Партията на войната взе на мушка Путин и Асад

Партията на войната взе на мушка Путин и Асад | StandartNews.com

След създаването на база на сирийското крайбрежие миналата седмица Владимир Путин започна въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия" (ИДИС) и други бунтовнически групировки, стремящи се да свалят Башар Асад.

Съюзник от дълго време на Сирия, Русия иска да запази своята опорна точка в Средиземно море, да помогне на Асад да отблъсне заплахата и да задържи ислямските терористи извън Дамаск. Русия е обезпокоена, че падането на Асад може да освободи чеченските терористи да се завърнат от Сирия в Русия. С намесата си да спаси Асад Путин прави точно това, което ние правим за опазване на нашите застрашени съюзници в Багдад и Кабул. А намесата на Путин предизвика почти обезумяла реакция. Джон Маккейн призова за изпращане на ракети земя-въздух на Свободната сирийска армия, за да могат да свалят руски самолети. Това не само може да доведе до американо-руски сблъсък, но подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници реализираха рекорд по прехвърляне на оръжия към разклонението на "Ал Кайда". Крайният резултат от инициативата на Маккейн за изпращане на "Стингер"-и в Сирия може да бъдат взривени самолети в небето над Близкия изток. Хилари Клинтън иска САЩ да създадат зона, забранена за полети. И петъчният "Уолстрийт джърнъл" одобри идеята: "Обама може да принуди Путин да плати цената... В Сирия САЩ могат да наложат забранена за полети зона, за да бъде създадено безопасно убежище за бежанците срещу... бомбите варели на Асад. Той може да каже, че американските самолети ще летят където си поискат и ако някой от тях бъде нападнат, САЩ ще отговорят съответно." Безмилостните американо-руски битки над Сирия са нещо нормално за "Уолстрийт Джърнъл".

В събота "Вашингтон пост" повтори жеста, съветвайки Обама: "Създай безопасни зони. Унищожи хеликоптерния флот на Асад, използван за неговите военни престъпления". Дали военната партия наистина мисли така? Създаването на забранена за полети зона в Сирия означава да бъдат сваляни сирийски изтребители бомбардировачи и хеликоптери, което е акт на война. Но кога Конгресът е дал разрешение на президента да води война със Сирия? Когато Обама за последно поиска такава власт - през 2013 г., когато бяха използвани химически оръжия - американският народ се надигна като един и каза "не" на американска интервенция. Конгресът се отдръпна, без дори да гласува.

Непредизвикани удари срещу сирийските правителствени сили биха представлявали неразрешена и противоконституционна американска война. Дали Партията на конституцията вече не се грижи за конституцията? Наистина ли Конгресът на републиканците иска да даде на Барак Обама празен чек да ни вкара във война със Сирия, трябва ли той да избере това? За това ли гласува Америка през 2014 г.? Забранена за полети зона означава американските бойни самолети да свалят сирийски самолети и хеликоптери и да бомбардират отбраната на сирийски летища. За Дамаск това би означавало, че американците са решени да победят техните въоръжени сили и да свалят техния режим. Сирийците биха се сражавали - и то не само сирийската армия. Русия, "Хизбула" и Иран всичките са съюзници на режима в Дамаск, както и всички знаят, че за тях е жизненоважно той да оцелее.

Как Русия, Иран и "Хизбула" биха отговорили на американски въздушни удари срещу техен съюзник? Дали ще си съберат багажа и ще си тръгнат? Това ли ни подсказва опитът с тези приятели? Днес САЩ нанасят въздушни удари срещу ИДИС и разклонение на "Ал Кайда". Но ако започнем да атакуваме сирийската армия или военновъздушни сили, ние ще влезем в нова война, а от другата страна ще бъде целият шиитски полумесец от Иран, Багдад, Дамаск и "Хизбула", подкрепяни от Русия. Ще трябва да заемем сунитската страна в дългата сунитско-шиитска сектантска война. Никой не знае колко ще трае такава война и как ще завърши. Каквото и да мисли човек за политиката на Путин в Сирия, тя най-малкото има смисъл. Той подкрепя един съюзник, режима на Асад, срещу враговете му, които се стремят да свалят режима му. Американската политика в Сирия обаче няма смисъл. Ние обучаваме бунтовници срещу огромна цена, за борба с Асад, които не могат или не искат да се бият. Ние атакуваме ИДИС, която има за цел също да свали режима на Асад. И ние също искаме свалянето на Асад. Кой си мислим ще изгрее, ако Асад падне? Имаме ли "правителство в джоба си", което си мислим, че можем да докараме със самолет в Дамаск и да го поставим на власт, ако сирийската армия се срути, режимът падне и ИДИС подходи към столицата? Забравихме ли уроците от "Животинска ферма"? Когато животните се разбунтуваха и превзеха фермата, свинете започнаха да управляват. От месеци сенатор Тим Кейн от Вирджиния призовава в Конгреса към обсъждане и решение, преди да започнем каквато и да е нова война в Близкия изток. Някои му пожелават успех. Защото е очевидно, че същите тъпаци, които ни казваха, че ако паднат талибаните, Саддам и Кадафи, ще изгрее и разцъфти либерална демокрация, сега вдигат врява за друга война, за да бъде свален Асад. И кой казва да не се намесваме? Доналд Тръмп и Бърни Сандърс, като и двамата се противопоставяха на инвазията на САЩ в Ирак. Има какво да се каже и на лаиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай