Не раздаваме пари на калпак, а следваме политики

Не раздаваме пари на калпак, а следваме политики | StandartNews.com

Политиките, които бяха приоритети в заложената програма на правителството, са подчертани в бюджета за 2018 г. Цифрите говорят за запазване на една стабилност и макроикономическа среда, която е в растеж, запазване на увеличението на БВП, намаляване на безработицата, по-висока данъчна събираемост. Запазване на икономическа стабилност, насърчаване и утвърждаване на условията на икономически растеж в България - това залага проектобюджетът.

Приоритет са секторите образование, сигурност и отбрана, здравеопазване и социалните политики. Бюджетът е абсолютно балансиран, заложен е 1% дефицит, което е реалността. Разчитаме на доброто развитие на икономиката от предпоставките, поставени от правителствата, управляващи в последните години.

Това показва положителният ефект от водените правилни политики - фискални, икономически, социални и др. Средната бюджетна прогноза ще се запази до 2020 г., когато ще излезем на нулев дефицит. От управлението на ГЕРБ минималната работна заплата се е увеличила два пъти, сега ще е 510 лв. от 2018 г., 2019 г. - 560 лв., 2020 г. - 610 лв. Това е именно бюджет, ориентиран към повишаване на доходите на населението.

Образованието е основен приоритет. Знаете предприетите мерки за поощряване на заетите педагогически специалисти. В самия бюджет има заложено увеличение на заплатите им. Има и 180 млн. заложени като програми за обучение, квалификации и стипендии в образованието.

И 400 млн. лв. в бюджета на НЗОК, здравеопазването също е важен приоритет. Разходите в бюджета ще се повишат значително. Ние сме последователни и не си сменяме мнението от днес за утре. Не търсим популизъм, не раздаваме пари на калпак.

Именно тези политики, които бяха заложени в предните бюджети на правителствата на господин Борисов, доведоха да стигнем до момента, в които можем да си говорим за един малко по-социално насочен бюджет, като не се неглижират и другите такива капиталови разходи в инфраструктура и програми.

В алтернативния бюджет от БСП говорят за резки данъчни реформи, които са неуместни въобще да се коментират в настоящия момент на стабилност и на просперитет. Направих си бърза калкулация - данъчните промени, които те предлагат, за мен означава пак да се върнем в сивия сектор. Години наред говорим толкова много за изсветляване на българската икономика. Изсветляването ще доведе точно до това - повече приходи в приходната част на бюджета, за да може съответно държавата да прави по-големи разходи. Защото балансът е именно това - търси се приходите да съответстват на разходите, които може да направи държавата.

Ние целим да повишим приходите. Това е логическо следствие в една работеща икономика - когато се повишат приходите, събират се повече данъци. Не говорим само за оптимизъм, говорим за запазване на икономическия растеж, за реални показатели. Трябва другите политики на правителството да продължават да насърчават и затвърждават тези условия. Имам предвид административна реформа, секторни насърчавания, поставяне на условия за бизнес среда. Заложена е ниска инфлация.

Пазарът на труда се развива много успешно, догодина е заложена 6,2% безработица. За социалните плащания е важно да споменем увеличението на обезщетенията при майчинство и безработица. Това е насърчение към младите за отглеждане на дете. Социални програми като "Личен асистент", "Социален асистент", "Домашен помощник" са заложени за следващата година в бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай