Проф. Тасев: Скокът на тока като присъда

Проф. Тасев: Скокът на тока като присъда | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев,

енергиен експерт

Напълно приемам тезата на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, че цената на електроенергията трябва да нарасне през следващите години с 50%. Това е нещо, за което говоря отдавна, но когато аз го твърдя - е едно, а когато един министър го коментира - вече е съвсем друго. Защото разликата между говоренето на експертно и на политическо ниво е, че окончателното решение се взема единствено от политиците.

След като се видя, че сериозният дефицит в енергетиката не може да бъде преодолян и след като почти всички резерви за това вече са използвани, остана крайният и най-непопулярен вариант - вдигането на цената на тока. Затова сега числа, които преди година аз посочвах като хипотеза, днес в устата на един министър вече изглеждат като присъда. Слава Богу, че министър Щонов говори за мекия вариант - плавно поскъпване на тока, за който аз настоявам още отпреди година. Вие много добре помните, че по подобен сценарий беше спасена енергетиката ни през 2002 г. Тогава състоянието й също беше много тежко, а цената на електроенергията веднага трябваше да скочи с над 50%. По препоръка на Световната банка, чийто консултант бях, тогава беше прието планомерно увеличаване на цената на тока в рамките на 3-годишен период - с 20, 15 и 10 на сто, или кумулативно - с близо 52%. Тогава обаче това поскъпване мина безболезнено, тъй като икономиката вървеше нагоре. А сега, в условието на криза, подобен модел би бил много тежък и чувствителен за обществото.

С колко точно и откога трябва да се увеличи цената на тока - това вече трябва да покаже компютърът. Трябва да се анализира как повишаването на цената с определен процент би се отразило на разходите на домакинствата и върху цялостния модел на икономиката, за да се открият оптималните пропорции. Преди това обаче спешно трябва да поискаме от Брюксел отлагане на срока за въвеждане на пълна либерализация на електроенергийния пазар, който е 1 януари 2015 г. - поне с две или дори с три години. Причината е, че при пълната либерализация на пазара влиянието на държавния регулатор - ДКЕВР, върху крайните цени на тока ще намалее значително и ще остане единствено в достъпа, преноса и върху невъзстановяемите разходи. Освен това, ако се забавим да поискаме отлагане на срока за прилагане на пълната либерализация, срещу България ще бъде открита наказателна процедура, която е свързана с плащане на солени глоби.

Така че т.нар. мек сценарий за поетапно повишаване на цената на електроенергията е единствено правилният, но той трябва да се направи на базата на подробни анализи и на компютърно разиграни финансови модели.

Моята лична прогноза сочи повишаване на цената от 1 октомври между 5 и 10 на сто. Искам отново да посоча, че всеки кабинет, който би посмял да вдигне цената на тока с повече, би паднал веднага. Затова за пореден път апелирам за провеждането на една масова разяснителна кампания. В тази разяснителна кампания трябва да участват всички политически сили, които да застанат открито и да заявят ясно пред обществото, че цената на електроенергията в България изостава драстично от реалната и че ако не я настигне, електроенергетиката ни ще рухне! Крайно време е цената на електроенергията да престане да бъде политически аргумент преди избори. Защото само след около два месеца на власт ще дойде следващият кабинет и веднага ще се изправи пред абсолютно същия проблем.

Записа Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай