Мълчанието, което убива

Мълчанието, което убива | StandartNews.com

Пламена си отиде, защото лекари и учители се страхуват да алармират за насилието над деца

Иван Игов, психолог

Във всички общества, независимо от това колко са богати или колко са напред в развитието си, винаги се намират социопати, хора, които имат ниска емоционална интелигентност. Доколкото разбирам, така е в случая с бащата, убил малката Пламена. Дори се говори, че има и други психични проблеми, както и проблеми с алкохола. Колкото и да се развием като общество, такива хора винаги ще има.

За мен огромният проблем обаче е в това, че след този случай още веднъж се видя огромната неефективност на институциите, които работят с деца в подобна рискова среда. Имаме между 8 и 10 институции, които по презумпция са длъжни да работят с малките, които са в подобно обкръжение. Като започнем от прословутата комисия за борба с противообществените прояви, която работи по един закон от 1957 година, минем през Агенцията за закрила на детето, през социалните служби и стигнем до всяко училище, където има такива комисии за работа с деца, които имат проблемно поведение. Имаме училищни психолози, съветници, общински служби - какво ли не! И в крайна сметка се оказва, че когато едно дете е във враждебна среда, като в случая, службите не са го прибрали. Въпреки че

много хора са знаели за проблема

- в училище, в блока, където живеят. У нас нещата са обърнати - ако някой установи, че детето е в такава ситуация, се започва едно разследване, което евентуално може да доведе до резултата детето да бъде взето от семейството. В нормалните страни достатъчно е да има слух за някакъв проблем, детето първо бива прибрано в защитена институция и едва след това започва да се прави разследване. И ако се установи, че няма проблем, то се връща обратно.
Другият голям проблем е, че в България няма един общ регистър за работата с подобни деца. Възможно е една служба да е установила, че нещо се случва с малчугана - примерно ако попадне в болница с наранявания и лекарите се съмняват, че те могат да бъдат от побой, нанесен в семейството. Или един учител забелязва, че детето е бито. Би трябвало автоматично да има система, в която тази информация се подава онлайн. Преди две години бяха изнесени данни от неправителствени организации, че едва 30% от тези случаи реално стигат до институциите. Аз съм се срещал с учители в Западна Европа, които са ми казвали, че са длъжни да докладват, дори ако има драскотина по детето. А у нас в една от гимназиите преди няколко години имаше случай, когато момиче искаше да скача от прозореца. Учителката успяла да го прибере и след това се обадила на социалните служби. Родителите след това я дадоха под съд. Както и мен - защото сме подали съобщение, че това дете има проблем.

Затова и хората у нас си мълчат

И учители, и лекари предпочитат да не сигнализират за подобни неща. Защото след това ще дойде една тълпа на нощното дежурство и ще ги пребие - както се е случвало.

Първото, което трябва да се направи, е именно такъв общ регистър на всички деца, които имат подобни проблеми. И задължително хората, при които попадат те, да вкарват информацията в него. След това да има много бързо действаща професионална комисия, която да взема решения какво да се направи с това дете - да бъде ли веднага изведено от семейството. Когато тези данни се подават онлайн, може веднага да се установи примерно дали детето и преди е попадало в болница със следи от побои. Или пък кой е работил с него, как е работил, какви са резултатите от тази работа. Нищо такова няма в момента. Хаосът в тази държава по отношение на децата ни е пълен. От друга страна, налице е страхът на учители, родители, лекари, роднини да съобщават за подобни неща. Хората от близкото обкръжение казват "Това си е тяхна работа, защо да се меся". В момента, за разлика отпреди 50 или 100 години, всички деца са чужди - включително и нашите. Сякаш те живеят някъде извън обществото. И ако видиш нещо подобно на улицата, ако направиш забележка, по-скоро ще излезеш лош, отколкото да свършиш някаква работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай