Плащат ни да не влизаме в банка - Анализи - Стандарт Нюз


20:40 ч.

19.11.17

3 мин.

0

5

0

Плащат ни да не влизаме в банка

от Стефан Кючуков |

Плащат ни да не влизаме в банка

Интернет и ниските лихви променят съществено пазара на банковите депозити. Трезорите вече предлагат доста разнообразни продукти, които излизат извън рамките на традиционния срочен депозит. Основната тенденция, която се наблюдава в момента е онлайн банкирането, което набира все по-голяма скорост. И банките правят всичко възможно за да го наложат, защото освен, че е удобно за хората, то спестява и доста разходи на самите финансови институции. Вече дори депозит може да се открие онлайн, без да се посещава офис на банка. Като някои банки в страната дават дори по-висока лихва по онлайн депозитите, отколкото по стандартните, за да стимулират хората да ползват онлайн технологиите вместо да се редят на опашка пред гишето в офиса. Например една от банките на пазара предлага по открит онлайн депозит за сума до 15 хил. лв. лихва от 0,10%, при положение, че лихвата по стандартния едногодишен влог в същата банка е двойно по-ниска - 0,5%. За по-големи суми лихвата по онлайн депозита скача на 0,15%. Друга банка дава лихва по онлайн депозитите от 1,10%, при положение, че стандартните годишни влогове на граждани в нея са с лихва от 0,7%.


По отношение на сроковете на депозитите вече също има огромно разнообразие на пазара. Например може да се направи стандартен депозит със срок от една или две седмици, но лихвите са минимални - 0,01%. Друга банка пък е решила при тези ниски лихви въобще да не предлага влогове с кратък срок, като срочен депозит в нея може да се открие поне за 6 месеца, а лихвата отново е 0,01%. Друг интересен продукт на родния пазар е депозит с определен от клиента срок - например 15 дни, 5 месеца или година и половина. Като лихвата по този нестандартен депозит се определя индивидуално за клиента според сумата и срока.


На пазара се предлагат и различни депозити, при които част от вложените средства се насочват към взаимен фонд. Като целта е така да се осигури по-висока доходност по спестяванията на хората. Но разбира се има и банки, които държат на класическите срочни депозити, по които дават добри за настоящия пазар лихви и това е достатъчно за да привличат клиенти. Защото размерът на лихвата все още е от решаващо значение при избора на банка за съхранение на спестяванията.


Ниските лихви обаче дават възможност на банките да предлагат интересни продукти на своите клиенти. Например една от банките в страната предлага разплащателна сметка с превод на работната заплата, като лихвата по нея е 0,5%. А ако дневната наличност по сметката е над 500 лв., лихвата става 0,10% - колкото по едногодишен депозит в същата банка, и двойно повече, отколкото редица банки дават по традиционните срочни депозити. Оказва се, че въпреки общото ниско ниво на лихвите, клиентите могат да изберат най-добрия продукт на пазара според личните си потребности. Например да се насочат към онлайн банкирането, да получават заплатата си по сметка с по-висока лихва от редица стандартни депозити и парите им постоянно да са под ръка. Или просто да заложат на класически срочен депозит с по-висока лихва.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 23:38 · 13.01.2018
Сметките имат такса потдръжка и доходноста е отрицателна.
Радев · 14:43 · 29.11.2017
Не само математиката,но и тематиката не е твърде присъща за автора...Коментариите
Потребител · 21:58 · 20.11.2017
"икономистът" написал тази статия нe знаe матeматика , купeна диплома ? продуkт на платeното образованue? бeшe мoдно да си икономист
radelin · 14:02 · 20.11.2017
Е, 0.5 е по-голямо от 0.10. Малко математика не учите ли преди да се захванете с журналистика?
тони · 10:34 · 20.11.2017
Хубаво би било авторът на статията да има поне елементарни понятия от математика
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент