Мерките на Брюксел може да дестабилизират газовия пазар

Мерките на Брюксел може да дестабилизират газовия пазар | StandartNews.com

В края на миналата година Еврокомисията внесе проект за поправки и допълнения в газовата директива (2009/73/ЕС), които предвиждат възможността нормите на европейското законодателство да се разпространят и върху идващите от трети страни в Европа газопроводи. Основната идея бе да се поставят препятствия пред строителството на газопровода "Север поток-2", но очевидно въпросните поправки биха засегнали по-широк кръг съществуващи вече газопроводи и биха внесли сериозни смущения във функционирането на газовия пазар в ЕС.

Обърнахме се за мнение към д-р Кирстен Вестфал, една от водещите специалистки по проблемите на европейската енергетика в берлинската фондация "Стопанство и политика" (SWP- Stiftung Wissenschaft und Politik).

- Как оценявате предложените от Еврокомисията поправки в закона за газовата енергетика?

- Проектът предизвика много сериозна опозиция сред европейските фирми и заинтересованите партньори, което за мен не беше изненадващо, тъй като вече ясно може да се видят отрицателните последици, които би предизвикало такова решение. Очаквах тази реакция.

- Какви са възможните отрицателни последици?

- Приемането на такова решение би създало несигурност във функционирането на вече съществуващите газопроводи. Но освен това ще има и още един много важен отрицателен ефект- ще се стигне до излишно увеличаване и усложняване на регулаторните и ограничителни механизми в европейското законодателство, намаляващи свободата на европейския пазар. Или изразено по-накратко- повече бюрокрация, по-малко пазар.
И на трето място, не считам, че поправките ще допринесат с нещо за подобряване на енергийната обезпеченост и сигурност в Европа. Напротив, ще направят снабдяването с природен газ по-несигурно, с повече сътресения и неизвестни.

- Считате, че ще е в ущърб на принципите на свободния пазар и на интересите на потребителите ?

- Като се поставят повече регулаторни бариери пред вече съществуващи и предстоящи газопроводи ще се затрудни значително тяхното функциониране. За да продължи нормалният им, както до сега, ритъм на работа ще се наложи отделно да бъдат приети специални норми предвиждащи изключения за редица конкретни случаи, т.е. норми срещу предложените норми. Това означава допълнително усложнение на и без това сложните регулаторни мерки и механизми, допълнителна бюрокрация или още една крачка срещу пазарните принципи.

- Не биха ли могли изключенията да бъдат приети едновременно с приемането на поправките?

- В проекта въобще не са споменава какво ще се третира като изключение и какво не. Това означава, че след това по изключенията ще има отделно договаряне и пазарлък. Цялата тази ситуация вече започна да създава напрежение и несигурност в такъв фундаментален за европейското стопанство отрасъл какъвто е енергетиката и по-специално газовият сектор.

- ЕК заявява, че нейният основен стремеж е да диверсифицира доставчиците в газовия сектор?

- Известно е, че европейският газов пазар е много привлекателен. Той живее от това, че предлага изгодни цени както за потребителите, така и за доставчиците, но най-важното, че гарантира дългосрочни юридически условия за консуматори, разпределители и доставчици, които да са предвидими и прозрачни в дългосрочна перспектива.
Сигналите и посланията, които се изпращат с такива "инициативи"меко казано не подобряват, а усложняват енергийната обстановка в ЕС.

- Какво кара европейските фирми да се чувстват несигурни?

- И фирмите, но преди всичко чуждестранните газови доставчици биха пострадали. Те зависят от тръбопроводите, те няма как да доставят газта по друг начин и се получава един вид изнудване.
Допускам, че ако бъдат приети тези изменения ще възникнат и редица допълнителни въпроси и неяснотии, които в момента дори не сме в състояние да предвидим. Как биха, на пример, функционирали в новите условия европейските газови терминали и газови хранилища? Какви промени биха настъпили в правилата регулиращи тяхната дейност. Има и много други подобни ситуации.

- Какво бихте посъветвали Еврокомисията?

- Важното е да не се допусне тези решения да бъдат взети прибързано, преди да е направен сериозен, пълен, компетентен анализ на щетите, които биха възникнали. Това в момента липсва и трябва да бъде направено. В противен случай би изглеждало несериозно и непрофесионална.

- Очевидно Германия не е ентусиазирана от желанието на ЕК да затормози по този начин функционирането на газовия пазар в ЕС?

- Точно така, тези предложения бяха подложени на масивна критика както от страна на германските фирми, така и от страна на германското правителство.

- Как виждате по-нататък развитието на този въпрос?

- Не мога да си представя предложения законопроект да бъде прокаран в този си вид. Със сигурност ще бъде върнат за обсъждане и преработване. И това ще отнеме доста време.

- Главни поддръжници на проекта са Полша и Балтийските страни. В останалата част на ЕС реакциите са критични. Какво би означавало това?

- Честно да Ви кажа, мен ме озадачава позицията на Полша и на Прибалтика, защото предлаганите промени влизат в пълно противоречие с техните енергийни интереси. За това ме учудва, че поляците са толкова активни поддръжници, те най-силно и най-активно приветстваха въпросните предложения.

- Очевидно мнозинството от европейските страни няма да подкрепят промените в законопроекта?

- От гледна точка на ситуацията днес- няма да го подкрепят, повечето са против. Много страни в унисон дадоха да се разбере, че не одобряват предложението. Аргументите им бяха едни и същи- газовият пазар в ЕС не бива да се дестабилизира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай