Премахването на бюрокрацията ще ускори икономическия ръст

Искаме да развием още три икономически зони като тази в Пловдив, казва Делян Добрев

Премахването на бюрокрацията ще ускори икономическия ръст | StandartNews.com

- Г-н Добрев, кои са икономическите приоритети, от които ГЕРБ няма да се откаже, ако спечели властта за трети път?

- В управленската програма на ГЕРБ сме набелязали три основни предизвикателства пред по-бързото развитие на икономиката. Това са адмистративната тежест върху бизнеса, инвестиците и липсата на добре работещ капиталов пазар. Бюрокрацията засяга всички фирми и е важно да се справим с нея.
- Как може да се победи тази бюрокрация, която засяга както бизнеса, така и всеки гражданин?
- Повече от десет години се борим с нея и не само че не успяваме, но и тя взема превес. Бизнесът е все по-натоварен, а причината е в това, че администрацията се храни и живее с бюрокрацията, като създава нови нормативни актове. Начинът да премахнем изцяло тази бюрокрация е като я прехвърлим върху администрацията. Това означава бизнесът или гражданите да предоставят на администрацията документи, издадени от други държавни или общински органи – документ за липса на задължения, свидетелство за съдимост и т.н. В момента за всяка една услуга дадената администрация ни изпраща да съберем документи от други администрации, което ни отнема време, сили, нерви, пари. Нашата идея е гражданите и фирмите да подават документ, че отговарят на условията, които се искат например от дадена община, а тя самата да си набира необходимите документи от другите администрации. С това заявление ще дадем съгласие да се събере информацията и дадената администрация сама по служебен път ще го направи. Така ще се прекрати практиката граждани и бизнес да се превръщат в куриери от едно държавно учредение в друго.

- Как ГЕРБ ще постига по-голям икономически растеж за България?
- Премахването на бюрокрацията ще ускори икономическия растеж. Тези 5-6 дни, в които всяка фирма губи да виси по опашки в различните администрации, ще ги използва да произведе нещо или да предостави отделна услуга. В управленската ни програма от ГЕРБ сме записали задача за привличане на инвестиции. В България вече имаме т.нар „бяла лястовичка" - икономическата зона около Пловдив. Там се създадоха през последните години около 140 нови предприятия с над 1 млрд.евро инвестиции и повече от 70 хиляди пряко и непряко заети. Благодарение на това безработицата в Пловдив клони към нула. Идеята ни е освен в Пловдив да развием такива икономически зони – поне още една в Южна България и две в Северна. Искам да обясня как ще го постигнем, тъй като от другите партии чуваме само голи обещания и те дори не знаят как да ги направят. В България имаме Закон за насърчаване на инвестициите, който дава редица преференции за инвестиции от клас А, Б и В. Част от мерките са свързани и с изграждане на инфраструктура до самите предприятия, други са свързани с професионална квалификация, с освобождаване и възстановяване на осигуровките на всички заети в първите две години. Има и възможност за възстановяване на до 10% от стойността на инвестицията. Досега обаче по реда на този закон държавата отпускаше едва 5 млн. лева на година, които бяха крайно недостатъчни. Заради това в годините ние загубихме множество инвестиции, които отидоха в Македония или Сърбия, защото там се финансират с повече предприятия, които създават работни места. Идеята ни е да се дофинансират мерките в закона с колкото е необходимо.
- От БСП предлагат създаване на Фонд „Индустрия" от 500 млн. лв за малките и средни предприятия у нас...
- Искам да обясня, че и сега има фонд за свообразна подкрепа на стартиращи предприятия. Той е с бюджет от 150 млн. лв. Парите са и от оперативните програми, и от Българската банка за развитие. По отношение на идеята на БСП – до този момент не става ясно за какво ще се харчат тези 500 млн. лв. Разбираме, че те по-скоро искат да финансират общините да изграждат общински предприятия – може би ТКЗС-а, мандри, месокомбинати. Това в една пазарна икономика в 21 век звучи изключително несериозно. Тук е моментът да кажа, че  в тази предизборна кампания хората ще се наслушат на какви ли не обещания. Получава се приказката от „Хиляда и една нощ". Нека избирателите да сравнят предизборните програми с реално постигнатото.

- Като говорим за обещания – доходите са най-чувствителния въпрос за българите. От ГЕРБ обещавате, че при 4-годишно управление средната работна заплата у нас ще скочи до 1500 лева.
- Доходите са функция на икономическия растеж - колкото той е по-висок, толкова по-високи ще са и те. През двете години управление на кабинета „Борисов 2" постигнахме втория най-висок икономически растеж в ЕС. С поставените сега приоритети за следващ управленски мандат ще постигнем още по-висок растеж. Това ще ни позволи БВП в края на мандата да достигне 120 млн. лв, минималната работна заплата да стане 650 лв, а средната – 1500 лв. Това е базирано на нашите изчисления за ефекта от мерките, които ние предлагаме.
- Коя е третата мярка за развитие на икономиката – освен битката с бюрокрацията и инвестициите?
- Това е развитието на капиталовия пазар у нас. В света няма добре развита икономика, в която да няма добре функциониращ капиталов пазар. Той е важен за финансиране на бизнеса, но е и източник за допълнителни доходи за гражданите. В развитите държави този капиталов пазар се оценява на 100% от БВП на държавата, а за България този процет е 10. Истински функциониращ капиталов пазар ще даде възможност на фирмите да не са зависими от фирмите за кредитиране. От друга страна пенсионните фондове у нас вече имат 11 млрд. лв капитал, а инвестират много малък процент от тях в българската икономика – едва около 1 млрд. лв. Причината е отново, защото няма функциониращ капиталов пазар и се принуждават да купуват акции от компании в други държави. Развитието на капиталовия пазар ще се случи, но е важно държавата да го подкрепи

- В управленската си програма ГЕРБ е записала и демонополизация на Здравната каса. Какво точно означава това?
- Това е стара идея и не е наша. Но ние смятаме, че е дошъл моментът да се прекрати монопола на Здравната каса. През годините държавата показа, че не може достатъчно добре да контролира средствата в този монопол. През 2009 г. от бюджета се дават 2 млрд. лв за здраве, а сега – над 3 млрд. лв. а не виждаме някакво съществено покачване на качеството на услугата. Демонополизацията на НЗОК и навлизането на частни здравни каси ще ни позволи да контролираме по-добре обществения ресурс.
- Какво предвижда управленската програма в сектор „Енергетика"?
- Ние направихме проучване сред нашите членове и енергетиката като приоритет попадна на едно от последните места. Това не беше така преди две години, а проблемите тогава бяха огромни. Кабинетът „Борисов 2" обаче направи мащабна реформа в енергетиката, която от загуби 800 млн. лв на година изведе сектора на печалба. Проблемът там е решен. Въпреки това усилията трябва да продължат в посока либерализация на енергийния пазар, енергийна независимост с проучванията в дълбоко Черно море, енергийна ефективност.
- В този случай нуждаем ли се от нови енергийни мощности? От БСП искат АЕЦ „Белене" и нов реактор в АЕЦ „Козлодуй".
- Тази зима показа, че дори и в екстремни ситуации при минус 20 градуса и ръст на консумацията от над 10% системата ни издържа. Това е ясен отговор на въпроса дали ни трябват нови мощности. По отношение на АЕЦ „Белене" позицията на ГЕРБ е съвсем ясна държавата не трябва да се ангажира по никакъв начин със строителство на АЕЦ „Белене". Не може да си го позволи и не е можела нито през 2007 г., нито през 2012 г.

- Каква предизборна кампания ще води ГЕРБ?
- Предизборната ни кампания ще е съсредоточена върху основните ни приоритети – образование, здравеопазване, доходи и сигурност. Това поискаха хората и ние знаем как да отговорим на тези очаквания. За разлика от другите партии от ГЕРБ сме показали, че се справяме с приоритетите, които сме си поставили.
- А как ще се бори ГЕРБ с популизма, който белязва предизборната кампания?
- Популизмът не е проблем само в България, но и в другите европейски държави, САЩ. Ние се надяваме на разума на хората и техния опит. За разлика от Европа, където популистите тепърва търсят доверието на хората, ние сме изпитвали на гърба експериментите на популистите от ляво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай