Подкупният прокурор фермер в затвора?

Подкупният прокурор фермер в затвора? | StandartNews.com

От вчера Румен Пенев е зад решетките в Ловеч

За да лежи по-малко, може да гледа домати и крави или да прави мебели

Две седмици. Точно толкова време по закон е необходимо на бившия шуменски прокурор Румен Пенев, за да се адаптира към условията зад решетките. Вчера първият ефективно осъден за търговия с влияние у нас магистрат бе приведен под конвой в Ловешкия затвор. На 14 юли Върховният касационен съд (ВКС) осъди бившия районен прокурор от Шумен Румен Пенев на 3 г. лишаване от свобода за подкуп.

Вторник, около 21,30 ч, Шумен. Румен Пенев - бивш прокурор от Районна прокуратура в града, е задържан за изпълнение на наказанието му от три години лишаване от свобода. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата. От сряда бившият обвинител е зад решетките при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип в Ловеч. Според закона там изтърпяват присъдите си престъпници, които са с ефективна присъда за първи път и наказанието им е до 5 г. Там те имат право да получат подходяща работа. Според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража лишените от свобода, които изтърпяват наказание в затворнически общежития от открит тип, се поставят при смекчен надзор и могат да работят извън района на общежитието без охрана.
Със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на отделни лишени от свобода може да бъде разрешавано

да нощуват на работните обекти извън общежитието

Контролът и проверката в тези случаи се възлагат на началника на съответното общежитие.
Спасението от четирите стани на затвора е работата.
Пенев е в затворническото общежитие "Полигона". Там лишените от свобода имат възможност да работят в двата промишлени цеха - мебелен и механичен, както и в земеделското стопанство за отглеждане на оранжерийни зеленчуци и кравеферма. Пак по закон "затворниците, които изтърпяват наказанието в затворнически общежития от открит тип, могат да ползват медицинска помощ в лечебните заведения извън местата за лишаване от свобода, включително стационарно лечение без охрана. Те могат да присъстват на културни, спортни, религиозни и други мероприятия, провеждани в населеното място по местонахождение на общежитието, по ред, определен от началника на общежитието". Плюсове има и за самите затворниците. По закон "при изчисляване срока на изтърпяното наказание

два работни дни се смятат за три дни лишаване от свобода

с изключение на работните дни, зачитането на които е отменено от съда". При това положение лишените от свобода хем получават пари, хем лежат по-малко.

Пътят на шуменския прокурор към затвора мина през белязаните пари. На 14 юли вече бившият прокурор бе признат за виновен в това, че през октомври 2011 г. в Шумен е поискал 25 000 лева подкуп от адвокат Найден Николов, от миналата година покойник. Денчо Денев, който е бил клиент на защитника, се жалвал в прокуратурата заради спор с адвоката за хонорар, който му бил дължим. Срещу Николов било образувано производство за документна измама. Във връзка с разследването адвокатът се свързал с Румен Пенев. Прокурорът му поискал 25 000 лева. Обещал срещу тези пари да упражни влияние върху прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу защитника. Адвокат Николов казал, че парите са много.

Пенев "редуцирал" сумата до 21 000 лева

Николов се оплакал в полицията. Служителите на МВР го инструктирали да отиде с шапка на срещата с Пенев, на която да му даде белязаните пари. В момента, в който прокурорът вземе парите, адвокатът трябвало да свали шапката и полицаите да го задържат.

На първа инстанция делото приключи с присъда от 3 години и 6 месеца затвор още през есента на 2012 г. Софийският апелативен съд обаче я измени в 3 години условно. Делото бе върнато от ВКС. При второто гледане на делото САС наложи условна присъда на Пенев от 3 години, последва ново връщане на делото от върховните съдии.
През март 2014 г. САС за трети път отказа да осъди ефективно прокурора. Мотивите бяха, че е

открил нови смекчаващи вината обстоятелства

- относително младата възраст на прокурора, чистото му съдебно минало, добри характеристични данни и семейно положение, нарушение на принципа на чл. 6, т. 1 от Конвенция за защита правата на човека за гледане на делото в разумен срок. И така делото стигна за трети път до ВКС. Върховните магистрати решиха, че Пенев е виновен. В мотивите си ВКС пише, че не може да приеме за смекчаващи вината обстоятелства нито младата възраст на Пенев (към момента на извършване на престъплението е бил на 39 години), нито дължината на производството. Според магистратите "условното наказание в случая няма да изиграе необходимата роля с оглед завишената обществена опасност както на престъплението, така и на подсъдимия... Подсъдимият е извършил престъплението в качеството си на прокурор, което не може да бъде пренебрегнато", пише в решението на магистратите.

С решението на ВКС Пенев е първият магистрат, който влиза "на топло" за корупция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай