на закона.
Нима е имитация предложението за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - една на съдии и една на прокурори и следователи. Какво лошо има, ако съдии предлагат съдии, но Пленум на ВСС ги утвърждава? Същото ще важи и за обвинителите и разследващите. Та, нали точно така ще се постигне гаранция, че нито една от магистратските гилдии няма да се капсулира и да се налага след още 2-3 години пак да правим ремонт на Конституцията.

Нима е имитация съдиите и прокурорите пряко да излъчват своите членове във ВСС. И какво лошо има в това в отделните колегии да има превес, съответно на съдиите, спрямо излъчените от политиците и на прокурорите, спрямо представителите на парламента. Така ще се гарантира разделеността на властите и независимостта на Темида от силните на деня.
Нима е имитация, ако се увеличат правомощията на Инспектората към ВСС. Дали няма да е добре, ако инспекторите на Темида проверяват съдии и прокурори за хотели по морето и яхти край собствени острови, които Гърция се готви да продава. Тъкмо с това ще се гарантира, че магистрати, които нямат етични качества и са благосклонни към корупционен натиск, няма да имат място в съдебната система.

Едва ли има гражданин, който да не иска това да се случи. Шанс да се осъществи има, при това по начин, по който дори европейските ни партньори не са очаквали. Какво по-хубаво, ако в последните дни на септември тези идеи бъдат вече част от Конституцията. По същото време вече ще може да се пристъпи към промени в процесуалните закони, така, щото съдебните процеси да се ускорят, а не делата да се влачат с десетилетия.

Прокурорите ще получат и възможност да прилагат много по-добре законодателните текстове, така, че престъпилите нормите, да не успяват да се измъкват с оправдателни или в най-лошия случай с условни присъди. Към септември-октомври ще има сериозен тласък и на новото антикорупционно законодателство. Всичко това вкупом, ще може да послужи като добра атестация за напредъка на България в борбата с корупцията и за постигане на сигурност у инвеститорите за работеща съдебна система. Разбира се, има много още какво да се свърши. Тъкмо, за да стане това, не трябва с лека ръка да се пропилява възможността за осигуряването на 180 гласа за промяна на Конституцията. И, не, няма значение, че тази идея е дошла от партия от опозицията, а не от партията, която очевидно се опитва да наложи монопол върху съдебната реформа и да дели обществото.

Ако тази малка група, която има своето политическо представителство, а и шумно протестърско такова, иска реален напредък, то нека прояви далновидност. А, ако смята, че с томахавки ще постигне целите, които преследва, то отсега трябва да е ясно, че протестът им, нито ще е "граждански", нито "автентичен", а ще е протест на безсилието. Трябва да са наясно и с друго - времето на ултиматумите отмина, дойде времето на политическата отговорност. И, да, за да поемеш отговорност за провала си, също се изисква сила. Безсилие е нужно само, за да протестираш, защото сам си се провалил. Дано Радан Кънев, Христо Иванов и поддръжниците им, най-накрая осъзнаят това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай