Плевнелиев отново на сапьорски изпит

Плевнелиев отново на сапьорски изпит | StandartNews.com

Служебният кабинет трябва да каже истината за финансите и да обезвреди мината КТБ

Тези дни Росен Плевнелиев ще има съмнителната привилегия да стане първият държавен глава, назначил два служебни кабинета в рамките на един мандат. За да не му се налага догодина да потретва упражнението, донякъде зависи от неговите действия и назначения в следващите два-три месеца. Не е тайна, че временното правителство, освен че ще работи без парламент, ще стъпва върху минно поле. В този смисъл за него ще важи старата казармена мъдрост: "Сапьорът греши само веднъж".

От февруарските бунтове през 2013 г. върху острата социална криза се насложиха политически и институционален срив, а напоследък и трус в четвъртата по големина банка, в която висят десетки предприятия с хиляди работници.
Естествено, първата задача на подбрания от Плевнелиев Министерски съвет е да организира честни и свободни парламентарни избори на 5 октомври. За целта служебните министри ще трябва да заменят партийните активисти на влиятелни държавни постове с по-неутрални кадри и да гарантира равна отдалеченост от пипалата на всички партийни централи.

Втората ключова мисия на служебния кабинет ще бъде да представи пълна и ясна картина на състоянието на държавните финанси и дереджето на родната икономика. В момента корабът се люшка без компас в бурно море, а от управляващите и опозицията вадят напълно противоречащи си данни. Така например лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че за година и малко управление са натрупани нови 10 млрд. лв. дълг и държавата е глътнала вода. Пламен Орешарски чертае далеч по-успокоителна картина, като според него не са влошени финансовите показатели в нито една сфера. "Фискалното изпълнение за първото полугодие не предполага актуализация на бюджета. Рискове до края на годината има, но те са управляеми", заяви премиерът в интервю пред "Стандарт".

Този спор показва, че политиците обитават различни паралелни светове, поради което се налага временните министри да теглят чертата и да покажат сметката на публиката. Общественото мнение трябва да знае съвсем точно как върви изпълнението на държавния бюджет, какви са наличностите във фискалния резерв, на какви стойности за неразплатените средства към строителния бранш, колко са замразените пари по европрограми и дали има шанс да ги пуснат отново, каква дупката в НЕК и в енергетиката, колко стотици милиони допълнително ще са нужни за здравеопазване до края на годината.

Полезно ще бъде за гражданското общество да узнае и на какъв етап са стратегическите енергийни проекти като VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Най-болезнената и взривоопасна тема ще остане поставената под надзор Корпоративна търговска банка. Служебното правителство и БНБ трябва да представят пълните резултати от международния одит на затворения трезор, за да спрат чудовищните манипулации. Досегашните данни, постъпващи от официални документи, са, меко казано, объркващи. По документи КТБ е била в цветущо състояние, а през последните дни прокуратурата, финансовият министър и управата на БНБ говорят за "грабежа на века" и изнасят шокиращи данни за вероятния размер на "дупката" - в размери от 4-5 млрд. лв. Затова е нужно час по-скоро ръководството на националната банка да очертае размера на пораженията да отговори на въпроса дали трезорът наистина е бил източен, както и да даде разчети какъв държавен ресурс ще бъде или няма да бъде необходим при различните сценарии - оздравяване на банката, производство по несъстоятелност, възможни национализации и сливания. В предизборните си платформи всички партии ще могат конкретно да заявят как ще проведат лечението и какви средства на данъкоплатците са готови да ангажират.

В последната година Плевнелиев бе подложен на остри атаки от управляващите, дори в парламента бе назначена специална комисия, която да го разследва под председателството на една амбициозна депутатка от "Атака". Ако президентът е злопаметен и реши да си отмъщава, сега е идеалният миг да извади някои грижливо пазени тайни на конструкцията, крепяща кабинета "Орешарски" и да върне шамарите чрез разнообразния набор от инструменти на изпълнителната власт. Държавният глава обаче би следвало да постави високите държавни интереси над възможността за реванш, тъй като и без друго самоцелната политическа конфронтация силно е отровила общественото съзнание.
Затова би следвало служебният кабинет да се опита да успокои настроенията и да не извършва особено резки движения. Гражданите се нуждаят от истина и здрав разум, за да могат с гласуването си на 5 октомври да излъчат по-полезна и трайна управленска формула, а не със завързани очи да подарят властта на поредния авантюристичен месия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай