Ползата от компромиси е повече от вредите

Ползата от компромиси е повече от вредите  | StandartNews.com

Васил Тончев, "Сова Харис"

Ще успее ли Бойко Борисов да сглоби коалиционен кабинет и в какъв състав? Започващите днес преговори трябва да дадат отговор на този въпрос. Една евентуална коалиция между ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок изглежда като единствено възможното решение при получилата се на 5 октомври парламентарна конфигурация. Друга алтернатива са нови избори, което няма да бъде никак добре за страната. Наистина между трите изброени по-горе формации съществуват определени различия, които трябва да бъдат преодолени.

Макар преговорите за новата коалиция да се водят от ГЕРБ, двигател и балансьорът в тази коалиция ще бъде Реформаторският блок, който заявява намерение за сериозна промяна на политическите практики в България. Най-вече тези претенции са към ГЕРБ. Но все пак става въпрос за дясното политическото пространство и провеждането на исканите реформи ще се отрази добре на традиционната десница. Смятам, че това е правилният път в политиката. Друг въпрос е как ГЕРБ ще отговори на тях. Бойко Борисов не може да рискува втори път да върне мандат като най-голяма партия, защото това ще доведе до отлив на избиратели. С участие в новото управление Патриотичният фронт пък би се легитимирал като умерено националистическа формация, разграничавайки се е от ултранационализма на "Атака".
Що се отнася до външнополитическите възгледи на трите партии, там не виждам сериозни различия освен в областта на енергийните проекти, но и тук нещата биха могли да се решат конструктивно. Мисля, че антизападната риторика в кампанията на Патриотичния фронт беше повече за пред електората. Но някой от идеите им относно вътрешната политика може да бъдат приети. Безспорно е едно - че оттук нататък България ще се управлява само коалиционно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай