Нужен ни е план "Маршал" за Африка

Нужен ни е план "Маршал" за Африка | StandartNews.com

След години на пренебрегване, пропуснати възможности и неизпълнени добри намерения, отношенията на Европа с Африка трябва да бъдат определени отново. Преди да е станало твърде късно, трябва да бъде променена парадигмата, така че африканският континент да заеме челно място в политическия дневен ред на Европейския съюз.

Връзките ни с Африка далеч надхвърлят географската близост. Ние имаме общи ценности, религиозна принадлежност, езици и стратегически интереси, а така също и много общи предизвикателства.

До 2050 г. Африка ще има 2,5 милиарда жители - демографска тенденция, която е и предизвикателство, и възможност. Африканските държави са изправени пред опустиняване, глад, пандемии, тероризъм, безработица и лошо управление, което увеличава нестабилността им и допринася за неконтролираната имиграция. В търсене на по-добър живот новите поколения ще търсят възможности да се преместят другаде, особено в Европа. Ето защо създаването на истински условия за увеличаване на благоденствието в Африка ще стимулира младите мъже и жени да произвеждат блага у дома. С пет от най-бързо развиващите се икономики в света през 2016 г., имащи темпове на растеж над 7%, африканците показват, че техният континент предлага възможности за просперитет.

Съдбата на Африка е в ръцете на Африка и Европа е неин приятел. Можем да предоставим силна подкрепа, благодарение на технологичното ни лидерство и експертния ни опит в промишления сектор. Само чрез тясно сътрудничество можем да помогнем на Африка да се възползва от възможностите и да се справи с предизвикателствата.

Десет години изминаха от прилагането на Съвместната стратегия Африка – ЕС, но очакванията не се реализираха. Европа не прояви достатъчно настойчивост за предоставяне на ефективни средства за постигане на желаните резултати.

Вместо да консолидираме позицията си като водещ партньор на Африка, ние губим позиции по отношение на преките чуждестранни инвестиции, което е от полза за Китай и други бързо развиващи се конкуренти, като например Турция, Индия и Сингапур.

Петата среща на високо равнище на Африканския съюз и Европейския съюз в Абиджан в края на ноември, обединяваща над осемдесет държавни и правителствени ръководители, идва в изключително важен момент. Тя представлява отлична възможност за нас да съживим и да укрепим по-ефективно нашата взаимна ангажираност. И все пак ние трябва да действаме още сега и със силен и обединен глас.

Вярвам, че виждайки проблемите през очите на африканците, посредством ориентиран към обикновените хората подход, ще можем да изградим основата за подновено партньорство между равни. Общата ни история е сложна, но тя може да ни даде възможност да изградим мостове, които други не могат.

Отношенията ни не трябва да бъдат само политически и институционални, те трябва да ангажират изцяло стопанските субекти и гражданското общество.

Принципната ни обща цел трябва да бъде осигуряването на реални възможности за младите хора да станат съществена част от процъфтяващ, силен и модерен континент. Постигането на това ще донесе огромни ползи за Европа, която от своя страна може да помогне за преодоляване на първопричините за неконтролираната миграция чрез насърчаване на създаването на работни места и икономически растеж чрез по-добри инвестиции в Африка.
Планът за инвестиции на стойност 3,4 милиарда евро, одобрен от Европейския парламент през юли тази година, е важна стъпка в правилната посока. Това обаче не е достатъчно. За да подкрепим усилията на континента за създаване на устойчива промишлена база, модерно селско стопанство, подобряване на достъпа до водоснабдяване, ефективна инфраструктура, възобновяема енергия и цифровизация, ни е необходим план „Маршал" за Африка. Допълнителни усилия са нужни и за насърчаване на доброто управление и принципите на правовата държава, овластяването на жените и образованието.

Трябва да бъде постигнат политически консенсус и да се засили осведомеността, за можем да гарантираме, че поне 40 млрд. евро ще бъдат отпуснати в следващия многогодишен бюджет на ЕС за всеобхватно и амбициозно партньорство и инвестиционна програма за Африка. Публичните и частните разходи биха могли да допринесат за ефект на финансовия лост на стойност близо половин трилион евро.

Чрез тази рамка можем да насърчим силна икономическа дипломация, да споделяме знания, да инициираме трансфери на технологии и усъвършенстване на уменията, създаване на благоприятна среда за растеж, задвижван от малките и средни предприятия и предприемачите. Това от своя страна може да спомогне за създаването на процъфтяваща средна класа, която да се превърне в символ на африканския социално-икономически успех.
Европейският парламент трябва да играе централна роля в оформянето на този дебат. На 22 ноември, преди срещата на високо равнище, ще организираме конференция, за да обсъдим с политически лидери, експерти и инвеститори от двата континента начините за укрепване на отношенията ни с Африка.

От глобализацията до миграционната криза, последните двадесет години ни показаха, че светът става все по-малък и че проблемите на Африка са се превърнали в проблеми на Европа. Все още не е твърде късно, за да се стабилизира корабът и да се насочи в правилната посока. Бездействието би могло да доведе до катастрофални последици за гражданите на Европа и Африка.

*Заглавието е на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай