Половината ДСБ вече се върна в Реформаторския блок

РБ ще влезе в новия парламент с поне 4,4 % подкрепа, прогнозира Настимир Ананиев

Половината ДСБ вече се  върна в Реформаторския блок | StandartNews.com

- Г-н Ананиев, накъде поема Реформаторският блок след съботния конгрес ?

- На нашия конгрес ние заявихме много ясно – дясното не трябва да се цепи. То трябва да се консолидира. Г-н Радан Кънев обаче си е навил на пръста, че трябва да е лидер на нещо и си направи "Нова Република". Него го разбирам, но не и хората около него. Да, вярно, половината от ДСБ е вече при нас. Сигурно накрая в партията му ще остане само ръководството. Повечето от десните им омръзна да се цепят, те искат да работят за една обединена десница, която да бъде коректив в управлението и да прокарва свои политики. Г-н Кънев колко законопроекти вкара в парламента докато беше опозиция? Нула или един. И това ако е опозиция. Лошо впечатление ми направи прогнозата на "Алфа Рисърч" за партиите в бъдещия парламент – там ги дават четирите големи плюс "Воля" на Веселин Марешки. Не мога да се съглася с тази прогноза.

Въпросното проучване ни дава 3,8% на предстоящите предсрочни избори при 65% избирателна активност. Но 4,5 милиона да гласуват? Това е невъзможно. Аз очаквам максимум 4 милиона да отидат до урните, реално ще го направят между 3,6 млн. и 3,8 млн. българи. При таван от 4 милиона гласували ние бихме имали към днешна дата 4,4%, което ни вкарва в следващия парламент. При това ние очакваме много по-висок резултат през март.
Подобни проучвания са тънък номер за слагане на Реформаторския блок под бариерата. Хората да си мислят, че РБ не влиза и да гласуват за други партии, за да не им изгори гласът. Ами по тази логика да сложим активност от 80% - тогава ще останат само две партии...
Аз съм сигурен, че в следващия парламент ще влязат петте партии, които "Алфа Рисърч" откроява, плюс Реформаторския блок. Макар, че формацията на Марешки е леко под въпрос. Все пак президентските избори не са като парламентарните.
- Кой ще спечели изборите на 26 март, ще догони ли БСП ГЕРБ ?
- Два месеца преди изборите БСП вече се вижда като победител, но аз мисля, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще трябва да подаде оставка след вота. Да припомня, че тя обяви, че резултатът на Радев е резултат на БСП и ако тя не получи два милиона и половина гласа, ще трябва да подаде оставка като председател на столетницата. Бойко Борисов заложи своя авторитет и своя пост и подаде оставка. Нинова ще трябва да го направи също,

ако БСП не вземе два милиона и половина гласа

- Много се коментират думите на Радан Кънев, че ГЕРБ е упражнявал рекет върху малкия и средния бизнес. Лидерът на СДС Божидар Лукарски го коментира като „литературни съчинения". Какво е вашето мнение ?
- Г-н Кънев говори много общо, той не казва нищо конкретно. Да, има проблеми с малкия и средния бизнес, аз съм предприемач и съм вътре в нещата. Ние направихме добри неща за малкия бизнес, но не достатъчно, времето не ни достигна. Ето, например аз предложих в бюджетната комисия на парламента на Менда Стоянова да се вдигне прага на ДДС-то - от 50 хиляди на по-голяма цифра. Ние бяхме предложили и 200 хиляди, но щяхме да се съгласим и на 100 000. Защото сега малките и средни фирми, имат две опции - или да направят някакъв маймунджулък, и да скрият някакв доход и да не се регистрират по ДДС, или да направят втора фирма, което значи повече разходи за счетоводство и за всичко останало. Друга мярка, която предложихме, е да отпадне задължителния договор за трудова медицина за малките предприятия с персонал до десет човека. Докато преговоряхме, едно от нашите изисквания беше за падането на административната тежест на малкия и средния бизнес, с което ГЕРБ се съгласиха. Така че ние

направихме много крачки към улесняването на малкия и средния бизнес

Г-н Лукарски точно това е искал да каже - за нас този бизнес е приоритетен. А г-н Кънев като казва че ГЕРБ го рекетира, нека да каже конкретно по какъв начин става това. Наслушахме се вече на общо говорене от него. Не,че не се е случвало, но да говорим конкретно с факти.
И още нещо важно - когато г-н Кънев критикува ГЕРБ, нека каже това засяга ли управляващата коалиция, защото аз правя разлика между коалицията, която управляваше и ГЕРБ като партия. Ако партия ГЕРБ рекетира някого, нека г-н Кънев каже кого точно и даде факти и сезира прокуратурата.
- Как гледате в Реформаторския блок на новата формация Нова република ?
- Доколко това е нова партия ? На мен ми изглежда малко като ДСБ в целофан. Проект ли е, платформа ли е? Радан Кънев напуска ли старата си партия? В България има закон, според който може да се членува само в една партия. Сега какво става, закрива ли се ДСБ? Всичко е много объркано, и хората са много объркани. Мисля че стъпката с Нова република беше прелюдие за целувка с "Да България". Обаче получиха отказ, Христо Иванов заяви – може, но в парламента. Ако влязат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай