Нов референдум може да обърне решението

Нов референдум може да обърне решението | StandartNews.com

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения

Възможно ли е все пак Брекзит да не се състои на практика? Теоретично в политиката всичко е възможно. Но това едва ли може да се случи по инициатива на Брюксел и при проявена активност от страна на Европа. За Евросъюза нещата изглеждат достатъчно ясни и предопределени. От момента, в който Обединеното кралство подаде молба за напускане на ЕС съгласно чл. 50 на Лисабонския договор, започват да текат преговорите в предвидения за тях двегодишен период за прекратяване действието на всички досегашни договорености.
Има ли изгледи Лондон да не подаде молба за напускане? От днешна гледна точка това изглежда практически невъзможно. Въпросът реално се свежда до това дали след политическия махмурлук от сутринта на 24 юни британското общество ще бъде склонно отново да концентрира време и енергия върху този въпрос.
При подаване на оставката си премиерът Камерън подчерта, че очаква на конференцията на Консервативната партия през есента да бъде избран нов лидер, който да поеме премиерския пост и да подаде молбата за напускане. Иначе казано, не е изключено Камерън да отложи вкарването в парламента на въпроса за напускането на ЕС до избирането на нов премиер. Така страната ще има определен буферен времеви отрязък, в който е възможна появата на нови настроения. Силен стимул за преосмисляне (или поне допълнително изчакване) може да подаде евентуално решение на Шотландия за провеждане на повторен референдум за излизане от Обединеното кралство. Което би поставило изключително остро въпроса за границите на напусканията и разпада.
В самия парламент настроенията са категорично в полза на оставането в ЕС, но трудно би могло да се очаква, че отговорен британски политик би си позволил да пренебрегне вота на хората. Максималната гъвкавост, която може да се прояви от тази посока, е да се търси набирането на достатъчно широка обществена подкрепа за провеждането на нов референдум. С всички рискове от допълнително изостряне на разделението в британското общество и нарастване на агресията в него.

Урок за политиците, които си мият ръцете с Брюксел

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

Първата реакция не може да не бъде емоционална и аз съм разочарован от Брекзит. Не мога да не споделя и моето разочарование не само по отношение на премиера Камерън, но и спрямо други политици от ЕС, които насочват всички вътрешни проблеми, които имат, към Брюксел и към европейските институции. Така че не е учудващо, че много трудно няколко месеца след това да си начело на кампания, която обратно да убеди своите граждани, че е по-добре да останеш в ЕС, след като години наред преди това си обвинявал същия този съюз за какво ли не. Да направим и една историческа ретроспекция. Преди 41 г. гражданите на Великобритания са били призовани да гласуват дали страната да остане в Европейската икономическа общност /ЕИО/. Тогава резултатът е бил 67,2% за оставане. Предводител на кампанията през 1975 г. за оставане на Великобритания е Маргарет Тачър с интересна дреха със знамената на страните членки на ЕИО. Нейният наследник Дейвид Камерън не успя да убеди мнозинството от своите граждани, че за Великобритания е по-добре страната да остане в ЕС.
Най-важният въпрос е дали това може да предизвика ефекта на доминото и в други страни. Аз смятам, че за съжаление за гражданите на Великобритания тя няма да бъде добрият пример, въпреки че е петата по сила страна в света по икономическа мощ. Видяхме, че пазарите моментално реагираха на Брекзит с падането на паунда. Аз смятам, че негативната тенденция ще продължи. Има прогнози от май т.г., че ако Великобритания излезе от ЕС, до 2020 г. нейният БВП ще падне с 3%, ще има намаление на домакинство до 3200 паунда. И за ЕС се очаква намаляване на вътрешния брутен продукт на 1%.
Какво трябва да направи ЕС? Европейските лидери трябва да се вслушват в това, което гражданите желаят. А те не са срещу Европа.
Мирът не е клише. И когато някой каже- за какво ни е ЕС, то трябва да бъде пратен по бойните полета на нашия континент.
Европа означава наистина мир и той не трябва да бъде рискуван заради едно или друго предизвикателство.

Записа Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай