Операция Божоле е много успешна в България

Операция Божоле е много успешна в България | StandartNews.com

Всеки трети четвъртък на ноември във Франция и цял свят хората се поздравяват с думите „Новото Божоле пристигна". Пиенето на младо вино в съчетание с отбрани месни деликатеси и сирена има милиони почитатели по всички точки на земното кълбо. Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме в едноименния френски регион. То се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. В България традицията на Божоле вече е утвърдена и на 16 ноември отново ще бъде спазена от хиляди почитатели. Френско-българската търговска и индустриална камара ще събере 2000 души в Историческия музей в Бояна за тържественото посрещане на Божоле нуво. За празника, неговия произход и за качествата и произвежданите количества разговаряме с председателя на Френската търговска камара Стефан Делайе.

-Господин Делайе, защо традицията всеки трети четвъртък на ноември да си казваме „Новото божоле пристигна" е толкова популярна в цял свят?
-След Втората световна война, през 1951 г., производители на вино от региона на Божоле, който е между Макон и Лион, имали толкова богата реколта, че нямали повече място в бъчвите, за да я приберат. Ето защо поискали разрешение да продават младо вино, т.е. вино, което не преминава през целия процес на отлежаване. Държавата им дала дерогация, за да могат да продават „ново" вино. Тъй като то било от региона на Божоле, го нарекли „Божоле нуво". След това обаче това вино трябвало да бъде продадено. Как обаче да станело това? Оказва се, че, тръгвайки от нулата, продажбата на Божоле се превръща в събитие от световен мащаб. То се случва винаги в третия четвъртък от ноември. На този ден бутилките с младото вино се отварят.

-Защо обаче е избран точно този ден?
-Защото на този ден през 1951 г. производителите са решили да направят популярно младото вино и да го превърнат в традиция. Тя започва във Франция. Дори аз си спомням от детските си години, че това беше един всенароден празник – във всички квартали по улиците се изнасяха бъчви, поднасяха се меса и сирена, както и хляб. Така това се превръща в повод за французите да празнуват. Днес, навсякъде по света, на този ден отбелязваме пристигането на новото Божоле – в Япония, в САЩ и, разбира се, в България.

-В коя страна извън Франция Божолето е най-популярно?
-Страна номер едно по Божоле нуво е Япония. Там се изпиват по 6,7 милиона бутилки от това вино. След нея се нареждат Съединените щати, където се продават 1,7 милиона бутилки. На трето място е Великобритания с 1 милион бутилки, в Германия се изпиват 360 000 бутилки, а в Канада – 373 000. Виното е популярно и в Белгия и Швейцария, които са съседни на Франция страни, но също така и в Холандия, Италия. И, разбира се, Франция, където годишно се продават по 13 милиона бутилки Божоле. Това вино става все по-популярно и в Китай, където през 2015 г. са продадени 300 000 бутилки. Представете си какво ще стане, ако всеки китаец изпие по чаша вино – това са много бутилки (смее се).

-Колко почитатели има това младо вино в България?
-Моето „първо" Божоле в България беше или през 2001 г., или през 2002 г.Тогава все още нямаше Френско-българска търговска камара, а само бизнес клуб и французите ми казваха: „Ще видиш, празникът на Божоле е голяма „операция". Навремето на празника присъстваха около 300-350 души, той беше в Халите, което беше доста приятно, тъй като те напомнят на пазарите във Франция. Оттогава събитието става все по-голямо и днес на него присъстват близо 2000 души. Налага се да ограничаваме местата, тъй като в противен случай биха се събрали 4 000 души. Ние, като Търговска камара, имаме около 230 членове, които канят на празника свои партньори, доставчици, служители, канят се и представители на други камари, на правителството, на администрацията. Като Търговска камара целта ни е да установяваме контакти между нас и членовете ни.

-Как ще протече събитието тази година?
-През последните години посрещахме новото Божоле в НДК, но сега в двореца тече ремонт, така че няма да го организираме там. Ще го направим в едно, за мен, легендарно място за българската история в Националния исторически музей в Бояна. То ще бъде този четвъртък, 16 ноември.

-Кой е най-известният производител на Божоле нуво във Франция и колко литра се произвеждат всяка година?
- Има около 2000 производители на Божоле и Божоле вилаж. Един от най-известните и най-големите е Жорж Дюбьоф. Що се отнася до количествата – през 2015 г. са произведени 193 000 хектолитра или над 25 милиона бутилки. Френската търговска камара в България поръчва за третия четвъртък на ноември 1 500 бутилки. Това обаче не е толкова много, тъй като над 6 хиляди бутилки се продават всяка година в страната ви. Това означава, че „операцията" Божоле нуво върви изключително добре в България, както и в останалия свят. Още в седмицата преди четвъртъка, ако седнете на обяд в някой ресторант, можете да видите реклама на Божоле.

- Какво мислите за българското вино?
- Смятам, че има бели и червени вина с фантастично качество. България е истинска „земя" на виното. Що се отнася до розето, нещата не стоят точно така, има голяма разлика с френското и италианското вино от този вид.

- Как оценявате френско-българските икономически отношения?
- Отношенията между двете страни се развиват. В продължение на години страната изглеждаше малко отдалечена за френските компании, имайки предвид, че две нейни съседки – Румъния и Гърция, имаха много дълги исторически отношения с Франция. През последните 10 години обаче това се промени. Виждаме голямо развитие на отношенията в областта на индустрията, както и в енергетиката и т.н. Аз съм много оптимистично настроен за бъдещето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай