На кого служи бг чиновникът

На кого служи бг чиновникът | StandartNews.com

Чиновниците по принцип биват назначавани, за да служат на народа. И да решават проблемите на хората, които се обръщат към тях. Българският чиновник обаче е по-особена порода. Обикновено още с идването на поста той започва да прави всичко възможно, за да се изолира от реалните проблеми за сметка на измислени такива, да преразглежда вече готови и работещи решения, да търси "обществен консенсус" около неща, за които отдавна вече е постигнат такъв и да "демонстрира политическа воля" в сфери, които се нуждаят просто от повече работа, а не от демонстрации. Въобще - прави всичко, което да му осигури максимум комфорт и PR, и минимум работа. Както и да го огради с дебели зидове от всички евентуални неудобни въпроси, които могат да му бъдат поставени.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски така и не се появи на дискусията "Да! На българската икономика" в Кюстендил, на която бе обещал да присъства. И където десетки представители на бизнеса го очакваха, за да поставят проблемите, които им пречат да работят нормално. След неколкократни обяснения от страна на здравното ведомство, че Персенски пътува към мястото на събитието, той просто не дойде. Както постъпват и други негови колеги, когато предварително са наясно, че ги очакват неудобни въпроси. И въобще - че ще отговарят от името на държавата за несвършена работа.

Всъщност няколко бранша очакваха д-р Персенски именно заради това - за да поставят на масата въпроси, които се трупат от години и които чиновниците по навик просто си прехвърлят един на друг. Иначе казано - поне този път държавата да ги чуе. И да поеме ангажимента да разреши проблемите. С поведението си заместник-министърът всъщност демонстрира неуважение точно към онези, които пълнят хазната. Към хората, които откриват работни места, плащат данъци, искат да работят и от години се надяват законовите неуредици да бъдат изчистени, а нормативната ни уредба - синхронизирана с европейската, за да може фирмите да си поемат глътка въздух и да инвестират. Вместо това в понеделник бизнесът видя откровено пренебрежение от страна на същата тази държава в лицето на заместник-министъра. Който изглежда е забравил кой на кого трябва да служи. Само че има една подробност - държавата може и без Персенски, може и без всеки чиновник, който смята, че е незаменим на поста си. Без бизнеса обаче няма да оцелее дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай