23:00 ч.

21.09.18

7 мин.

0

9

0

Не бива да допускаме разделение в Евросъюза

от редактор |

Не бива да допускаме разделение в Евросъюза

България върна Западните Балкани като водеща тема за ЕС, казва словашкият посланик Мануел Корчек


Посланикът на Словакия Мануел Корчек е с голям дипоматически и административен опит. През последните 25 години е заемал различни високи постове в МВнР на Словашката република и в мисии зад граница, сред които и като заместник постоянен представител на страната в ООН в Ню Йорк. Специализирал е в университета в Уестминстър в Лондон и в Дипломатическата академия във Виена. Владее английски и испански езици.


- Ваше превъзходителство, Словакия е ротационен председател за една година на влиятелната в Европа Вишеградска група. Какви са приоритетите на словашкото председателство?
- Основното мото на словашкото председателство е „Динамичен Вишеград за Европа и света". Акцентът е нашият принос към европейските решения. В европейското пространство ни очакват важни събития, като Брекзит, избори за европейския парламент, търсенето на консенсус по въпросите на многогодишния бюджет на ЕС, миграцията и др. Разделихме нашата програма в три приоритетни области. В рамките на "Силна Европа"


са включени преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС


Брекзит и реформата на еврозоната. „Сигурна среда" обхваща миграционната и енергийната политика. И последната приоритетна област „Интелигентни решения" се отнася до цифровата, както и циркулярната икономика.
- В сферата на тази проблематика как виждате сътрудничеството между Вишеградската четворка и България?
- С България ни свързват идентичен опит и светоглед в много области. Сътрудничеството вече започна, тъй като на 4 юли в Братислава се проведе експертна среща на представителите на Вишеград и България, Хърватия, Словения и Румъния по въпросите на кохезионната политика след 2020 г. На 16 август се състоя среща на министрите на земеделието
в същия формат, предстоят още срещи и преговори ще продължат през цялото време на нашето председателство във Вишеградската четворка.
- Европейският съюз преживява труден период, бори се с редицица проблеми. Каква е визията на Словакия за бъдещето на ЕС?
- ЕС трябва по-силно да използва своите дипломатически, политически, икономически, хуманитарни инструменти, както и тези от сферата на сигурността, за мирно решаване на международни конфликти. Самият съюз обаче трябва да мисли стратегически и единно. Един от ключовите ни приоритети е да не допуснем създаване на ярки разделителни линии в рамките на ЕС, респективно да ги премахнем, както и да подкрепим съвместната европейска перспектива на следващи кандидатстващи държави.
ЕС е обиколен от предизвикателства. Начинът, как ще се справим с тях до голяма степен ще определи по-нататъшното му развитие. Нужно е да подчертаем, че съюзът частично вече реализира реформната си програма – напр. успяхме да приложим почти всички части от т.нар. Братиславска пътна карта, с изключение на миграцията. Като успех можем да посочим върпоса за роуминга в ЕС, сътрудничеството в отбраната (PESCO), законодателството за Европейска гранична полиция, решителното подсилване на енергийната сигурност. Всичко това


гражданите на ЕС могат да усетят в ежедневието си


От друга страна обаче друга част от реформите тепърва предстои, тъй като досега не успяхме да се справим с наследството от последните десет кризисни години, говоря за проблемите в еврозоната, банковия съюз или недовършения вътрешен пазар на ЕС.
- Как оценявате приключилото неотдавна българско ротационно председателство на ЕС?
- От гледна точка на Словакия исторически първото председателство на вашата страна в Съвета на ЕС беше успешно. България успя позитивно да поеме именно някои от тези предизвикателства. Темата за Западните Балкани беше върната в центъра на вниманието в ЕС, тъй като успяхте да допринесете към съживяването на диалога и съдействието между балканските държави и към тяхната подкрепа от страна на съюза. Това е пресечна точка с нашите приоритети. Словакия и Вишеградската четворка дългосрочно подкрепят процесите на трансформацията, модернизацията на държавите от Западните Балкани и тяхната интеграция в ЕС при условие, че изпълняват съответните условия. Българското председателство също така отдели нужното внимание на добрите отношения между ЕС и Турция и показа как една държава може да използва своите дадености за решаване на съвместните европейски въпроси.
- България се стреми да влезе в Еврозоната. Словакия има вече значителен опит с еврото. Има ли рискове в този процес и какво би загубила България, ако не се присъедини към еврогрупата?
- Словашката република стана пълноправен член на еврозоната от януари 2009 г. и тази крачка никога не е била подлагана на съмнение. В процеса на подготовката основният акцент беше да се предотврати спекулативен ръст на цените. Членството на България в еврозоната
ще отвори по-големи възможности за външната търговия и привличането на инвестиции. Общата европейска валута има висок потенциал за предприемачи, които ще спестят разходи за трансакции и има и позитивно влияние за туризма. Това е особено важно за фирмите и гражданите на по-малките страни, защото така не са изложени на риск от валутните колебания, което важи и за все повече изплозвани трансгранични онлайн плащания, като спестяват от такси за обмяна на валутата. Освен това


еврото носи валутна стабилност


и по-високо ниво на кредибилност. Именно тези предимства виждаме като потенционално изгодни и за България.
- Между България и Словакия има традиционно добро приятелство и сътрудничество. Как да се запази духът на тази дружба в променящите се международни условия?
- Прав сте, за нашите страни са характерни взаимната симпатия и партньорство. Ние сме партньори в Евросъюза и НАТО, а в ключовите политики на ЕС имаме в повечето случаи сходни становища. С удовлствие мога да отбележа, че имаме отлично военно сътрудничество. Връзките ни могат да се засилят, ако България влезе в еврозоната, Шенген и ОИСР. Вярвам, че взаимното сътрудничеството в областта на сигурността ще бъде стимулирано и от председателството на Словакия в ОССЕ от януари 2019 г.
- В срещата си с председателт на БТПК Цветан Симеонов неотдавна Вие
коментирахте, че видимият икономически растеж на Словакия и България открива възможности за интензифициране на сътрудничеството. В кои области потенциалът е най-голям?
- Икономическият растеж в двете държави е по-висок от средния за ЕС, което е добра предпоставка за доближаване до икономическо-социалното ниво на по-богатите страни от ЕС.
Взаимният обмен на стоки и услуги между Словакия и България достигна през 2017 г. рекордно ниво от 639 мил. евро, което е годишен ръст от 22 %. Посолството ни в България с голямото съдействие на БТПП и нейния председател Цветан Симеонов продължава да създава условия за нови сътрудничества и тръговски възможности между икономически субекти в двете страни.
- Как Словакия вижда възможностите за енергийно сътрудничество и по-специално евентуални доставки на природен газ от хъб в България, който страната ни се опитва да създаде ?
- Нашите страни работиха заедно за подготовката на газопровода „Ийстринг", който ще се стремим да координираме с проекта на газовия хъб „Балкан". Евентуалните доставки на природния газ за Словакия чрез хъба в България ще намалят зависмостта на държавите от Централна и Югоизточна Европа от само един източник. Газовият хъб е важен и за ценообразуването на суровината, тъй като пазарът има нужда от реална цена, каквато не може да бъде постигната в краткосрочните договори.
- Мнозина словаци по традиция идват на почивка на българското Черноморие и на други места в страната. Българи също посещават Словакия, която впечатлява с природните, историческите и други забележителности? Какво може да се направи, за да се засили туристическият обмен ?
- Статистиките потвърждават увеличаващ се брой туристи и от двете страни. Спрямо брой жители


Словакия се намира на 7-мо място по посетители в България


Словаците приемат България като сигурна географски и езиково близка дестинация. Много ни радва, че и българите започнаха повече да посещават Словакия и да откриват красотите на страната ни. Най-атрактивни за тях са нашите средновековни крепости и замъци, исторически градове и села, добрата достъпност и туристическа инфраструктура в планините, всичко това съчетано със сигурност и изгодни цени. Много положително се отрази откриването на директните самолетни линии от Братислава до София и Бургас. Този увеличен туристически интерес ще стане още по-интензивен, когато България стане член на Шенген и еврозоната.
- Вие като посланик с желание ли дойдохте в България? Как се чувствате тук?
- Още преди да дойда в София, познавах от моята 25-годишна практика няколко български колеги, затова очаквах назначението с радост. Да представлявам Словакия в България е за мене голяма чест. Същевременно това е предизвикателство да развия нови проекти за нашето двустранно сътрудничество. Убеден съм, че има с какво взаимно да се обогатяваме. Например по време на юнското посещение на президента Румен Радев в Словакия нашият президент Андрей Киска беше впечатлен от големия брой жени в сектора на информатиката в България, както и от български маркетинг в областта на туризма. В България се чувствам много приятно. Това важи и за съпругата ми и двете ми дъщери. Ние наистина свикнахме бързо, за което ни помогнаха и отзивчивите местни хора, културната пъстрота, възможности за активното прекарване на свободното време в прекрасните паркове и сред природата.


Любомир Михайлов


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:41 · 03.10.2018
шоп ли си шопар ли си ма няма разлика стария виц при комунизма е че ако паднат границитетрябва да се качиш на дърво да не те стъпче табуна а защо всички не излезнаха 89г защото банките ги обраха комунетата и на хората продаваха по 20 долара за които едва се намираха пари на границата не те пускаха без 50 освен това ако си чувал вица за лудия за какво да бегам като вече я няма стената та си прав бодливата тел ни държеше в затвора на комунетата
Потребител · 17:33 · 03.10.2018
абе тук е пълно с идиоти като беше толкова добре при соца да ви спретна едно белене ще ви приема с конкурс да не пострадат невинни и ще ви демонстрирам законите в белене а който издържи 1 ден тоягата зад врата и на прасетата всъщност така се е разбрало за белене един полковник оставил сина си и казал на старшината да го превъзпита и че ще дойде довечера оня не разбрал че това е син му играл му сопата зад врата и на прасетата а вечерта мигал като полковника дошъл за непослушния си син
Потребител · 09:56 · 23.09.2018
НА КУРВАТА ШОПЕТО ЩЕ КАЖА ЕДНО. ПРЕЗ СОЦА БЯХМЕ 9 МИЛИОНА КУРВО И СЕ РАЖДАХА ПО- 2 И 3 ДЕЦА В ПОВЕЧЕТО СЕМЕЙСТВА. СЕГА СМЕ ОКОЛО 6 МИЛИОНА И ДЕЦА НЯМА. СКОРО И ДЪРЖАВА НЯМА ДА ИМА АМА СОРОС КУРВАТА -ШОПЕТО ПАК ЩЕ Е НА АМБРАЗУРАТА НА СОРОС. КУРВА ДОЛНА СИ ТИ. ЧЕ И ПРОСТА И БЕЗРОДНА
Shopeto · 20:50 · 23.09.2018
@Потребител На анонимният простак ще отговоря само, че при соца бяхме повече само защото на границата имаше ограда с бодлива тел и граничари със заповед да стрелят на месо.
Не знам какво си си го навил на пръста тоя Сорос, явно ти е станал фикс-иде - това не е добър признак за съсоянието на душевното ти здраве.
Потребител · 07:38 · 22.09.2018
Абе, коментаторите, вие съвсем сте откачили!! Що не си премерите температурата или най-добре на тест за наркотици да се явите! Ненормалници!!
Потребител · 00:01 · 22.09.2018
Европейския Съюз почна да ВРЕДИ на България. Някакви Еврочиновници, за да взимат големи заплати, постоянно измислят ВРЕДНИ Правила и наретби. ЕС ни трябва САМО за да продаваме стоки в Европа и да пътуваме из Европа. При Тодор Живков се живееше по- добре отколкото сега. Дори и при Иван Костов, преди да влезем в ЕС, бяхме по- добре. Сега Населението на България намаля, фирмите ФАЛИРАТ( щото пускаме внос на евтини чуждестранни стоки).
Shopeto · 09:59 · 22.09.2018
@Потребител Същите доводи бяха и при брекзита - дай първо да видим как ще се оправят англичаните, като им тръшнат вратата на пролет. През това време можеш малко да се информираш по въпросът, че сега си пишеш на изуст, чул-недочул, разбрал-недоразбрал.
Потребител · 00:00 · 22.09.2018
При Комунизма, Съветския Съюз НЕ ни налагаше да приемаме закони направени от тях... И накрая, разни Крадци Психопати- Мафиоти( като германката Меркел), КРАДАТ от Европа, а дават пари на ВРАГОВЕТЕ ни- араби, сирийци, негри. НЕ ни трябва такъв ЕС. За да я има България, трябва да напуснем сегашния ЕС, а по- късно може да се направи НОВ съюз, но с други правила.
Shopeto · 09:53 · 22.09.2018
@Потребител С кого предлагаш да си направим нов съюз? Като гледам, няма опаашка от кандидати.... освен Русия може би - те взимат всеки, стига да е на линия.
СССР не ни налагаше закони, това е вярно. На времето се управляваше с укази, законите бяха само декорация. Пак нещо в този стил ли предлагаш да си направим?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент