Нека цъфтят сто реформи

Нека цъфтят сто реформи | StandartNews.com

Днешната власт е първата, която вежливо се консултира с опозицията

"Нека цъфтят сто цветя". За този лаф на китайския ръководител Мао Дзедун се сеща човек, докато слуша пролетните речи в парламента. Първи в градината поникна Цветан Цветанов, който изсипа водопад от топприоритети - енергетиката, икономиката, здравеопазването, социалната политика, образованието, сигурността, съдебната система, земеделието и екологията. Докато публиката мигаше, шефът на най-голямата парламентарна група конкретизира - съдебна реформа чрез промяна в конституцията, прокарване на спорния образователен закон, пенсионната реформа на Калфин и здравната на Москов, закона за спецслужбите, сливането на НАП и митниците, социални грижи, проект за разширяване на пълномощията на местната власт. Покрай историческите казуси Цветанов не пропусна и да уточни и простите житейски задачи, които очакват законотворците - изчистването на коритата на реките и борбата с незаконната реч. За разглеждането на този списък с депутатски поръчения на някои не им стигна цял мандат, затова е съмнително, че ГЕРБ и техните партньори ще успеят на юруш да извършат съществени преобразувания в проблемните сектори за сесия или две. След като Цветанов се разходи по целия познат учебен материал, на най-видния му партньор - Радан Кънев, не му остана друго, освен да повтори част от приоритетите и да постави акценти. От словото му стана ясно, че Реформаторският блок държи най-вече с предимство да се действа в съдебната, здравната и образователната област. Другите съюзници - АБВ, наблегнаха на пакета от промени в пенсионната система, предложен от вицепремиера Калфин.

Четвъртата управляваща сила - Патриотичният фронт, откри сезона с нападки срещу ДПС, а в отговор Лютви Местан заклейми национал-популизма, на който се крепи сегашната власт.
Кабинетът на Бойко Борисов е избрал

хазартна на пръв поглед тактика

- да се хвърли едновременно във всички посоки с пълна газ. Във всеки от държавните сектори са нужни радикални преобразования, за каквито обаче често не достигна генерална концепция. Навсякъде управляващите ще се сблъскат с различни кълба от интереси и съпротива от страна на заинтересованите от запазване на статуквото. Някъде те ще трябва да преодоляват ината не само на опозицията, но и на собствените си коалиционни партньори. Понякога те имат забележителни приумици - военният министър Ненчев е погълнат от идеята да осигури ескадрила от военни самолети и дори липсата на пари във бюджета не може да го разколебае, а само допълнително го вдъхновява.

Вихрушката от благородни намерения и хаотични акции на "Дондуков" 2 засега печели симпатии доколкото изглежда, че правителството се стреми да реагира на проблемите, част от които не спират да падат от небето.

Освен това за пръв път се случва управляващите много вежливо да споделят ключовите си законопроекти и намерения с опозицията още преди да са ги внесли в парламента. Премиерът Борисов последва съветите на Михаил Миков за КТБ. Съдебният министър звънна на лидера на БСП още преди публично да е представил съдебния проект. Вчера и здравният министър Москов представи идеите си пред червените депутати. Мнозина закалени от яростни препирни тв зрители със сигурност ще намерят подобни консултации

между власт и опозиция за неприличен флирт

Ухажването на управляващите към "Позитано" 20 би могло да подлуди от ревност другата значима опозиционна сила ДПС. Движението при всичките си забежки се държи дръпнато и на дистанция от ГЕРБ, като вчера дори ясно намекна, че може да удари балтията на замислената съдебна реформа, ако зад нея се крият апетити за кадрово овладяване на съдебната власт. Ако депутатите случайно решат да изоставят цирковите изпълнения и се концентрират върху реформите, ползите ще бъдат всеобщи.

Засега кабинетът плува в спокойни води - опозиционните партии - БСП, ДПС и "Атака", играят съвсем различни игри и общи действия между тях са изключени. По-скоро скърцания могат да причинят коалиционните партньори, но по всичко личи, че големите играчи ще се съсредоточат върху наближаващите избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай