Лудории за рейтинг

Лудории за рейтинг | StandartNews.com

Скандалите около "Атака" са плод на прецизна предизборна режисура

"Панаири - свят отрупан с толкоз хубави, примамливи неща!" Този рефрен от известната песен на Лили Иванова, изглежда, се е утвърдил като политическо верую на Волен Сидеров. В нощта на петък срещу събота лидерът на "Атака" устрои зрелище в познатия си шумен стил на пъпа на София. Двамата със съпартиеца му Десислав Чуколов, видимо почерпени, извършиха спецоперация за залавяне на наркотици в денонощно магазинче. Сценката събра стотици зяпачи, отново имаше шамари за случайни граждани, бутане и зъбене на полицаи. Будното гражданство свято се възмути в нета. За пореден път прокуратурата поиска сваляне на имунитета на двамата парламентарни хаймани. Сидеров и компания са абсолютни рекордьори по брой на свалени имунитети, без това да се е отразило на свидетелствата им за съдимост.

"Волен откри предизборната си кампания", категорични бяха виртуалните мъдреци. Други, по-семпло скроени, търсиха причините за изстъпленията на атакистите в дълбините на психопатологията и соматичните заболявания.
По-прави ще се окажат именно тези, които подозират, че зрелищните скандали около белоглавия националист не само че са старателно режисирани, но и му носят сигурни политически дивиденти. От първия екшън на магистралата "Тракия" през 2006 г., когато Сидеров

заплаши с пистолет внуче и дядо

премина цяла поредица от "геройства". Най-запомнящите сред тях са паленето на килимчета пред джамията, скандалът със стюардеса на "Луфтханза", разправията в елитна кръчма в Брюксел, караницата с дипломат от френското посолство в самолета за Варна, колективната истерия "извинисебе", криене под пластмасова маса по време на протестите, влизането в парламента с пистолет, извършването на "граждански арести" в столицата и т.н..

На пръв поглед парадоксално тези лудории, вместо да срутят доверието към него, го укрепват и подсилват имиджа на Волен като извънсистемен играч, който заплашва добруването на мразеното от доста българи статукво.

През годините Сидеров претърпя различни преображения. В началото потегли като поборник срещу юдео-масонската конспирация, впоследствие се превърна в закрилник срещу турската и циганската заплахи, за да финишира като ударен юмрук на социалните протести през зимата на 2013 г.

Образът му на бунтар помръкна, след като влезе в ролята на резервна гума на коалицията БСП - ДПС, излъчила кабинета "Орешарски". Въпреки това "Атака" на последните избори отново с лекота преодоля 4-процентовата бариера. Последната година и половина обаче националистите неизменно

следват курс на сближаване с Москва

При положение, че поне половината население у нас изповядва русофилски страсти, линията на Волен Сидеров и компания му носи несъмнени успехи.

Редица наблюдатели, включително и негови противници, отбелязаха, че националистът е станал извънредно благ и хрисим, отдавайки новото му амплоа на бащинството.

Среднощната магария пред клекшопа стана повод да бъде забелязан и кандидат-кметът на "Атака" Явор Нотев, който защити вожда си по фамозен начин. "Самият Христос не се е отървал от улично правосъдие", категоричен беше адвокатът. Досега Волен беше сравняван с Левски, но вече явно е минал в по-тежка категория в очите на почитателите си.

Паралелно с укротяването на "Атака" в тяхната ниша навлязоха нови агресивни играчи. Русофилската струна вече здраво се дърпа от БСП, която рязко се дръпна от европейската писта. Топлите си чувства към Кремъл не крие и АБВ на Георги Първанов. В последно време на този терен се разигра и Социалистическа партия "Български път", която действа под диригентската палка на напусналия БСП лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. При последните парламентарни прения Сидеров ги сложи всичките в малкия си джоб с призива България

да се присъедини в сирийската военна кампания

на Русия.
Националистическата кауза заедно с ксенофобските забежки също бе взета на въоръжение от други конкуренти - Патриотичният фронт, който с летящ влезе в парламента и дори се включи в управляващото мнозинство.
Коалицията между ВМРО и НФСБ засмука немалка част от родолюбивия електорат и апетитът им нарасна. Достъпът до властта на патриотите допълнително наелектризира феновете, доколкото традиционно политиканите по нашите географски ширини обичат хем да са близо до властта, хем да я критикуват на воля.

Минаха времената, когато изцепките на Сидеров и компания срещу малцинствата шокираха по-нежните души. Днес тази радикална лексика щедро се лее от устите на т.нар. умерени червени и сини политици.

Затова и "Атака" се стреми да изпревари конкурентите с ново прецизно прицелване в душите на избирателите с три основни оръжия - непримирими борци за социална справедливост, да бъдат по-големи русофили от Путин и да забавляват аудиторията с непрекъснати тъжно-смешни скандали. Дали тактиката им ще успее, няма да се разбере на 25 октомври, доколкото те никога не са си поставяли за цел доброто представяне на на местни избори. Резултатът ще стане ясен на следващия парламентарен вот. Мнозина проницателни умове досега са писали некролози за политическия път на Волен, но след всяка дандания той успява да се вдигне и да тръгне напред - трезвен и непоколебим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай