Парламентът да работи, докато приеме нови правила за изборите

При мажоритарен вот всички малки партии сме аут

Парламентът да работи, докато приеме нови правила за изборите | StandartNews.com

Костадин Марков, зам.-председател на СДС

 

- Г-н Марков, ГЕРБ и БСП категорично заявиха, че ще откажат мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Патриотичният фронт обаче е готов да подреди експертно правителство. Възможно ли е да имаме кабинет при този парламент?

- Властта все още е в правителството в оставка и в мнозинството, което го подкрепя. Фактът, че мина на първо четене в пленарна зала бюджетът за следващата година, го доказва. По отношение на това дали е възможно да има правителство в рамките на този парламент - лично аз съм песимист. Но теоретично всичко е възможно. Изходната точка, от която трябва да разсъждаваме, е дали ще се съобразим с искането на хората след референдума за промяна на изборната система. Ако ще има такава промяна, 22 януари не е срокът, който ще стигне на този парламент да произведе ново изборно законодателство. Следователно или трябва да се направи правителство в рамките на този парламент, което да даде още месец-два работа на парламента и да се промени изборното законодателство, или служебният кабинет трябва да се стартира с месец по-късно. Например не на 22 януари, а на 22 февруари, а целта е да се даде възможност за промяна на изборните правила. Ако колегите решат да запазим пропорционална система, най-вероятният изход е на 22 януари служебно правителство на новия президент и след два месеца бързи избори по старата избирателна система.

- А има ли воля и сили 43-тият парламент да преобърне изборната система с въвеждане на изцяло мажоритарен вот?

- ГЕРБ декларираха такава воля категорично. Те така или иначе са в позиция "win-win". Ако останалите партии се обединят и блокират тази тяхна инициатива за изцяло мажоритарен вот в два тура при абсолютно мнозинство, тогава чисто политически другите партии губят. ГЕРБ печели, защото показва, че се съобразява с волята на народа. Ако останалите партии подкрепят ГЕРБ и подкрепят изцяло мажоритарна система без никакви модификации, ГЕРБ пак печели, защото са фаворит при чисто мажоритарни избори. И двата варианта са много възможни.

- А кой губи от мажоритарните избори?

- При мажоритарни избори най-много губи българският народ. Така съвсем ще се скапе политическата система. Това е мое мнение, което изразих още с гласуването на референдума в пленарна зала. Бях единственият депутат от РБ, който гласува против. Представете си какво се случва при една чисто мажоритарна система. При положение, че ГЕРБ имат всички кметове в големите градове те ще спечелят абсолютно мнозинство в парламента. Дори и да има някаква индивидуални пробиви - те ще са на Слави Трифонов или на Веселин Марешки. Ще влязат в парламента те и тяхните съратници, които са неизвестни. Обречени са малките партии - РБ, АБВ, ПФ. При една изцяло мажоритарна система - всички тези партии са аут, а в парламента влизат три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако това е очаквал българският народ, ще го получи.

- Ако депутатите не променят изборната система така, както поискаха хората на рефенрендума, заплашени ли сме от нова вълна на протести?

- Заплашени сме. При положение, че си имал глупостта да допуснеш подобни въпроси на референдум, си длъжен да се съобразиш с гласа на народа. Политическата класа допусна това да се случи и сега трябва да си "сърба попарата". Народът е казал, че иска мажоритарна система. Въпреки, че според мен на 98% от хората, които са задраскали отговор "да", не им е ясно какво означава мажоритарни избори в два тура. Парламентът е длъжен да се съобрази. Може да не е чиста мажоритарна система, може да е смесена по германския модел, но нещо трябва да се направи в тази посока.

- Каква е позицията на Реформаторския блок по отношение на внесените от омбудсмана Мая Манолова и екипа на "Шоуто на Слави" промени за мажоритарен вот? И като цяло каква е нагласата в блока - да се подкрепи такава готова инициатива, или да напише свои законодателни промени?

- Аз няма да си позволя като Меглена Кунева да говоря от името на целия Реформаторски блок, без да сме обсъдили подобна позиция относно внесения проект. Почти съм сигурен, че няма да подкрепим подобен вариант. Вероятно ще отидем към подкрепа на вариант, близък до германската система - 120 депутати, избрани мажоритарно, и 120 - по пропорционалната система.

- След консултациите при президента Росен Плевнелиев лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски заяви, че блокът няма да приеме мандат и да състави правителство, защото няма подкрепата на ГЕРБ. Какъв сигнал бе даден с това - че ако сега ГЕРБ реши да обърне позицията, РБ са готови веднага да тръгнат да подреждат кабинет?

- Не виждам нищо странно в това, защото и до сега се работеше така. Няма нов сигнал. До момента управляващото мнозинство бе между ГЕРБ и РБ с парламентарната подкрепа на ПФ. Лукарски е казал същото - само че в случай този път мандатоносителят да бъде РБ, подкрепен от ГЕРБ. Не е много реално РБ да направи кабинет без подкрепа на ГЕРБ, че е необходимо изобщо да се дискутира подобен вариант. Ако управляващата коалиция искаше да остане, то моментът бе да се настоява за това в момента, когато премиерът Бойко Борисов реши да хвърля оставка. И тогава да се убеждава да не го прави. Реално парламентарна криза нямаше, тя е предизвикана от г-н Борисов в тази ситуация.

- Ако сме свиделите на трети служебен кабинет на Росен Плевнелиев, то той трябва да е подреден изцяло в синхрон с новоизбрания президент Румен Радев?

- При всички случаи. При положение, че президентът Плевнелиев има още 1-2 месеца до края на мандата си, не е морално да не обсъди със следващия президент служебен кабинет. Да не забравяме, че това служебно правителство може да му се наложи да поработи доста време. След предсрочни парламентарни избори по старата система може да изпаднем в тежка парламентарна криза - един куп партии, един куп нови играчи. Тогава служебният кабинет може да управлява много дълго.

- От БСП заявиха категорично, че няма да издигат сви хора за министри при евентуален служебен кабинет. Очаквате ли да е така?

- Те нямат и много хора за управление. Едва ли имат такъв кадрови ресурс, че да успеят да помогнат на Румен Радев. БСП прочетоха грешно изборите. Рано вирнаха нослетата. На парламентарни избори ги чака изненада.

- Има ли бъдеще Реформаторският блок? Радан Кънев тръгна да прави нов десен проект.

- Да, имат такава идея. И ДСБ с Радан Кънев са обречени с този проект от момента, в който Борисов го свърза с "Агнешките главички" и Трайчо Трайков прие скункса при изключително неграмотен начин. А за РБ блок като марка - все още има шанс да премине 4% бариера и да влезе в парламента. Въпросът е, че няма да е в същата кондиция, когато влязохме с 7-8% подкрепа. След това разцепление, ще сме на ръба на прага на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай