Много баби - хилав кабинет

Много баби - хилав кабинет | StandartNews.com

След първия кръг преговори управленският пъзел изглежда още по-труден

Душеведите продължават да хвърлят боб по въпроса какво е искал да каже мъдрият български народ с избирането на парламент "Дядовата ръкавичка" с осем партии. Мнозина първоначално застъпиха становището, че гражданите са дали нишан на политиците от различните бои заедно и в съгласие да поведат България към светли бъднини. След първата въртележка на преговорите на ГЕРБ за съставяне на правителство изглежда по-вярна обратната констатация - народът не иска никой да го управлява и няма достатъчно доверие на нито една партия. Затова и лидерите им се загубиха в дяволския лабиринт на надменността, подозренията и омразата веднага след вота.
След първия тур на консултациите Бойко Борисов

се върна там, откъдето беше тръгнал

Разузнаването с бой, изпълнено от дамското трио - Цачева, Бъчварова и Стоянова, помогна да разбере, че съставянето на еднороден кабинет с известно мнозинство и относителна стабилност е начинание, сравнимо по изгледи за успех с търсенето на Светия граал от средновековните алхимици и авантюристи.

Потенциално най-близкият партньор - Реформаторският блок, прилича на оркестър, в който всеки музикант свири каквото му хрумне, без да слуша останалите, като се стреми да ги заглуши. По реформаторската сцена в несвяст се мятат и няколко примабалерини от двата пола, чиито несвързани импровизации стряскат и дясната публика. Зад ъгъла дебне и протестният хор, който чака единствено да научи имената на новите министри, за да извиси глас.

ДПС са най-навити да подкрепят и да дадат най-голям кредит на доверие на правителство, предвождано от ГЕРБ, но партньорството с тях винаги е носело известни неудобства - коалиционните им партньори непрекъснато увяхват. Възможният вариант Борисов да управлява с парламентарната опора на движението

ще го превърне в отлична мишена за националистите

които не са един и двама в новото Народно събрание.
От "Атака" също не би могло да се очаква друго освен качествено тв шоу на ужасите с готовност за оглавяване на улични вълнения от всякакъв порядък.

Присъствието на "България без цензура" също е изключение предвид трайната им антигерберска фиксация и непредвидимост.

Противно на очакванията, на консултациите изненадващо конструктивно се държа Патриотичният фронт, чиито представители още не са се надишали с "райския газ" на властта. Валери Симеонов декларира, че ще положат усилия страната час по-скоро да има работещо правителство, което да се захване с тежките проблеми. За целта патриотите са готови да свалят част от своите обещания, които биха били неприемливи за потенциалните ми партньори. Ще се наложи да свалят и част от радикалните послания, които биха разтревожили патроните в Брюксел.

Другият известен играч, който би могъл под една или друга форма да даде депутатски гласове за сформирането на изпълнителната власт, е АБВ. Партията на бившия президент също се държи улегнало и не би тръгнала самоцелно да тласка събитията към нови избори.

През идната седмица преговорите ще стигнат вероятно до важни детайли като разпределение на министерските кресла, различните служби и благини между бъдещите партньори. В резултат на наддаването може бързо да си стиснат ръцете, но големите проблеми започнат оттук нататък. Доколко би могло да бъде устойчиво мнозинството, като дойде време за непопулярни или дори антисоциални решения. Коя от малките партии ще бъде способна да удържи подкрепата, когато започне да търпи негативи и недоволства? Доколко лидерите ще могат да си наложат пости във Фейсбук, след като в момента през два часа ръсят пиперливи коментари по адрес на приятели и врагове?

Без съмнение началото на новия кабинет ще мине под знака на предстоящите догодина местни избори, които ще изострят политическото противопоставяне не само на централно ниво, но и по села и паланки. Отделно страната и изправена пред тежки икономически, социални и институционални проблеми, чието решаване не може да бъде отлагано или замаскирано. Обществените настроения са критични и разбунени и биха могли да се излеят стихийно на улицата и при най-малък повод.
Повод за печални прогнози е най-вече неумението на политическия елит да осъзнае реалността и отговорностите и напоследък подхожда пиромански към управлението.

Песимистите е добре да знаят, че изобщо не е задължително българските граждани да полагат толкова мъчителни усилия да правят държава. Настина, има субект "Република България", който е подписвал различни международни споразумения, включително и договора за присъединяване към ЕС. Но пък може би ще бъде по-лесно да помолим Европейската комисия да ни назначи правителство от скучни, незнаещи български език праволинейни бюрократи, а нацията да бъде оставена на спокойствие да разнищва проблемите на героите от "Вип Брадър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай