Лявото танго на Първанов и Корнелия

Лявото танго на Първанов и Корнелия | StandartNews.com

Калфин ще е кандидат за президент, а предсрочните избори ще са другата пролет

Димитър Ганев, политолог

На решението на АБВ да напусне управляващата коалиция трябва да се гледа като на следконгресен ход, свързан с избора на Корнелия Нинова за председател на БСП. Със сигурност двете събития за свързани по простата причина, че вече АБВ има алтернативна политическа перспектива, а именно общ ляв кандидат за президент и впоследствие общ ляв блок, който да се яви на предсрочни парламентарни избори. Ясно е, че изборът на Нинова е отваряне на БСП за други партии в лявото, което е част от нейната политическа платформа. Тук можем да говорим за сделка между Корнелия Нинова и Георги Първанов. Ако Първанов иска общи действия за президентските избори, то цената от негова страна е да напусне управлението. По този начин Нинова може много по-лесно да обясни пред електората коалирането си с АБВ. Защото тя заяви, че ще е опозиция, а се коалира с управляващи в лицето на Първанов и АБВ. Най-вероятно Ивайло Калфин ще е кандидат за президент на левицата, което е за сметка на напускането на властта от АБВ. Символика за сближаването на позициите на Нинова и Първанов е появата им заедно на шествието по случай 9-ти май. Ако Михаил Миков беше преизбран за председател на БСП, със сигурност нямаше да се появи негова обща снимка с Георги Първанов.
Оттеглянето на подкрепата на АБВ за правителството обаче няма да доведе до предсрочни избори. Поне засега. В смисъл, че няма да избираме нов парламент заедно с президентския вот. Предсрочните парламентарни избори вече са неизбежни, но вероятно те ще бъдат проведени напролет догодина. Просто подкрепата на АБВ в парламента за кабинета ще бъде заменена с тази на Български демократичен център (БДЦ). Това е последната партия, която има интерес от провеждането на предсрочни парламентарни избори, защото няма да влезе отново в парламента. Затова БДЦ ще крепи правителството до край. А с тази подкрепа премиерът Бойко Борисов може да изчака още няколко месеца в Народното събрание. Мисля, че ГЕРБ ще стигнат до договорка с Патриотичния фронт. Защото не виждам как ПФ ще успеят да се наместят в този нов ляв блок. За мен по-добрата игра за тях е да не бързат с предсрочните парламентарни избори, а да видят как ще се подредят картите и тогава да вървят към тях. Нещо повече - патриотите имат свои вътрешни конфликти, които трябва да разрешат през следващите месеци. Що се отнася до Изборния кодекс, ПФ заявиха, че стабилността е по-важна, затова вероятно ще дадат на заден ход. Драмата около Изборния кодекс нанесе имиджова щета върху управлението, но не тя ще събори кабинета. Причината за това ще е оформянето на интеграционни действия между АБВ и БСП. Именно в тях АБВ вижда своя шанс. Основната цел на Първанов е да оглави някакъв ляв блок съвместно с Корнелия Нинова. След това вече може да се гледа и в перспектива. Коалиция между ГЕРБ и БСП след едни евентуални предсрочни избори догодина към момента изглежда най-вероятна.

АБВ търсят перспектива, но няма да разклатят кабинета

Живко Георгиев, социолог

Ако АБВ решат да оттеглят подкрепата си за правителството в неделя, това ще е разумен ход за тях. Иначе те просто нямат бъдеще. Това е въпрос на оцеляване в предизборен цикъл. За какво оцеляване на АБВ можем да говори, ако са длъжни към ГЕРБ? А в същото време се защитава идентичност. Не мисля, че тук прозира споразумение между ГЕРБ и АБВ.
Споразумение имаше за формирането на мнозинство около правителството, само че не забелязвам ключови пунктове от коалиционното споразумение да бяха ангажирани в досегашния мандат на правителството. Така че, ако АБВ иска да оцелее като политически субект в лявото политическо пространство, единственият път е опозиция. Честно казано не вярвам това да е някаква драма за ГЕРБ. Това е разясняване и проясняване на политическите идентичности. Този коалиционен формат наистина беше много размит, неясен, а може би нямаше и друга възможност след изборите.
Относно драмата около Изборния кодекс това е срамен епизод от историята ни. Вече няма никакво значение как ще приключи тази сага. Разчитам на интелигентността на българския избирател да накаже авторите на този изборен кодекс - тя има достатъчно ресурси в рамките на тези изборни правила, за да го направи.
Дори тутакси да се разпадне настоящия парламент, нито ще се подобри, нито ще се влоши нещо. Затова не виждам никаква драма. Звучи много плашещо: "Клати ли се кабинетът?", но няма нищо плашещо в това. В крайна сметка предстоят и други избори, така че нищо не пречи да има вот 2 в 1, 5 в 1. Все пак рано или късно ще се върне борбата за ценности и тази между политики, която в момента липсва. Ако се стигне до предсрочни избори, дори би било добре. Подозирам, че ще се намери начин, ако не същото, то поне някакво достатъчно мнозинство да се оформи около кабинета и той да продължи да работи, както досега.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай