„Маркет линкс": Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели с 3% пред БСП

„Маркет линкс": Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели с 3% пред БСП | StandartNews.com

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ щяха да спечелят с 20,3% подкрепа, което е с 3% преднина пред БСП, които щяха да вземат 16,9%. Това показва национално-представително проучване финансирано и проведено от „Маркет линкс" в периода от 23 до 28 юни 2018 г.

Отношението към политическия елит в страната остава силно негативно. След Българското председателство на Съвета на Европа обаче има лек положителен ефект по отношение към ГЕРБ, които прибавят около 3% одобрение.

БСП запазва нивата си на одобрение от около 30%, докато противоположните нагласи се споделят от около 60%. Резултатите на Обединените патриоти са сходни – около 30% одобрение и неодобрение 58%.

Все още младата и по-слабо разпознаваема коалиция Демократична България получава одобрение от около 8% от избирателите, докато 57% са негативно настроени.

Институционалното доверие продължава да е критично – Народното събрание е в дъното на класацията с 60% недоверие, докато първото място е заето от Президентската институция, която има близо 60% одобрение.

Неудовлетвореността на българските граждани по отношение на развитието на страната се запазва през първите шест месеца то година. Почти две трети от имащите право на глас споделят това мнение, докато около 30% са удовлетворени от развитието на страната.

Що се отнася до очакванията за бъдещо развитие – процентът на оптимистите и песимистите е почти изравнен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай