Насилието срещу жените носи страдание на всички

Насилието срещу жените носи страдание на всички | StandartNews.com

Специално за "Стандарт"

Европейският съвет одобри подписването от името на Европейския съюз на Конвенцията на Съвета на Европа относно предотвратяването и борбата с насилието срещу жените и домашното насилие. Без съмнение това представлява стъпка в правилната посока, ако Европа иска да засили своя ангажимент за справяне с най-разпространеното нарушение на правата на човека с всички налични средства.

Присъединяването към Конвенцията от Истанбул е основен приоритет за жените и момичетата и за европейските институции. Благодарение на цялостния подход, залегнал в Конвенцията, тя представлява основен елемент в борбата с основаното на пола насилие и на домашното насилие. В основата на Конвенцията са превенцията, защитата и преследването заедно с прилагането на интегрирани политики. Конвенцията представлява правен инструмент за подкрепа на жени, момичета, жени с увреждания и жени мигранти.

Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие, основано на пола, през живота си. 75 % от работещите жени и тези на ръководни позиции са били обект на сексуален тормоз. Всяка десета жена е била обект на тормоз или на киберпреследване. Насилието срещу жени е все още широко разпространено в Европа.

Основано на пола насилие има във всички държави и всички социални слоеве. Като се започне от домашното насилие и сексуалния тормоз на работа и се стигне до преследване и принудителни бракове, жените са обект на тормоз, дискриминация и на свързани с пола стереотипи, които не им позволяват да развият пълния си потенциал, както на работа, така и в обществото.

Все още много жени предпочитат да не съобщават за насилието, на което са били подложени. Защо? Заради съществуващите нагласи, които възпират жените да направят това. Неотдавнашно обществено проучване установи, че въпреки че 96 % от европейците считат, че основаното на пола насилие е неприемливо, повече от една четвърт вярват, че изнасилването може да бъде оправдано при определени обстоятелства. Над една пета от тях смятат, че често жените си измислят или преувеличават твърденията за злоупотреба или изнасилване.

Това е неприемливо и означава, че трябва да направим повече, за да сложим край на това явление. Всички заедно трябва да променим стереотипите, които излагат жените на риск.

Всъщност нашите усилия за борба с неравенството между половете и дисбалансите във всички сфери на живота няма да се увенчаят с успех, ако не се противопоставим на насилието срещу жените. Не само жертвите страдат, нашите общества страдат също. Проучване от 2014 г. показа, че насилието срещу жените има също икономическа цена: около 226 милиона евро годишно.

Като Съюз не можем да говорим за насилието срещу жените прикрито. През 2017 г. ние се стремим да повишим осведомеността относно всички форми на насилие срещу жените и правим това чрез кампания: „Кажи „НЕ"! Спри насилието срещу жените". Целта е в тази борба да се обединят държавите членки, НПО и работещи в тази сфера лица като лекари и полицейски служители.

Основаното на пола насилие може да бъде спряно единствено през съгласувани усилия. Заедно нашите закони, съдилища, здравни служби, медии, училища и семейства, наред с други, трябва да отправят следния призив: насилието е неприемливо и никога няма да бъде толерирано. Трябва да обединим всички държави членки.

Държавите членки трябва да предоставят повече и по-добри доказателства относно насилието срещу жените, за да предприемем по-строги ответни действия. Нашите правителства трябва да намерят начини да преодолеят пречките и да подобрят своите подходи за постигане на успешни политики за борба с това явление. Забавянето на действията в това отношение, или забавянето на необходимите процедури, реално оставя милиони жени в състояние на уязвимост. Всеки ден, през който не се борим с основаното на пола насилие, е ден на страдание за жертвите.

Всички държави членки на ЕС, признават, че основаното на пола насилие е пряко нарушаване на основните човешки права на дадено лице, тъй като всички те са подписали Конвенцията от Истанбул. В някои държави членки Конвенцията все още не е ратифицирана. Призоваваме държавите членки, които все още не са я ратифицирали, да го направят.

2017 година трябва да бъде годината, през която отбелязваме промяна в начина, по който правителствата се борят с насилието срещу жените. Те трябва да се борят по-усилено.

Позицията на комисар Йоурова е подписана още от:
Хелена Дали, министър на социалния диалог, потребителските въпроси и гражданските свободи на Малта
Вилия Блинкевичуте, председател на Комисията по правата на жените и равенството между половете на ЕП
Клод Мораес, председателят на Комисията по граждански свободи на ЕП

*Заглавието е на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай