По-ниски цени срещу по-малко свобода

По-ниски цени срещу по-малко свобода | StandartNews.com

Част от унгарците виждат в победата на управляващата партия ФИДЕС, която на изборите в неделя спечели 133 депутатски места с 44,46% подкрепа, поредната стъпка в борбата срещу монополите и последиците на комунизма.
За други обаче това е триумф на авторитарния режим на Виктор Орбан.

Още по обезпокоителното е, че националистите от Йобик бележат скок с 10% и със спечелените 26% се превръщат в най-силната антисемитска партия в Европа.

Популисткият и евроскептичният подход на Орбан е популярен в очите на много унгарци. Още с встъпването си като премиер през 2010 г. той заяви, че намаляването на цените на парното, газа, водата и тока са национален приоритет за неговото правителство.

Битката му с монополите му донесе доста конфронтация с Брюксел, но само за 2013 г. цените на режийните паднаха с 20%, а в началото на тази година - с още 10%.

Някои твърдят, че Орбан е уплашил инвеститорите, но е факт, че "Мерцедес" откриха завод в Кечкемет, а "Лего" обяви, че ще започне изграждането на нова фабрика за 125 млн. евро.

В същото време мнозинството унгарци, които на практика не подкрепиха Орбан и политиката му, са обезверени. Според тях лидерът на ФИДЕС ще засили контрола върху демократичните институции в държавата членка на ЕС.
Национализацията на частните пенсионни фондове и въведената държавна цензура над интернет медиите предизвика възмущение както в страната, така и в чужбина. Много унгарци чувстват, че има нещо ужасно грешно и безнадеждно в тяхната страна.

Стадионът за $17 000 000, който се строи във Фелчут, родния град на премиера край Будапеща, наброяващ едва 1800 жители, стана символ на стила "Орбан". Впрочем кметът на Фелчут е негов приятел и вече е един от най-богатите хора в Унгария. Неговите фирми пък участват в строежа на стадиона.

Вече е ясно, че бизнесмените от различен мащаб рискуват много, ако не са в отбора на ФИДЕС. Партията прогони много външни инвеститори чрез специални данъци и облагодетелстването на местни компании, чиито лидери обикновено подкрепят управляващите. Изтекъл запис разкри как политик от ФИДЕС обсъжда предоставянето на лицензи за продажба на тютюневи изделия само за партийни кадри.

Затова настроението на унгарците зависи от това кой какъв филм гледа. Дали очаквания хепиенд на епичната борба с чуждите монополи или кошмара на засилващо се авторитарно управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай