Предпоследният полет в асансьор

Предпоследният полет в асансьор | StandartNews.com

У нас поуките от трагедиите се забравят, а виновни винаги няма

Урокът се повтаря, докато бъде научен. Сетих се за тази мъдрост на д-р Чери Картър-Скот, след като чух новината за жената, тръгнала на работа, но стигнала само до асансьорната шахта.

Психологът уточнява, че един и същи урок ще бъде представян в различни форми, докато го научиш, а когато го усвоиш напълно, можеш да се заемеш със следващия. "За да излезеш от омагьосания кръг на повтарящите се ситуации, трябва да осъзнаеш урока и да го възприемеш като полезен опит", твърди д-р Чери Картър-Скот.

Вероятно мнозина са оплакали загиналата в асансьора Цветелина с думите "Така й било писано на жената". Други пък тайно са благодарили на Бога, че не са били те главните герои в обречения полет. А дали някой поиска веднага да му проверят асансьора? Едва ли. Започнаха да се чуват единствено съобщенията от типа "След дъжд качулка", че ще започнат масови проверки на асансьорите.

Тия сме ги чували обаче. За съжаление Цветелина няма да е последната с живот, приключил в асансьорната шахта. Полетът й е предпоследен, защото у нас просто подобни трагедии не служат за поука. След като се изцеди кръвта от тях, те биват забравяни, а в момента, когато се повторят, все едно са се случили за първи път.

Само преди два месеца 51-годишна жена и едногодишното й внуче паднаха в асансьорна шахта в Бургас, но имаха късмет. Жената изпадна в кома, но се възстанови. Не помни нищо от случилото се. Два месеца след екшъна е на обезболяващи, не може да стои дълго време права и се чувства дискомфортно на слънце. Кой е виновен за драмата й обаче не е ясно, каквато е традицията у нас. Комплексната техническа експертиза все още се чака, за да стане ясно дали могат да се привлекат обвиняеми.

Преди четири години пък 12 души, 9 от които бременни жени, пропаднаха в асансьор в столичния "Майчин дом". За щастие жертви нямаше, но повечето жени имаха счупвания и други наранявания. За този асансьорен полет съдът видя вина в жените, тъй като се качили в машина, пригодена за шест души. И тогава урокът не бе научен. Стигна се само до заключението, че въпреки пренатоварването асансьорът е потеглил, защото няма монтирано устройство, което да блокира машината в такава ситуация. Според наредбата за асансьорите, претоварващото устройство е задължително, но при условие, че асансьорът е произведен с него и съответно злощастната машина се оказа съвсем законна, въпреки че липсата на този механизъм не гарантира безопасността на пътуващите.

Кой уби Цветелина? Вина имат всички, като безхаберието и липсата на контрол са водещи, а докато безопасността е лишена от всякакво съдържание, нещата няма да се променят. Ако наредбата за асансьорите предвиждаше адекватни глоби за фирмите, които извършват фиктивен надзор, дали те щяха да си вършат работата през пръсти? Май щяха да се замислят, ако трябваше да платят от 200 000 до 500 000 лв., вместо досегашните 200-500 лв. Дали ако имаше строг контрол фирма с 15 нарушения и 6 служители щеше да продължи да следи за изправността на 12 000 асансьора? Едва ли. Дали ако раздаването на лицензи не беше безконтролно, фирмите, поддържащи и надзираващи асансьорите в България, щяха да са 2000? Със сигурност нямаше да са толкова. Представяте ли си, че има жертви, когато две хиляди компании са ангажирани със сигурността на малко над 100 000 асансьора. Определено нещо не е наред, при положение че в Германия фирмите, следящи за безопасността на асансьорите са 2, които едва ли биха допуснали смърт като тази на Цветелина.
Още преди две години Българската асансьорна асоциация алармира, че 80 000 от асансьорите в страната се нуждаят от спешен ремонт или подмяна. В България кабинките са около 120 000, като между 80 000 и 100 000 от тях са поставени преди 1990 г. Има асансьори и на 80 години. Така че направете си сметката!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай