Оръжието на Ислямска държава

Оръжието на  Ислямска държава | StandartNews.com

"Аз не обвинявам имигрантите, разбирам напълно, че те търсят по-добър живот. Аз съм против онези, които ги карат да идват при нас". Това каза лидерката на Националния фронт на Франция Марин льо Пен и поиска възстановяването на националните граници. Льо Пен в момента е най-популярният политик във Франция и почти сигурен участник във втория тур на президентските избори през 2017-а.

Не че ще стане президент, ама кой знае. Дотогава има почти две години и ако бежанците продължават да пристигат със сегашните темпове, това ще промени много неща. Най-малкото мнозина от кандидатите ще почнат да говорят като Льо Пен.
Близо половин милион бежанци от януари до август са влезли в Европейския съюз и променят чувствително политическия пейзаж. Бедствието за Европа не е икономическо или социално. То е политическо.
Първо, засилва гласовете за разтуряне на ЕС, както е в случая с Льо Пен.

Второ, създава огромно напрежение между страните в ЕС. Унгария обвинява Брюксел, че не й помага за имигрантите, Франция обвинява Унгария в нарушаване на основни европейски принципи, Италия и Гърция се смятат за изоставени до степен, че не намират смисъл от съществуването на ЕС, Великобритания отново настоява за изключения, а дори и Германия, която по принцип се опитва да заеме балансирана позиция, се мръщи и намира, че разпределението на бежанските квоти е несправедливо.

Най-бедните държави, като България, пък смятат, че ЕС ги ползва като щит и налага двойни стандарти.
Трето, независимо от бодрите "социологии", както се изразява българският премиер за сондажите на общественото мнение, една огромна чат от европейците не искат бежанците. Тези настроения ще имат преки политически следствия.
Четвърто, бежанската криза наистина заплашва основни принципи на ЕС, сред които свободата на придвижване и солидарността.

Пето, притокът на бежанци увеличава антипатията на мнозина европейци към САЩ, тъй като те смятат Америка за пряко отговорна за хаоса в Сирия, Близкия изток и в Арабския свят, който произвежда бежанците.

Западният свят преживя тежка финансова криза, но сега е изправен не пред криза на парите, а пред криза на ценностите. "Ислямска държава" няма нужда да прави атентати в Париж, Берлин или Лондон. Достатъчно е хората да бягат от нея на Запад със същите темпове.

Не твърдя, че изсипването на бежанците е планирано и организирано. Но нищо не може да предизвика по-голяма криза в ЕС от това оръжие. И то работи за "Ислямска държава".

Мисля, че простото унищожаване на "Ислямска държава" няма да поправи нещата. Без мир в Сирия бежанците ще продължават да прииждат. Днес повече, отколкото вчера. Утре повече, отколкото днес.
И Европа ще продължава да се тресе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай