21:20 ч.

04.01.18

2 мин.

0

4

0

Най-много са безработните със средно образование

от редактор |

Най-много са безработните със средно образование

Броят на безработните у нас е спаднал с над 45% за последните 13 години - от 449,1 хил.души до 247,2 хил. души за периода 2003-2016г., показва анализ на Българската търговско-промишлената палата (БТПП).


Коефициентът на безработица е намалял от 13,7% през 2003г. до 7,6 % за 2016г., а за третото тримесечие на 2017 г. е достигнал нива от 5,8% по данни на НСИ и съответно 200,2 хил. безработни лица. Единствено Румъния е с по-ниска безработица от нашата по последни данни с коефициент на безработица от 5,2%. В съседните страни се наблюдават значително по-високо ниво на безработица – Сърбия -15,6%, Македония- 23,2%, Гърция- 20,7%, Турция- 10,7% (по данни на Международния валутен фонд от World Economic Outlook 2017).


Тази положителна за страната ни статистика се дължи на подобряване на бизнес климата, но и на недостига на кадри, който е основен проблем пред бизнеса, видим от проучванията на БТПП.


Най-голям е броят на безработните със средно образование – 99,6 хил. д.; с основно, начално и по-ниско – 65,3 хил.души и най-малък е броят на хората с висше образование – 35,2 хил.д. Голяма част от тези хора не могат да си намерят работа, поради ниската квалификация, която имат. От друга страна има още 205 хиляди души от населението, които не търсят работа, макар да имат готовност да почнат. Този своеобразен резерв за пазара на труда обаче в последните години силно намалява – през 2011 г. тази група хора са били 284 хиляди души.


Проучванията на БТПП показват, че компаниите изпитват силен недостиг на квалифицирани кадри, като най-много се търсят IT специалисти, хора, завършили машинно инженерство, както и служители в туристическия бранш, транспорта и строителството.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:32 · 05.01.2018
ще водят статистика на виетнамци и сирийци...като не искам да ги обиждам.
Всичко поскъпва само парите не..като няма пари ..няма да има и хора.Ние сме в ЕВРОПА,но даже и имигрантите не искат да остават тука-информирани са!
ФАЛШИВА ДЪРЖАВА,
НАСЛЕДНИЦА НА ВЕЛИКА ДЪРЖАВА.
Потребител · 09:49 · 05.01.2018
@Потребител Само на име е в Европа, чалгаджийска арабска нация,всичко което се прави се казва менте , и самата дръжава България е менте.Всичко е една измама.
Потребител · 00:01 · 05.01.2018
Обществени проекти се правят като че ли други хора ще шофират по пътищата,ходят по тротоарите и пият замърсена вода.Едни хора правят в друг град и некачествено,като и крадът материали, мислейки си че те няма да ползват направеното, а другите които правят проектите в техния град си мислят същото и крадът, и ефекта е навсякъде дупки в пътища,пропаднали тротоари или спукани тръби, а качествения контрол е подкупен, и така не се излиза от казана с катран.
Потребител · 23:56 · 04.01.2018
След 5 години в България нама да има безработни, проблемите си България ги решава с износ на работна ръка в Германия и другите страни. Проблемите или се изнасят извън българия да бъдат решени и платени от други страни, или с просене се вземат пари за решаването на проблема в България но тогава изпълнението е и некачествено,иначе казано поБългарено.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент