Пробват да клатят властта, но ще ударят на камък

Пробват да клатят властта,  но ще ударят на камък | StandartNews.com

Навръх Трети март четирима професори представиха манифест "За републиката". Според инициаторите Евгений Дайнов, Александър Кьосев, Огнян Минчев и Антоний Тодоров гражданите трябва да предизвикат радикални реформи. Манифестът предизвика противоречиви реакции в обществото, а и постави много въпроси за целите, които преследва. "Стандарт" потърси мнението на един от авторите на документа Антоний Тодоров и на бившия конституционен съдия Георги Марков.

Георги Марков

В България вече 25 години има реална демокрация, многопартийна система и политически плурализъм. И е съвсем нормално всеки да си говори каквато си иска. Аз се отнасям с голямо уважение към българската академична общност, включително и към въпросните четирима професори. Но политиката е реална дейност. И резултатите от нея се определят от гласа народен и гласа Божи. Така е във всички парламентарни демокрации. И по този критерий само преди няколко месеца в България се проведоха местни избори, които бяха спечелени съкрушително от ГЕРБ. До степен, че за пръв път в новата ни история столетницата БСП не успя да вземе нито един по-голям град. Което означава, че ГЕРБ не се крепи само на харизматичния си лидер Бойко Борисов, а има силни личности и по места. Реалностите в страната показват, че българските граждани потвърдиха подкрепата си за ГЕРБ. И това, че четирима професори не харесват Бойко Борисов, си е тяхно право, но нека и да признаят правото на българските граждани да подкрепят когото искат.

Аз разбрах, че на тази среща, където е обявен въпросният манифест, са присъствали политици, някои от които са характеризирали ГЕРБ като грубияни, простаци и т.н. За мен е интересно дали въпросните професори одобряват подобен тон, защото предполагам, че те имат по-академичен език. И веднага се задава въпросът г-жа Фандъкова ли е простак, или г-н Николов? И нима Дейвид Камерън или Виктор Орбан са дошли при простак? Въобще в Източна Европа има една такава тенденция - неолиберални и социалистически формации, които затихват, да не признават народния вот. И залагат на синдикати на различни протестни мрежи и сдружения, за да подкопават управлението. В Унгария 30 000 излязоха на улицата да искат "друга държава". Но 2 години по-късно Орбан спечели изборите с две трети от гласовете. Сега в Полша става същото. Изхвърлените от Сейма либерали твърдят, че демокрацията е застрашена. Защо? Защото не са на власт! Въобще тези неолиберални напъни са обречени на неуспех. Така оценявам и ставащото у нас. С една дума искам да изкажа съболезнования на тези, които не искат Борисов и ГЕРБ да са на власт. С такива смешни противници, които се изживяват като спасители на нацията, той ще управлява трети мандат, ако не и до живот. Нямало ляво, нямало дясно, според тях. Ами тогава какво - да дойде анархокомунизъм?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай