Между Мисури и Бяла черква

Между Мисури и Бяла черква | StandartNews.com

Кое е общото между Фергюсън и Бяла черква? И двете са малки градчета в мащабите на САЩ и България. И в двете, почти по едно и също време, възникнаха конфликти от на пръв поглед етнически характер. И на двете места трябваше да бъде изпратена Национална гвардия (жандармерия), за да се ограничи и потуши конфликтът.

С приликите дотук, слава Богу! Защото зад океана бял полицай застреля чернокож тийнейджър. Правомерно или не, не ни е работа да коментираме, преди да се е произнесла прокуратурата на щата Мисури. Но така или иначе това придаде расов елемент на инцидента и възбуди по принцип темпераментната и свръхчувствителна в такива случаи афроамериканска общност.

В Бяла черква шепа мургави бабаити тероризират градчето. И не само "белите хора" - слагам кавички, за да не бъда обвинен в расизъм от платените правозащитници - но и от собствените си съплеменници. Които явно с основание са ги изхвърляли от общността си в съседните Павликени и Върбовка. Така както преди години от Видин гониха прословутия ромски клан Зрънчеви.

За циганския терор в провинцията е писано много. Но не и съвсем вярно.
Единна ромска общност не съществува - нито в България, нито по света. "Фараонският народ" се дели на безброй племена и родове, доста различни по социалните си специфики и съответното обществено поведение.
Някой да е чул за проблеми, създавани от т.нар. български цигани или копанари, или от също така условно наричаните турски цигани в Източна България?

Значи излиза, че проблемът изобщо не е расов, етнически и т.н. Но у нас изпълнителната и съдебна власт са парализирани от ужаса да не бъдат обвинени - за това че си вършат работата! - именно в расизъм, сегрегация, превишена употреба на сила и т.н., когато стане въпрос за озаптяването на отделни, страдащи от социопатия, ромски семейства. Именно семейства - не дори родове. А този страх и породеното от него бездействие само наливат вода в мелницата на националистическите лидери. И не без основания.

Да, ромите са електорален резерв за всички партии - все едно платен или безплатен. И никой политик или управник не иска излишен конфликт с тях. Само че в подобни случаи като този в Бяла черква изобщо не става въпрос за такъв.
Интересно защо ромски проблем нямаше нито преди Десети ноември, нито преди Девети септември? Ами защото, както се пее в един стар фолклорен ъндърграунд, възкресен от "Черно фередже", циганинът Араш фукарата яде основателен бой от конвоиращите го към затвора стражари.

Защото е извършил убийство - на свой съплеменник. Просто и ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай