Преброяване на дивите зайци в науката

Преброяване на дивите зайци в науката | StandartNews.com

Фонд "Научни изследвания" досега се е появявал в публичното пространство два пъти. Първия - преди три години, когато учени протестираха заради начина, по който се раздават пари за наука, и това стана причина за оставката на един министър. Втория - преди дни, когато управителят му бе арестуван по причини, нямащи нищо общо с работата на фонда.

Това обаче ще стане причина да бъде забавено и може би дори спряно раздаването на близо 8 милиона лева за научни проекти.

Както и за спиране на плащанията по вече започнали изследвания, одобрени в предишни години. И може би точно спирането трябва да се превърне в повод да се запитаме дали в този вид от фонда въобще има някаква полза. На практика той е направен така, че държавата почти да няма контрол върху това за какво се изразходват парите за наука. Дали за договор с четири юридически и две счетоводни кантори, както е установил последният одит. Дали за проекти на "наши хора" със съмнително научно качество, които завършват с провеждането на една или две конференции без никакъв конкретен резултат. И управителят, и изпълнителният съвет на този фонд се назначават от министъра, който обаче има право да иска оставките им само в много ограничен брой случаи. Иначе казано - институцията, която държи ключа към парите за наука, се отчита само пред себе си и пред Бога. От самото начало начинът, по който е ситуиран този фонд, е такъв, че създава предпоставки не просто за корупция, а за цели схеми за източване на пари - все едно дали във фирми, създадени от днес за вчера, или в научни институции, чиято продукция така и не намира отзвук отвъд Калотина.

И всъщност на никого не му пука за това. Институциите, които правят проверки в научния фонд, могат да се интересуват само от отчетността и документите за изразходване на парите. Те нито имат правата, нито имат капацитета да проверяват научните резултати, за които са похарчени тези пари. Все едно им е дали са дадени за изследване, свързано с раковите заболявания, дали за проучване на музейната публика или за проект от типа "Преброяване на дивите зайци" - ако има документация, която оправдава направените разходи, значи с фонда всичко е наред.

Никой така и не проследява какво става с парите, които се отпускат по даден проект - има ли смислен научен резултат срещу тях, или има само разписки. Впрочем, за проверяващите разходните документи са по-важни от научния резултат. Камо ли от това дали той може по някакъв начин да бъде обвързан с практиката. Очевидно правилата на фонда са правени така, че той да съществува сам за себе си, да върти едни пари като вятърна мелница и дори да не проверява дали финансирането не се дублира с това, отпуснато от някаква друга институция по някакъв друг проект. Това обяснява защо ефект от съществуването на този фонд на практика няма - никой дори не се е опитал да обвърже постигнатите резултати по проектите, които той е финансирал, с практиката. Нищо чудно в такъв случай, че за наука у нас се отпускат смешно ниски суми - дори и да са пет пъти по-високи, шансът да бъдат откраднати или просто да се прелеят от пусто в празно вероятно е в пъти по-голям, отколкото да бъде постигнат някакъв ефект. Затова и български учени понякога споделят, че им е много по-лесно да получат финансиране на проектите си в чужбина, отколкото у нас.

В този смисъл вероятно няма да има нищо трагично, ако поредната сесия на фонда не раздаде тези 8 милиона, преди да бъдат създадени нови правила. Или може би преди целият фонд да бъде променен така, че да работи по начин, който да покаже, че даването на пари за наука има смисъл. На за наука - не за опитите тя да бъде имитирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай