От реформаторска двойка към патриотична тройка

От реформаторска двойка  към патриотична тройка | StandartNews.com

Кънев, Кунева и компания са като семейство Адамс

В стихотворението си "Вечно заседаващите" Владимир Маяковски описва развихрили се съветски бюрократи, чиито телеса са разрязани на две половини с цел да могат да участват на две заседания едновременно. На подобна гледка скоро ще можем да се натъкнем и в нашето Народно събрание покрай главозамайващите каскади от консултации за съставяне на правителство.

Вчерашната лидерска среща от вида "Всички без Волен" излезе с дълбокомъдрото заключение, че единствената видима възможност е правителство на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ).

"Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневният ред на МС да се представя на лидерска среща", уточни механизмите на работа Бойко Борисов. Концепцията за плаващи ежеседмични мнозинства в събранието обаче срещна съпротивата на реформаторите, които отхвърлиха формулата за кабинет на малцинството като неработеща и призоваха да се привлече като пълноправен партньор Патриотичният фронт.
РБ с право се съмняват, че готвената двойка разполага с някакъв шанс за игра. В миналия мандат БСП и ДПС имаха общо 120 гласа, де факто разполагаха с мнозинство, но не и с кворум, което им изяде главите и превърна парламента в игрално поле за "тука има, тука нема".

Евентуалният кабинет на малцинството би разполагал със 107 депутати, които не стигат за приемане на закони, нито за осигуряване на кворума. Всеки вторник двете партньорски партии ще трябва с бъклица и дрян да канят я националистите, я лявата опозиция да ги подкрепят по актуалните теми. Подобен модел на управление ще бъде китайско мъчение не само за управляващите, но и за опозицията, която ще трябва да внимава с някое необмислено действие да не събори преждевременно кабинета.

С привличането на Патриотичния фронт в десноцентристкия съюз донякъде ще се реши проблемът с осигуряването на мнозинство, но пък ще се добавят други грижи. ДПС предварително обяви, че ще бъде открит противник на подобна "антиевропейска коалиция". Отделно и левицата няма да пропусне случая и да алармира в Брюксел, че ГЕРБ е попаднал в лошата компания на крайни националисти. Съвсем доскоро БСП търпеше подобни критики за алъш-вериша с "Атака", който при това не беше официално скрепен със споразумение. Сега червените ще имат повод да си върнат жилещите критики на които бяха подложени, и то с лихвите.

Друг е въпросът, че Патриотичният фронт далеч не е съставен от екстремисти и неуравновесени типове, които с право да се считат за заплаха за етно-религиозния мир. Напротив, първите действия на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов показват зрялост и диалогичност, а също и склонност да приберат по-радикалните си послания.

Редно е да се отбележи, че Фронтът към този момент е много по-единен и предвидим участник от реформаторите, чиято парламентарна група с дребните си разправии и сладки отмъщения започва да се държи като семейство Адамс. След половин месец консултации за коалиционно правителство бъдещото управление на страната продължава да тъне в мъгла и единственото ясно е, че преговорите трябва спешно да се поемат от водещ специалист по колективна психотерапия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай