Парашутисти може да сринат БСП

Парашутисти може да сринат БСП | StandartNews.com

Димитър Ганев, политолог 

Подреждането на кандидатдепутатските листи на БСП на пръв поглед създава впечатлението, че статуквото на "Позитано" се възпроизвежда.

Но интересно е, че хора, които сме свикнали да виждаме в определени избирателни райони, смениха своите позиции. Като например Димитър Дъбов, който отиде от Шумен в Пловдив област. Емил Йорданов смени водачеството на листа от Ловеч в Монтана. Друг е въпросът, че мотивите за подобни кадрови промени са различни и не може да търсим нещо, което да ги обобщи. В Шумен например, имаше много силно брожение против депутатската кандидатура на Дъбов още от месеци назад.

Обявените "20 процента обновление" в листите на столетницата засега изглеждат абсолютна козметика. И по никакъв начин не променят съществено баланса. Но в крайна сметка от избора на Михаил Миков за председател на БСП се очакваше именно това - да няма резки промени.

Той беше олицетворение на концепцията за стабилност на партията. Гарант, че няма да се предприеме някакъв рязък курс във вътрешнопартийната политика - било в структурен, било в кадрови план.
В този смисъл се възпроизвежда статуквото. Изборът на Миков бе направен точно в името на тази цел -

да внесе стабилност, а не да се търсят някакви електорални върхове

на 5 октомври. И огласените имена от червените листите са израз именно на тази концепция.
Не да се търси разширение на електоралната периферия, а по-скоро да се внесе стабилност вътре в партията, да се създаде естествен баланс между различните групи в нея, за да не се стигне до този тежък разрив, който свикнахме да наблюдаваме в последните няколко месеца между ръководството на партията и местните структури. От Миков се очакваше, че няма да бъде човек на резките движения. И подреждането на депутатските листи потвърди напълно това очакване.
Разбира се, засега още нищо не е окончателно. При този огромен разлом, който се получи в последните месеци, а може би и години, между "Позитано" и местните структури, по-добрият вариант е

да се даде голяма свобода на местните организации

да излъчат своите кандидати. А не листите да се водят от национално известни личности, но познати на хората по места само от телевизията или радиото. Нека не се забравя и нещо друго - че този път от листите, все едно "дълги" или "къси", се очаква да влезе в Народното събрание само първият, максимум вторият кандидат. Представете си как една местна партийна структура, на която на тези избираеми места са наложени хора, спуснати отгоре, с какъв хъс ще се хвърли в предизборната кампания, за да ги изпрати в новия парламент. Това изключително много демобилизира местния партиен актив. Затова по-печелившата за БСП формула би била поне половината от номинираните в местната листа да са от съответната организация, а половината - на "познатите" лица. В този смисъл ръководството на "Позитано" се опитва да намери някакъв баланс в това отношение. Разбира се, в рамките на няколко седмици не можеше да очакваме чудеса. В смисъл, че ще бъдат решени конфликти в партията, трупани с години, както и че дистанцията между центъра и провинцията ще се скъси. Това ще бъде дълъг и труден процес. Защото виждаме, че до голяма степен кръгът край бившия партиен лидер Сергей Станишев се възпроизвежда - за добро или лошо. По-скоро - за лошо. Сред най-драстичните примери за това е как емблематична фигура като Антон Кутев, известен с медийни гафове, отново е водач в Силистра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай