Палмира е началото на края на Ислямска държава

Палмира е началото на  края на Ислямска държава | StandartNews.com

Освобождението на Палмира е ключов момент в поврата на войната срещу Ислямска държава в Сирия. До тази победа на правителствените сили нямаше да се стигне без руските самолети. След техните удари сирийските пехотинци разчистиха древния град от джихадистите. Руснаците оставиха и жертви в Палмира. 25-годишният лейтенант Александър Прохоренко загина в боевете за града. Той поискал да бъдат осъществени въздушни удари върху позицията, на която се е намирал, след като джихадисти го обкръжили. Да освободиш с бой толкова древен град, пълен с антични паметници и артефакти, е трудна и деликатна мисия. Нейният успешен финал е и поредното доказателство, че намесата на Москва в Сирия е много по-ефикасна от тактиката на западната коалиция. Сега Палмира е върната не просто на сирийския народ, а на човечеството. ЮНЕСКО в лицето на Ирина Бокова приветства отвоюването на древния град.

Сега руските сапьори ще помогнат и той да бъде разминиран.
Освобождаването на Палмира има огромен психологически ефект. Ислямска държава получи тежък удар в момент, когато светът бе стъписан от последните терористични атаки в сърцето на Европа. Атентатите в Брюксел показаха, че спящите клетки на ислямистите са навсякъде. Убедена съм, че присъстват и в България. Няма страна, която да е застрахована срещу взривовете на фанатиците самоубийци. Затова е толкова важно Ислямска държава да бъде ударена в леговището си, за да се спре разпространението на терористичните клетки. Това е и начин да се спре вълната от бягащи от войната бежанци, които заливат Европа.

Нежеланието на САЩ да подкрепи режима на Башар Асад обаче затруднява или най-малкото забавя победата над ИД. Безспорен факт е, че правителствените сили на Дамаск са основен фактор в битката с джихадистите и тяхното игнориране е нелепо.

В крайна сметка освобождението на Палмира е началото на края на Ислямска държава. Тази терористична групировка се е концентрирала в пустинните райони на Сирия. Макар джихадистите да определят за своя столица Ракка, техният център бе точно Палмира. Ислямистите бяха убедени, че нито една армия в света няма да посмее да атакува град, който е на над 5000 години и е пълен с уникални паметници.

Затова те го превзеха смело, като бяха сигурни, че там няма да ги обезпокоят.
Сега обаче Ислямска държава е прогонена от Палмира, което дава още самочувствие и кураж на сирийската армия. Правителствените войски на Асад стъпка по стъпка изтикват джихадистите от Сирия и обратът във войната вече изглежда повече от категоричен. Личното ми убеждение е, че най-много до една година Ислямска държава ще бъде ликвидирана. Жалкото е, че това можеше да се случи много по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай