19:20 ч.

14.12.17

2 мин.

0

3

0

Mакроикономическата ситуация продължава да се подобрява

от редактор |

Mакроикономическата ситуация продължава да се подобрява

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си икономически обзор с коментар на данните, налични към началото на декември.


Според експресните оценки на НСИ реалният растеж на БВП през третото тримесечие на 2017 г. достигна 3.9% на годишна база. „Най-значителният компонент на БВП от страна на търсенето – крайното потребление (68.9% от БВП), нарасна с 4.6% на годишна база. По-малкият компонент – брутното образуване на основен капитал (18.3% от БВП), се увеличи с 4.2%. Третият компонент на БВП – нетният експорт бе положителен (12.8% от БВП), като в неговите рамки износът нарасна с 6.2% на годишна база, докато вносът също се увеличи, но по-бавно – с 4.4%.", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.


От страна на предлагането, през третото тримесечие продукцията на индустрията нарасна с 3.4% на годишна база.


От компонентите й добивната промишленост се повиши със 7.7%, преработващата промишленост - с 4.6%, а производството на електро-, топлоенергия и газ отбеляза понижение с 2.8%.


Коефициентът на заетост нарасна с 3.3 процентни пункта на годишна база през третото тримесечие и достигна 53.2%. От своя страна коефициентът на безработица намаля с 1.3 процентни пункта за периода до 5.8%. „Двата показателя отразяват положителната динамика на БВП през тримесечието, като се очаква те да продължат плавно да се подобряват", продължи Калчев.


Средната работна заплата се повиши с 96 лв., от 941 лв. през третото тримесечие на 2016 г. на 1037 лв. през същото тримесечие на 2017 г., в резултат от растежа на икономиката за периода. Ръстът в публичния сектор беше със 77 лв., а в частния със 102 лв. Въпреки това средната работна заплата в публичния сектор (1050 лв.) остана по-висока от тази в частния сектор (1033 лв.).


И през октомври 2017 г. положителното бюджетно салдо продължи да нараства на месечна база, достигайки 2.5 млрд. лв. (3.4 млрд. лв. към октомври 2016 г.). Този ръст се случи въпреки по-бавната годишна динамика на общите държавни приходи - с 3.1% , от тази на общите разходи - със 7.3% спрямо октомври 2016 г. „Тази динамика на разходите отразява засиления социален ангажимент, заявен от държавата в сравнение с предходната година, като тази тенденция ще продължи с Бюджет 2018 г.", допълни още Емил Калчев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:32 · 17.12.2017
Неолиберална икономика не може да бъде печеливша и добра за България.Тази дивашка и неадекватна система ни беше наложена от провалени Американски икономисти и продажната ни политическа класа.
Потребител · 20:21 · 14.12.2017
Tova ne e vyarno - pologenieto se vloshava ot den na den : Mladote byagat , starite umirat. Ot hubavoto nikoi ne byaga . Pokasatel , 4e ikonomikata se podobryava , shte e ako horata zapo4nat da se vr'shtat. Za sega , ne nabludavam takava tendenziya. Naprotiv , satova ne pravete vnusheniya - zle sme i na po- zle otivame , tova e .
Потребител · 01:34 · 15.12.2017
@Потребител На писане и говорене го докарват, и който не е в България и от , и не познава Българите може да им повярва на свободно съчинените лъжи.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент