Пътуваме по-бързо с влак от Русе до Варна

В София правим хъбове за синхронизирано обслужване на железопътния и автомобилния транспорт и метрото, казва генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски

Пътуваме по-бързо с влак от Русе до Варна | StandartNews.com

- Г-н Папукчийски, знаем, че единствените две жп отсечки от новоструктурирания българо-гръцки мултимодален транспортен коридор Sea2Sea, които не са рехабилитирани на наша територия, са Русе - Каспичан - Варна и Карнобат - Синдел. Какви са плановете на НКЖИ за тяхното по-скорошно модернизиране?
- В началото на тази година НКЖИ прие Стратегия за експлоатация и развитие на жп инфраструктурата в България за периода 2017-2021 г., в която се приоритизират най-натоварените направления за развитие, финансирани със средства от държавния бюджет. В този документ двете най-приоритетни линии са именно Русе - Каспичан - Варна и Карнобат – Синдел.
По отношение на най-старата жп линия у нас - Русе - Варна и конкретно за участъка Русе - Каспичан вече подготвяме проект за изграждане на нови осигурителни системи с диспечерско управление, с който да кандидатстваме за финансиране по ОПТТИ. Отделно със средства от държавния бюджет и с част от инфраструктурните такси до края на годината се надяваме да приключим оптичната свързаност по жп линията Г. Оряховица - Варна. Така със стартирането на проекта Русе - Каспичан ще затворим целия кръг Русе - Каспичан - Г. Оряховица с модерна оптична мрежа, която значително ще подобри жп комуникациите.
Що се отнася до жп участъка Карнобат - Синдел, то първият проект, който ще стартираме с национално финансиране, е участъкът Прилеп - Ведрово. Подготвяме се да обявим и проекта за довършване на тунела Лозарево. Планираме да удвоим цялата жп линия Карнобат - Синдел, като от Лозарево до Прилеп тя ще мине по изцяло ново трасе. Така ще отпаднат около 15 км от сегашния най-тежък балкански участък между гарите Лозарево, Подвис и Прилеп, който е в най-лошо състояние и е най-тежък за поддържане.
В близките седмици ще обявим и процедура за изграждането на нова маршрутно-компютърна централизация (МКЦ) в гара Синдел - тази година ще бъде проектирането, а догодина ще започне и реалното строителство по проекта. Той ще включва както преработка на коловозното и стрелково развитие от двете страни на гарата, така и промяна в контактната мрежа от 1-ви до 9-ти коловоз включително.

- Каква ще е стойността на тези проекти?
- Конкретно за гара Синдел - изграждането на МКЦ, преработката на железния път и на контактната мрежа ще струват около 16 млн. лв.

- А за линията Русе - Каспичан?
- За нея все още не мога да кажа каква ще е индикативната стойност. Комисиите работят усилено, прави се актуализация на коловозното развитие по всички гари, както и актуализация на нивелацията на железния път. Едва тогава ще видим какви параметри ще постигнем, като там гоним не по-ниска скорост от 100 км/ч за товарните и 120 км/час за пътническите влакове. За тази цел задължително трябва да бъдат изправени кривите по железния път. По съществуващия проект преди актуализацията стойността е 870 млн. лева.

- Нали имаше проектна готовност за линията Русе - Варна още преди новия програмен период?
- Именно тази проектна разработка сега актуализираме, защото има нови нормативни изисквания по европейската система за оперативна съвместимост, а и търсим оптимизация на инвестициите. Например за гари с по 6-7 и повече коловоза ще оптимизираме осигурителните инсталации, като ще включим не повече от 4 коловоза, а останалите ще останат на ръчно управление и ще се използват само при необходимост. Защото инвестициите в осигурителните системи никак не са малки, а впоследствие и разходите за тяхното поддържане са много големи. По първоначални данни само за изграждането на осигурителната инсталация за 138-километровото жп трасе Русе - Каспичан, в който попадат и 9 гари, ще бъдат необходими около 40 млн. лева. След това продължаваме с Каспичан – Варна.

- По останалите отсечки от бъдещия мултимодален коридор с Гърция продължавате с Фаза 2 на проекта за рехабилитация на жп линията Пловдив - Карнобат - Бургас, финансиран по ОПТТИ 2014-2020, нали така?
- Да, там проектите си вървят. До края на септември ще обявим процедурата за избор на изпълнител за проекта за изграждането на сигнализация и телекомуникации за цялото жп трасе от Пловдив до Бургас. Знаете, че вече стартирахме рехабилитацията на жп отсечката Скутаре – Оризово и участъка Стралджа-Церковски, както и договора за надзора, част от проекта. До края на годината ще обявим и процедурата за участъка Оризово - Михайлово, който включва изграждане на чисто ново скоростно жп трасе за 160 км/час, което ще заобикаля гара Чирпан. Така бързите влакове, които не обслужват гара Чирпан, както и товарният жп трафик, ще се движат директно към Стара Загора, а за Чирпан ще оставим връзка за местния жп трафик. Там е предвидено изграждането на едно ново тунелно съоръжение и няколко големи жп виадукта.

- Като заговорихме за ОПТТИ 2014-2020 - по какви други проекти вече работите или се подготвяте да обявите в най-близко време?
- Усилено работим за рехабилитацията на жп направлението София - Септември. До края на месеца ще започне модернизацията на отсечката София - Елин Пелин, която е част от него. За нея имаме сключен договор с консорциум, в който влизат унгарската компания "Келет" и хасковската "АБ". Проектът се финансира със 120 млн. лв. по Механизма "Свързана Европа". Проектирането там е готово на 90%, първата отсечка, която ще започнем е Казичене - гара Искър. Вече са пуснати и процедурите за строителство на отсечката Септември - Костенец, финансирана по Механизма "Свързана Европа", както и на жп участъка Елин Пелин - Костенец, финансиран по ОПТТИ 2014-2020. Последният участък е разделен на 3 лота, тъй като е най-тежкият за строителство, в изцяло планински терен и с много съоръжения - 11 тунела и 18 виадукта с дължина от 300 до 850 метра. Поради това индикативната стойност на целия проект за рехабилитация на жп линията Елин Пелин - Костенец - Септември е 1,026 млрд. лв., от които стойността само на планинската част е над 730 млн. лв.
До края на септември ще бъде обявена и процедурата за жп линията София - Волуяк, също финансирана по Механизма "Свързана Европа". Тя обхваща рехабилитация на двете най-големи за жп възел София гари - Централна гара София и гара Волуяк, които са с по 14 коловоза. По проекта за рехабилитация на Централна гара София беше направен ремонт на коловозното развитие на гарата единствено над подлеза. Всичко останало тепърва ще бъде изцяло подменено - ще бъдат изградени нови гърловини, нова маршрутно-компютърна централизация, нова контактна мрежа и пр. Всичкото това се отнася и за гара Волуяк. От София до Волуяк ще се обособят три текущи железни пътя - два скоростни и един за локално обслужване на гара Обеля и за връзка с депо Надежда. Ще построим нова гара Обеля, която ще бъде с 6 коловоза и ново приемно здание, отговаряща на всички изисквания за обслужване на трудно подвижни лица. С Община София и Столичния метрополитен съгласуваме създаването на общи транспортни хъбове, на които да бъде синхронизирано обслужването на пътниците на железопътния, автомобилния транспорт и метрото. Целта ни е да предложим една обща по-бърза и комфортна транспортна услуга за хората както в София, така и на територията на цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай