Патриотични игри за държавна сметка

Патриотични игри за държавна сметка | StandartNews.com

Данданията около Орхан Исмаилов бе неумел опит за извиване на ръце

Първият капан пред кабинета "Борисов" щракна само половин месец след неговото избиране.

НФСБ на Валери Симеонов набеди зам. военния министър Орхан Исмаилов за "турски агент", поиска да бъде уволнен и заплаши да оттегли подкрепата си в парламента. Без депутатските гласове на Патриотичния фронт Бойко Борисов би загубил мнозинството в Народното събрание и ще трябва занапред да се придвижва на куц крак.
В най-лошия случай би могло скоропостижно да се спомине правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ, ако на Симеонов и Красимир Каракачанов им хрумне да бламират например актуализацията или бюджетната процедура за 2015 г.

Поводът за този неочакван ултиматум на патриотите е далеч от сериозното. Доц. д-р Орхан Исмаилов е български офицер и учен с признати постижения, обществена и политическа кариера, който с нито едно свое действие или дума не е дал повод за каквито и да било подозрения. Бил е зам.-председател на два от най-ключовите за националната сигурност органа - Държавната комисия по сигурността на информацията и Комисията по отваряне на досиетата. Написал е 25 научни труда и

със сигурност е наясно с почти всички тайни на родината

Никога досега, дори в жълтата преса, доц. Исмаилов не е бил укоряван за нищо, но турското му име послужи като предостатъчно основание ПФ да го заклейми като чужд шпионин и враг на отечеството. Ако зам. военният министър бъде оттеглен, това ще бъде много лош знак за Европа, но най-вече за българските мюсюлмани. Евентуалното уволнение на Орхан Исмаилов ще бъде разбрано от тях по следния начин: "Може да сте образовани, кадърни и верни на България, но нямате място в държавното управление". С подобен ход управляващите ще подарят "златната акция" на ДПС за предстоящите местни избори. Партията на Лютви Местан ще продължи да бъде притегателен център и единствен гарант за спазването на правата и овластяването на етническите и религиозните малцинства в страната.

Ако Валери Симеонов извива ръце в рамките на сложни политически маневри, целящи овладяването на постове или осигуряване на определени сделки,

ултиматумът е разбираем, макар и неоправдано хазартен

Да клатиш държавата насред изключително тежките проблеми по измислени обвинения с неприкрито ксенофобско съдържание, е най-малкото безотговорно. Правилно собственикът на СКАТ върна газта и увери, че няма да клати властта поне до края на зимата. Добре е лидерите на Патриотичния фронт да преосмислят някои свои крайни позиции, преди да са го ударили съвсем през просото с популистки заигравания и дадат поводи България да бъде сравнявана с южноафриканския апартейд.

И за да не се стигне дотам, утре някой техен депутат със зачервени бузи да се изправи някъде и да поиска оставката на Хасан и Ибрахим от "Евровизия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай